Tiny en de oude foto’s #opruimen

Als er één hype is dit jaar, op het internet, in blogland, in de media,… dan is het wel Marie Kondo. Ik schreef er al eerder over, bij Tiny en haar kleerkast. Ondertussen zit ik al een paar stappen verder en zijn mijn boekencollectie, cd- en dvdcollectie, make-up en papieren al een serieus stuk geminderd. De ideale periode om je opruimwoede te lijf te gaan is natuurlijk vlak voor een verhuis.

Een voorbeeld: zo sleep ik al zeven keer dozen vol fotoalbums mee. Zeven keer ja, want zoveel keer verhuisde ik in de afgelopen vijfentwintig jaar. Ik zei altijd dat ik nooit of nooit mijn foto’s zou wegdoen, en ik heb een grote neiging om veel te lang vast te houden aan herinneringen. Nu las ik dit  in het boek van Marie Kondo:

2015-07-20 08.22.25Koester wie je nu bent. Er is maar één manier om je foto’s te ordenen: de correcte methode is om al je foto’s uit de albums te halen en ze één voor één te bekijken. Foto’s bestaan alleen om een specifieke gebeurtenis of tijd te tonen. Zoals altijd: hou enkel die foto’s waar je blij van wordt. 

2015-07-19 19.30.45

Ik dacht: hier ga ik een paar dagen mee bezig zijn. Links op bovenstaande foto zie je nog een hoop enveloppen liggen, recht uit de PhotoHall of het Kruidvat of de Hema, die nooit in een album geraakt zijn. Je kan niet geloven hoeveel mislukte foto’s daar tussen zitten. Verder vond ik het redelijk eenvoudig: alle foto’s met gewoon ‘zichtjes’, gooide ik onverbiddelijk weg. Foto’s die onduidelijk of wazig waren, foto’s waar de gezichten niet eens groter zijn dan een speldenkop, foto’s van achterkanten, foto’s van mensen die ik liever niet meer zie, dubbele foto’s,… alles ging de afvalbak in.

Meerdere keren ben ik in de lach geschoten, of werd ik ontroerd, of was ik iets totaal vergeten. Er zaten ook een paar andere zaken tussen:

2015-07-19 19.38.55 2015-07-19 20.47.59

Ja je ziet het goed: dertig gulden had ik in de kast liggen. En een ticket van Rock Torhout uit 1989 toen dat nog maar 950 Belgische Frank kostte.

Een paar albums kan ik écht niet weggooien: mijn allereerste album, met mijn eigen geboortefoto’s. Mijn moeder moet daar uren mee bezig zijn geweest, nog allemaal in zwart/wit en keurig opgeplakt in hoekjes.

2015-07-20 09.27.56-2

Mijn zelfgemaakt album met mijn foto’s uit 1992, toen ik drie maanden vrijwilligerswerk deed in Amerika:

2015-07-20 08.18.17-2

Mijn zelfgemaakt album van mijn zoon, toen hij één jaar werd:

2015-07-20 08.19.01-2Verder gooide ik alle foto’s die ik wou sparen in twee dozen: eentje met alle leuke foto’s van mijn zoon, en eentje met alle foto’s die ik écht super vind, plus de negatieven, want die ga ik nog eens onder een lichtbak bekijken. De écht goeie uit lang vervlogen tijden, kan ik dan laten vergroten en ontwikkelen.

2015-07-20 08.57.48

Hoe lang ben ik hier nu mee bezig geweest, vijf dagen? Nee hoor, een uurtje of twee. Ik ga nog wat tijd nodig hebben om de ‘goeie’ foto’s in een album te plakken, maar dan ben ik er voor eens en altijd vanaf.

18 comments

 1. Wel jammer dat foto’s van vroeger vervagen… Heb er al niet zoveel van mijn mama en diegene die overblijven zijn niet meer in goede staat 😦 leuk iniatief! 🙂

  Like

 2. Ik heb curverboxen vol foto’s op mijn zolder, niets in albums, van reizen waar ik niet eens de bestemming herken (1001 kastelen, kan zowel Ierland, Schotland, Wales, … zijn) enkel aan de leeftijd van de kinderen kan ik iets weten. Juist omdat er ook veel foto’s inzitten van een tijd waaraan ik niet wil herinnerd worden blijven ze daar staan.
  Wat die guldens betreft : ga eens naar Olland, wissel ze daar uit in een bank en ga er ene drinken. Papiergeld blijft toch altijd geldig, of ben ik nu mis ? Hoewel, dit is belachelijk, een gulden was zoiets als 20 frank zeker. Met anderhalve euro zal je ook niet dronken worden 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. amaai, die tickets van rock torhout! De max! Je bent veel courageuzer dan ik, ik ben al heel de week content dat ik mijn badkamer en mijn dvd’s aangepakt heb. Ik blijf talmen voor de cd’s, alleen al omdat ze op een plek staan die moeilijk bereikbaar is door andere rommel….ik ben erg!

  Like

 4. Die tickets van Rock Torhout moeten als verzamelwaarde al meer opbrengen dan de eigenlijke prijs.. maar foto’s wegdoen, het lijkt me toch moeilijk tenzij degenen die als mislukt te beschouwen zijn..

  Like

 5. wij hebben intussen heel wat foto’s op de pc en internet staan, die we nooit hebben laten afmaken. Eigenlijk zouden we daar ook eens een keuze moeten uit maken en ze laten afmaken, maar die tijd hé…

  Ik zie nergens “Tiny” staan op die foto van vrijwilligerswerk?

  Like

 6. Dat is zo jammer, dat er geen foto’s zijn uit mijn jeugd of allezins te weinig,…..allemaal letterlijk en figuurlijk in water vergaan :-). Opruimen, geeft altijd een geweldig gevoel,…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s