Echt waar, ik ga een cursus schrijven! Horendol word ik er van, ze snappen er hier NIKS van. NIKS.
Dit weekend hadden we weer een oneindige discussie over sandwiches. ’t Gaat gelijk op met de discussie boterkoeken/koffiekoeken/aprèsmidi’s. Maar eerst de sandwich-kwestie.
Als ik in Brugge naar de bakker ga en ik vraag om sandwiches, dan is er geen discussie, dan krijg ik dit:
Iemand nu al een opmerking? Ga maar bij het bord staan met uw handen op uw hoofd.
Vraag je in Wevelgem om hetzelfde, krijg je de (belachelijke vraag): Zàchte sandwiches? Euh pardon? Sandwiches zijn toch per definitie zacht? Enfin, okee, ja dus hé, zàchte sandwiches ja alstublieft dank u wel. Dan krijg ik dit:
Okee, toegegeven, het lijkt er op, maar toch niet helemaal. Blijkbaar had ik moeten vragen om botersandwiches. Je maakt mij niet wijs dat in bovenstaande geen boter zit! Maar kom, okee dan. Oh en pas op, je moet wel zeggen “buttersandwich” en geen “beutersandwich” want dan kom je zeker uit het buitenland. Ugh.
Zie ik dan de volgende krokante broodjes liggen, bijvoorbeeld om hotdogs mee te maken, dan vraag ik om piccolo’s. Deze dus:
Wablief madame? Dààr, die piccolo’s. Even kijkt ze naar me of ik Chinees spreek. Dan heeft ze ’t door: Aah ja, lange pistolets, wil je zeggen. Lange pistolets??? O.M.G.
Nu word ik benieuwd en vraag ik nog vier pistolets. Wat zouden dat dan zijn? Maar kijk: dat is dan weer logisch:
Pistolets zijn dus wel gewoon rond en kunnen ook wel in variaties bestaan: bruine, sterretjes, met maanzaadjes… Oef, toch iets dat ze verstaan.
Komt daarbij nog het dilemma blokje/bakje als je een vierkant brood wil, of een carré voor de uitheemsen. Och, ik vraag wel een rond.
En de oeverloze boterkoeken discussie. Zot word ik er van. Snappen jullie dat nu?
Bij ons is het heel simpel. Het gebeurt uiterst zelden dat wij eens een sandwich of pistolet eten, hooguit eens aan een ontbijtbuffet op reis.
Ik ben benieuwd naar je cursus :).
LikeGeliked door 1 persoon
Ik volg Brugge. 😉 Geen idee, trouwens, dat er zulke verschillen zaten tussen die dingen (en dat voor dezelfde provincie).
LikeGeliked door 2 people
De eerste twee noemen we allebei sandwichen hier in Gent ;-). En die hardere soort dat zijn inderdaad piccolo’s, dat zou toch algemeen geweten moeten zijn 🙂
LikeLike
Ik volg Brugge en Torhout, gelukkig voor mij ook. Nu wel benieuwd naar je boterkoeken verhaal 😀
LikeGeliked door 1 persoon
Ik moet alvast niet met mijn handen op het hoofd, want sandwiches dat is voor mij ook die eerste foto. En voor de rest wijs ik hier meestal naar wat ik wil, want als W-Vlaming in Brabant kan het ook al eens tegenvallen qua naamgeving van bakkersproducten.
LikeGeliked door 1 persoon
‘Schuumvanscheetn’ kennen ze daar allicht niet?
LikeGeliked door 1 persoon
Jawel: skuumvansketen! 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
In Brabant, bedoelde ik :).
(hoewel, skitterende Wevelgemse vertaling :)!)
LikeGeliked door 1 persoon
Of in Roeselare; een tussenslag wit…???
Over de smos kaas ga ik niet meer beginnen…
LikeGeliked door 1 persoon
Hilarisch! Ik ben nu al benieuwd naar je boterkoeken/koffiekoeken-verhaal. 😀
LikeLike
Huldenberg in Vlaams-Brabant volgt Brugge. 😊
LikeGeliked door 1 persoon
Je zal maar 2 van elk willen dan moet je het ook nog onthouden
LikeGeliked door 1 persoon
Een picolo, werkt dat niet in een hotel?
LikeGeliked door 1 persoon
Of is een piccolo geen blaasinstrument ? 🙂
LikeGeliked door 2 people
Iets mompelen en aanwijzen, zou mijn methode zijn. Volgens mij hebben ze bij de bakker in mijn geboortedorp (Boechout tussen Antwerpen en Lier) ook boter-pistolets en zachte Weense en tijgerkes … 🙂 🙂 🙂
LikeLike
Zachte Weense??
LikeLike
Die bleekscheten van sandwiches heb ik nog nooit gezien. Bij ons zouden de krokante versies ook piccolo’s zijn.
Een mens zou al bijna zelf beginnen bakken om van die miserie af te zijn 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Voor mij zijn sandwiches die van de eerste foto 🙂
Dan heb je pistolets, die ronde dingen 🙂
Lange broodjes zijn dan de langwerpige versie van de pistolets 🙂
LikeLike
Volgende keer bestel je maar een eindebeschavingsbrood. Wedden dat ze dat meteen kennen?
LikeGeliked door 1 persoon
In Nederland zijn sandwiches gewone klaargemaakte dubbele boterhammen die schuin worden doorgesnedenen. Die bolachtige broodjes gewoon bolletjes of pistoletjes of puntjes. En dan in allerlei smaken, mais, tarwe, volkomen, spelt.. Teveel om op te noemen.. Ach wist je dat niet Tiny? Dat is om het makkelijker te maken, zodat je weet wat je moet vragen 😉😉😉
LikeGeliked door 1 persoon
Ach ja, nu je ’t zegt, in Holland moet je inderdaad om zachte puntjes en bolletjes vragen. Het is meteen een hele andere taal. 🙂
LikeGeliked door 1 persoon
Echt hè, is gewoon toch een andere taal 😉😊
LikeLike
Bij ons in Kontich (tussen Antwerpen en Mechelen) zijn sandwiches de eerste. Jouw piccolo’s noemen wij gewoon “broodjes”. Wel nieuwsgierig naar skuumvansketen! Wat is dat westvlaams toch fantastisch!
LikeGeliked door 1 persoon
Skuumvansketen (Schuim van scheten) zijn meringues.
LikeGeliked door 1 persoon
Fantastisch!
LikeLike
Hilarisch. Daar zit een verhaal in ;).
LikeGeliked door 1 persoon
Ik herken het probleem.. ikke kempen, ega bachten de kuppe.. woonachtig in vlaams brabant/grens limburg. Die witte sandwiches zien er toch ni echt smakelijk uit.. of ligt dat aan mij?
Hier is het probleem vooral met ‘koeken’..om de platte frikandel/hamburger kwestie ni te noemen
LikeGeliked door 1 persoon
Haha, gelukkig valt het hier wel mee. Maar het is wel een herkenbare discussie. Wij hebben al een paar keer de discussie curryworst/hamburger/frikandel gevoerd. Ook een leuke om als Limburger te doen ;).
LikeGeliked door 1 persoon
Vreemd, ik ben van Gullegem en sandwiches zijn ook die eerste foto volgens mij.
En dan zijn er zachte pistolets en lange en ronde.. makkelijk zat.
Ofwel ga jij naar een rare bakker in Wevelgem ofwel slaan ze daar een beetje door.. 😉
LikeLike
Op de Wijnberg (Wevelgem) gebruiken we ook die benamingen. Van botersandwiches had ik ook nog nooit gehoord.
LikeGeliked door 1 persoon
Naar welke bakker ga jij dan, en heeft die de sandwiches zoals op de eerste foto?
LikeLike
Wij gaan naar Debal (kijkuitstraat 2). Ze zijn nog gesloten tot 9 augustus. Ik zal er een keer moeten opletten of ze (gesuikerde) sandwiches hebben. In de winkel hangt wel een bord uit waarop alles opstaat, wat ze hebben. Volgens mij gebruiken ze bij Geldhof (Roeselarestraat) ook wel diezelfde benamingen. Ik ben nu wel benieuwd waar die discussies over boterkoeken e.d. over gaan.
LikeLike
Ha, wij wonen dus bij elkaar in de buurt! 🙂 Geldhof is ook met vakantie, Vanlede heeft enkel van die bleekscheet-sandwichen… Ach, ’t is allemaal geen ramp hoor.
LikeLike
En in Veurne hadden ze het ineens over een gebuld brood ipv over een bruin brood. Dat had ik ook nog nooit gehoord.
LikeGeliked door 1 persoon
een ramp is ’t mss niet, maar tis toch toffer dat ze je van de 1ste keer begrijpen. En je niet aankijken alsof je chinees spreekt.
LikeGeliked door 1 persoon
Vanlede heeft het minste aanbod van alle bakkers hier in de buurt.
LikeGeliked door 1 persoon
Vind ik ook, daar ga ik bijna nooit.
LikeLike
Waregem = Brigge = Tinny. ik kom ook je cursus volgen. Laat maar komen, Grietje.
LikeLike
Geweldig 🙂 Ik ben wel heel benieuwd naar het boterkoekenverhaal! Die eerste noemen wij trouwens gewoon sandwiches en die andere inderdaad piccolo’s
LikeLike
Hahahaha omg heerlijk 🙂 Veel variatie hebben ze daar ook niet in hun woordenschat dus, bijna alles sandwich noemen, piccolo is dan toch een pak origineler 😉
LikeGeliked door 1 persoon
De buurt van Mechelen volgt Brugge toch. Sandwiches = zacht. Piccolo = hotdogbroodjes. Carré = vierkant brood.
LikeGeliked door 1 persoon
Die “bleke” sandwiches zijn bij mijn weten zonder suiker; de donkere met. De bleke hebben een soort “pain bagnat”-achtige structuur. Smaken dus naar niets.
LikeGeliked door 1 persoon
whahahahahaha heel apart om dit te lezen, omdat als ik hier om een sandwich zou vragen, dat ik dan belegde broodjes krijg met van alles erop…. dat heten hier gewoon zachte puntjes…. lol
En de pistolet, ja klopt helemaal! Dat zijn pistolets hier, hotdog broodjes hebben we ook, maar die zijn al gehalveerd voor het gemak, echt op zijn Amerikaans. 😉
X
LikeLike
Haha, grappig verhaal!
In Gent maakte ik kennis met “grijs brood” – wie wil dat nu eten?
En het boterkoeken versus koffiekoeken-verhaal (aprèsmidi’s? wat mag dàt wel wezen?) ben ik ook nog niet helemaal uit, telkens weer twijfel als ik naar de bakker ga. Gelukkig heb ik ’n goeie wijsvinger!
Die cursus van jou wordt n succesverhaal!
LikeLike