Tiny bij de bakker

Echt waar, ik ga een cursus schrijven! Horendol word ik er van, ze snappen er hier NIKS van. NIKS.

Dit weekend hadden we weer een oneindige discussie over sandwiches. ’t Gaat gelijk op met de discussie boterkoeken/koffiekoeken/aprèsmidi’s. Maar eerst de sandwich-kwestie.

Als ik in Brugge naar de bakker ga en ik vraag om sandwiches, dan is er geen discussie, dan krijg ik dit:

sandwich

Iemand nu al een opmerking? Ga maar bij het bord staan met uw handen op uw hoofd.

Vraag je in Wevelgem om hetzelfde, krijg je de (belachelijke vraag): Zàchte sandwiches? Euh pardon? Sandwiches zijn toch per definitie zacht? Enfin, okee, ja dus hé, zàchte sandwiches ja alstublieft dank u wel. Dan krijg ik dit:

zachte pistolet

Okee, toegegeven, het lijkt er op, maar toch niet helemaal. Blijkbaar had ik moeten vragen om botersandwiches. Je maakt mij niet wijs dat in bovenstaande geen boter zit! Maar kom, okee dan. Oh en pas op, je moet wel zeggen “buttersandwich” en geen “beutersandwich” want dan kom je zeker uit het buitenland. Ugh.

Zie ik dan de volgende krokante broodjes liggen, bijvoorbeeld om hotdogs mee te maken, dan vraag ik om piccolo’s. Deze dus: piccolo

Wablief madame? Dààr, die piccolo’s. Even kijkt ze naar me of ik Chinees spreek. Dan heeft ze ’t door: Aah ja, lange pistolets, wil je zeggen. Lange pistolets??? O.M.G.

Nu word ik benieuwd en vraag ik nog vier pistolets. Wat zouden dat dan zijn? Maar kijk: dat is dan weer logisch:

pistolet

Pistolets zijn dus wel gewoon rond en kunnen ook wel in variaties bestaan: bruine, sterretjes, met maanzaadjes… Oef, toch iets dat ze verstaan.

Komt daarbij nog het dilemma blokje/bakje als je een vierkant brood wil, of een carré voor de uitheemsen. Och, ik vraag wel een rond.

En de oeverloze boterkoeken discussie. Zot word ik er van. Snappen jullie dat nu?

45 comments

  1. De eerste twee noemen we allebei sandwichen hier in Gent ;-). En die hardere soort dat zijn inderdaad piccolo’s, dat zou toch algemeen geweten moeten zijn 🙂

    Like

  2. Ik moet alvast niet met mijn handen op het hoofd, want sandwiches dat is voor mij ook die eerste foto. En voor de rest wijs ik hier meestal naar wat ik wil, want als W-Vlaming in Brabant kan het ook al eens tegenvallen qua naamgeving van bakkersproducten.

    Geliked door 1 persoon

  3. Iets mompelen en aanwijzen, zou mijn methode zijn. Volgens mij hebben ze bij de bakker in mijn geboortedorp (Boechout tussen Antwerpen en Lier) ook boter-pistolets en zachte Weense en tijgerkes … 🙂 🙂 🙂

    Like

  4. Die bleekscheten van sandwiches heb ik nog nooit gezien. Bij ons zouden de krokante versies ook piccolo’s zijn.
    Een mens zou al bijna zelf beginnen bakken om van die miserie af te zijn 🙂

    Geliked door 1 persoon

  5. Voor mij zijn sandwiches die van de eerste foto 🙂
    Dan heb je pistolets, die ronde dingen 🙂
    Lange broodjes zijn dan de langwerpige versie van de pistolets 🙂

    Like

  6. In Nederland zijn sandwiches gewone klaargemaakte dubbele boterhammen die schuin worden doorgesnedenen. Die bolachtige broodjes gewoon bolletjes of pistoletjes of puntjes. En dan in allerlei smaken, mais, tarwe, volkomen, spelt.. Teveel om op te noemen.. Ach wist je dat niet Tiny? Dat is om het makkelijker te maken, zodat je weet wat je moet vragen 😉😉😉

    Geliked door 1 persoon

  7. Bij ons in Kontich (tussen Antwerpen en Mechelen) zijn sandwiches de eerste. Jouw piccolo’s noemen wij gewoon “broodjes”. Wel nieuwsgierig naar skuumvansketen! Wat is dat westvlaams toch fantastisch!

    Geliked door 1 persoon

  8. Ik herken het probleem.. ikke kempen, ega bachten de kuppe.. woonachtig in vlaams brabant/grens limburg. Die witte sandwiches zien er toch ni echt smakelijk uit.. of ligt dat aan mij?
    Hier is het probleem vooral met ‘koeken’..om de platte frikandel/hamburger kwestie ni te noemen

    Geliked door 1 persoon

  9. Haha, gelukkig valt het hier wel mee. Maar het is wel een herkenbare discussie. Wij hebben al een paar keer de discussie curryworst/hamburger/frikandel gevoerd. Ook een leuke om als Limburger te doen ;).

    Geliked door 1 persoon

  10. Vreemd, ik ben van Gullegem en sandwiches zijn ook die eerste foto volgens mij.
    En dan zijn er zachte pistolets en lange en ronde.. makkelijk zat.
    Ofwel ga jij naar een rare bakker in Wevelgem ofwel slaan ze daar een beetje door.. 😉

    Like

      1. Wij gaan naar Debal (kijkuitstraat 2). Ze zijn nog gesloten tot 9 augustus. Ik zal er een keer moeten opletten of ze (gesuikerde) sandwiches hebben. In de winkel hangt wel een bord uit waarop alles opstaat, wat ze hebben. Volgens mij gebruiken ze bij Geldhof (Roeselarestraat) ook wel diezelfde benamingen. Ik ben nu wel benieuwd waar die discussies over boterkoeken e.d. over gaan.

        Like

      2. Ha, wij wonen dus bij elkaar in de buurt! 🙂 Geldhof is ook met vakantie, Vanlede heeft enkel van die bleekscheet-sandwichen… Ach, ’t is allemaal geen ramp hoor.

        Like

      3. En in Veurne hadden ze het ineens over een gebuld brood ipv over een bruin brood. Dat had ik ook nog nooit gehoord.

        Geliked door 1 persoon

      4. een ramp is ’t mss niet, maar tis toch toffer dat ze je van de 1ste keer begrijpen. En je niet aankijken alsof je chinees spreekt.

        Geliked door 1 persoon

  11. Geweldig 🙂 Ik ben wel heel benieuwd naar het boterkoekenverhaal! Die eerste noemen wij trouwens gewoon sandwiches en die andere inderdaad piccolo’s

    Like

  12. Die “bleke” sandwiches zijn bij mijn weten zonder suiker; de donkere met. De bleke hebben een soort “pain bagnat”-achtige structuur. Smaken dus naar niets.

    Geliked door 1 persoon

  13. whahahahahaha heel apart om dit te lezen, omdat als ik hier om een sandwich zou vragen, dat ik dan belegde broodjes krijg met van alles erop…. dat heten hier gewoon zachte puntjes…. lol

    En de pistolet, ja klopt helemaal! Dat zijn pistolets hier, hotdog broodjes hebben we ook, maar die zijn al gehalveerd voor het gemak, echt op zijn Amerikaans. 😉

    X

    Like

  14. Haha, grappig verhaal!
    In Gent maakte ik kennis met “grijs brood” – wie wil dat nu eten?
    En het boterkoeken versus koffiekoeken-verhaal (aprèsmidi’s? wat mag dàt wel wezen?) ben ik ook nog niet helemaal uit, telkens weer twijfel als ik naar de bakker ga. Gelukkig heb ik ’n goeie wijsvinger!
    Die cursus van jou wordt n succesverhaal!

    Like

Plaats een reactie