Tiny gaat naar de sauna (een interview).

Gerard en Geraldine interviewen Tiny, een fervente saunabezoeker.

Gerard: Ah Tiny, eindelijk, een streepje bloot op je blogje. Wat krijgen we te zien?

Tiny: Sorry gasten, maar wie hier naaktfoto’s verwachtte, is er aan voor de moeite. Saunagangers zijn nogal discrete mensen, de meeste toch. Ik wil jullie gerust een beetje meer uitleg geven op jullie talloze vragen. Zeker nog nooit in een sauna geweest?

Geraldine: Maar jawel Tiny, jawel! Vorig jaar nog, kreeg ik voor mijn moederdag van Gerard een bon voor een sauna in onze buurt, we mochten daar twee uur lang genieten van de biosauna, en de jacuzzi en zo’n stoombad. Hoeveel betaalde je daarvoor Gerard? 70€ zeker hé. Goh en er lag zelfs een beetje fruit en er stond een fles water. En ’t was er zeer proper en we waren daar helemaal op ons gemak. Tiny, ’t is toch zoiets dat je bedoelt hé?

Tiny: Nee, Geraldine, nee. Ik heb dat ook nog gedaan hoor, zo’n privésauna, en ja je zit daar op je gemak en er is niemand anders en zijt maar zeker dat er veel koppels vóór je daar hebben liggen vrijen dat ’t kraakt. En dat ze met hun bloot gat op die banken hebben gelegen. En na twee uur moet je al weg. Nee, ik heb het eigenlijk over een publieke sauna, waar je dus niet alleen bent, en ja iedereen is daar bloot.

Gerard: Ah ja, dat dacht ik wel, Tiny, dat jij dat durfde. Ik zou dat ook wel zien zitten, maar Geraldine is daar een beetje vies van en ze is ook nogal beschaamd. Jij  niet zeker hé?

Tiny: Gerard, als je naar een publieke sauna gaat om de snelle moksjes te bekijken, dan ga ik je een beetje moeten teleurstellen. De gemiddelde leeftijd is daar meestal rond de veertig. Er loopt heel wat volk rond met slingerbuiken, hangtetten, rimpelbillen en dan ben ik nog beleefd. Eigenlijk is het een boost voor je zelfvertrouwen wat je lichaam betreft. Ik was tot aan mijn eerste openbare sauna-ervaring ook eerder preuts en durfde daar niet goed open en bloot rond te lopen. Maar je beweegt je van sauna tot sauna meestal in badjas, al loop je ook wel een paar meter in je niksje, als je na de sauna gaat douchen bijvoorbeeld. De mensen die er rondlopen, hebben allemaal wel iets waar ze zich al dan niet over schamen en zien er bijlange niet uit als die naakten die we kennen van de boekskes of de mooie fotoreportages.

Geraldine: En hoelang mag je daar dan binnen blijven, Tiny? En is dat dan duurder of juist niet?

Tiny: De meeste openbare sauna’s zijn open van 11u tot 23u, soms wat vroeger, soms wat later. En als je een beurt betaalt, mag je daar héél de dag blijven. Prijzen variëren van de heel eenvoudige naar de chiquere en grotere tussen de 17 à 30€. Er is altijd op zijn minst een bar, maar heel vaak een heus restaurant met een goeie brasseriekeuken.

Geraldine (met open mond): Zit je daar dan in je bloot gat te eten tussen al die mensen??

Tiny: Nee nee, natuurlijk niet. Je brengt je badjas en je slippers mee van thuis, en ook je handdoeken, al kan je die ook ter plekke huren. In alle ruimtes behalve de sauna’s zelf, loop je rond in badjas of op zijn minst een handdoek. In het restaurant is badjas verplicht.

Gerard: Waar ga jij dan naartoe Tiny, heb jij een favoriete  sauna? 

Tiny: Ik heb er een paar, Gerard. Maar daar wil ik nu niet over in detail treden. Gisteren gingen we naar onze favoriete sauna en die ligt op meer dan een uur rijden van waar ik woon, maar dat heb ik er voor over. We kwamen er aan om half 10, konden meteen aanschuiven voor de brunch (15€) en zijn er gebleven tot half 10 ’s avonds.

Geraldine: Wablief? Je bent daar 12 uur gebleven? Je kan toch geen 12 uur in een sauna zitten? Wat doe je daar dan heel de dag, behalve eten en drinken?

Tiny: Wel, in dat sauna-complex heb je wel meer dan alleen een saunaruimte, een jacuzzi en een stoombad hé. Er is een bio-sauna, een japanse sauna, een kruidensauna, een houtvuursauna, een zoutkristallensauna, een stoombad, jacuzzi’s binnen en jacuzzi’s buiten, een afkoelzwembad (binnen), dompelbaden (ijskoud), een aangenaam lauw zwembad van binnen naar buiten en een opgietsauna. In één dag kunnen we niet eens al die sauna’s doen. Want tussen saunabeurten moet je je lichaam ook wel wat rust gunnen en een beetje gaan liggen, een beetje lezen, beetje zwemmen,…

Gerard: Momentje, zei je nu een ‘opgietsauna’? Wat is dat voor een raar beest?

Tiny: Wel, veel van die saunacomplexen hebben een saunameester die opgietsessies houdt. Om de twee uur bijvoorbeeld ga je dan in een grote sauna gaan zitten, allemaal mooi op je eigen handdoek natuurlijk en giet de saunameester water aangelengd met etherische oliën over de hete stenen. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur daalt maar de vochtigheid stijgt, waardoor je flink gaat zweten. Gisteren was er bijvoorbeeld een opgiet met afwisselend geuren van groene spar, framboos/munt, mangolia en pepermunt. Heerlijk genieten. De opgieter wappert dan ook met een handdoek of met een waaier, zodat de warmte nog meer verdeeld wordt en je eigen isolatieluchtlaag wordt weggeblazen. Soms wel pittig. Ga er dus best niet naar toe als je met serieuze hartproblemen zit of zo.

Geraldine: En hoe lang duurt zoiets?

Een gewone saunabeurt duurt zo’n 10 à 15 minuten. De eerste vijf minuten warmt je lichaam op, en dan pas begin je echt te zweten. Maar dat zweten is net zo goed, zo verwijder je alle afvalstoffen. Soms moet je even doorbijten, je concentreren op bijvoorbeeld je ademhaling. Als je dan buiten komt, neem je best even een luchtbad. Gewoon een beetje rondlopen in de open lucht.

Gerard: Ik zou toch wel direct in zo’n zwembad springen, of niet?

Tiny: Echt niet hé Gerard. Met je bezwete lichaam in het zwembad of de jacuzzi duiken is onhygiënisch en helemaal not done. Nee, na je luchtbad ga je afkoelen door een koude douche te nemen. En begin dan met je voeten, je benen en je armen en pas op het laatst je hoofd. Daarna wacht je best een half uur vooraleer je weer met een andere sauna begint.

Geraldine: Wat vind je nu het allerleukste aan zo’n saunadagje?

Tiny: Ik heb wel een paar topmomentjes: zwemmen in je blootje, in open lucht met de sterrenhemel boven je; of na het stoombad je inwrijven met scrubzout en daarna douchen zodat je velletje superzacht is en heerlijk geurt; en totaal ontspannen tussen de saunabeurten in een makkelijke zetel mijn boek lezen.

Gerard: En zijn er ook nog minpunten?

Veel saunacomplexen proberen er wel goed munt uit te slaan en vragen ook serieus door voor een glas water. Als ik één ding noodzakelijk vind, dan is het wel gratis water. Wij drinken eigenlijk al op weg er naar toe een fles water uit, zo is ons vochtgehalte al op voorhand op peil en kun je beter zweten.

Er is ook een bepaalde sauna waar ik liever niet meer ga, omdat het er niet supernetjes is en omdat er toch wel wat gluurders zitten. Maar al bij al zijn zowat alle centra tegenwoordig heel erg schoon, verzorgd en worden nergens gluurders of intimiteiten getolereerd. Je kan dat ook rustig gaan vertellen als er je iemand steeds zou schaamteloos zitten aankijken. Persoonlijk heb ik dat nog niet meegemaakt. En nee, ook niet als ik er alleen ben. Natuurlijk word je bekeken, zelf kijk je ook. Maar iedereen houdt het discreet. Zitten staren is helemaal uit den boze.

Gerard: Wat als je iemand tegen komt die je kent, en die je nog nooit naakt hebt gezien?

Tiny: Dit is me nog maar twee keer gebeurd: één keer een vriendin uit het middelbaar en één keer mijn bazin. Maar toevallig wel supertoffe mensen, geen van twee was gegeneerd omdat saunagangers over het algemeen breeddenkend en niet veroordelend zijn. Als het al eens “raar” zou zijn om iemand tegen te komen, dan is het voor allebei toch even raar.

Geraldine: Nog een laatste tip, Tiny?

Tiny: Probeer het gewoon. Ga samen met je partner, of met een vriend of vriendin of zus, of weet ik veel, alleen. Je krijgt altijd uitleg als je de eerste keer gaat. Je hoeft niet verlegen te zijn. Geniet er gewoon van.

Update – Ondertussen publiceerde ik ook een lijst met mijn favorieten: Tiny en haar favoriete sauna’s

Advertenties

20 comments

 1. Ben ik even blij dat ik regelmatig naar de sauna ga. Tofferdetof. Wat ook echt zalig is, sauna in de winter, dampend lijf in de kou en bij voorkeur met de voeten in de sneeuw. Meegemaakt in Dilbeek. Was toppie. Enfin, dit terzijde.

  Liked by 1 persoon

 2. Heel mooie benadering van het sauna-gebeuren! Inderdaad puur toeval dat we ongeveer op hetzelfde moment een saunaatje namen. Aan je beschrijving te lezen kan die van jou wel Thermen R geweest zijn in Roeselare 🙂 (klopt?).
  De enige reden dat ik mijn logje plaatste was om wat taboes die rond wellness hangen de grond in te duwen. Eén iemand overtuigen om het toch eens te proberen zou voor mij al een groot succes zijn (en daarmee zou een nieuwe sauna-ambassadeur geboren worden :)).
  Jij bent duidelijk al een groot liefhebber, en zult met je interview zeker mensen over de streep trekken!
  En moest je ooit twijfelen of het bij één van je eigen bezoeken aan de sauna Thomas Pannenkoek is die je ziet staan onder de douche: ik ben diegene met vijf tenen aan elke voet.

  Like

  1. Nee Sherlock Pannenkoek, Roeselare ligt niet op meer dan een uur rijden van mijn woonplaats. Maar ik ben al vaak in R geweest, dat wel. De opgietsessies daar zijn serious business, die doen zelfs mee met internationale wedstrijden (en winnen ze zelfs!).

   Like

  1. Je mag dat doen, alleen de pittige opgietsessies zou ik dan niet aanraden. Verder is het kwestie van te luisteren naar je eigen lichaam. Een stoombad en tien minuten sauna en daarna rustig afkoelen zal zeker deugd doen en kan geen kwaad. Maar ik forceer niemand hé. 🙂

   Like

 3. Mooi stukje! Mocht ik het nog niet geprobeerd hebben dan had je me zeker overtuigd… Maar zoals je al kunt raden: been there, done that. Het is niks voor mij. Die privé toestanden trouwens ook niet omwille van de reden die jij hierboven aangeeft. Ik ben wel de eerste om toe te geven dat je inderdaad heerlijk ontspannen bent als je buiten stapt maar ik voel me er niet op mijn gemak. Ik heb nochtans weinig schroom over mijn lichaam, na 2 kinders mag dat er best wel nog wezen al zeg ik het zelf 🙂 En dus blijft het een goed bewaard geheim waarom het niet mijn ding is, zelfs voor mij!

  Like

 4. je hebt er een mooie eigen versie van gemaakt, Tiny!
  En ook wat bijgeleerd over zo’n saunabezoek.
  Maar zoals ik al bij Thomas schreef, kunnen wij altijd bij m’n broer terecht voor een saunabeurt. Die heeft hij in een heuse chalet in zijn tuin ingebouwd.

  Like

 5. Als je een geweldige sauna zoekt, Aquarein in Grobbendonk, ook leuke opgietsessies, niet te druk noch te groot en geweldig lekker eten,..gisterenmiddag was weer zo zalig!!

  Like

 6. Ik hou heel veel van de sauna hier op onze hoek: Aqua Azul. Geen complex, dus geen eten of groot zwembad, wel een heel gezellige sfeer, art déco lees- en theesalon, een miniplonsbadje en buiten een emmer koud water. Aanrader! Ik weet dat m’n baas er ook regelmatig gaat, dat zou ik precies toch maar awkward vinden :p

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s