Tiny in de Gaume

 1. Het plan

We hadden een lang weekend voor de boeg en het zou zowat overal mooi weer zijn. Iedereen trok naar de kust maar wij niet, ah nee. Mijn vriend wou al heel lang eens naar de Gaume in de Ardennen: er hangt daar een micro-klimaat, het is daar altijd een paar graden warmer, buien trekken sneller over en het is er mooi en groen en je kan er van alles doen. Okee dan!

2. Op weg!

Het is het weekend van Tomorrowland en de muziek op Studio Brussel is daar luidruchtig getuige van, tijdens onze rit. Onze favoriete zender gaat uit en we luisteren ofwel naar de Echt gebeurd-podcast of naar Classic 21, waar ze eigenlijk fantastische muziek draaien, zonder al te veel Frans geleuter. Op andere Franse of Waalse zenders horen ze zichzelf maar al te graag praten.

2016-07-21 15.55.16

Na Namen kiezen we de kleinere weggetjes en passeren we menig kerkhof. Nog steeds kan ik het niet laten om daar eens een kijkje te nemen, ik word er rustig van en zeker in deze streek krijg je er vaak een mooi uitzicht boven op.

3. Ons logement

We verblijven met Airbnb in Halanzy, op twintig minuutjes van Virton. De gastvrouw is een Sloveense polyglot die vlot Frans, Engels en Duits door elkaar babbelt. Ze heeft twee honden en een kat, dat ruik je ook wel, maar het bed is groot en schoon en de douche werkt. Meer heb je toch niet nodig?

4. Zwemmen!

Ja, zwemmen was het plan. Het was snikheet, en ik had al opgezocht dat we naar het Lac de Rabais konden gaan, om daar te wandelen en te zwemmen. Eenmaal daar aangekomen bleek het verlaten en stonden er verbodsbordjes, zwemmen mocht niet. Dan maar wandelen, langs het Dromenpad. Le sentier des songes! Mooi hoor, maar mijn lief werd al na één minuut aangevallen door hordes steekvliegen of dazen of wat het ook waren. Hij sprong en sloeg om zich heen en was al snel kletsnat van het zweet. Eigenlijk een mirakel want meestal komen de beesten naar mij toe. Het was een grappig zicht, en ik kon het niet laten om het uit te proesten, ocharme. Na de wandeling puften we wat uit in onze meegebracht campingstoeltjes, haalden de fles witte wijn uit de koeler en aperitiefden bij het water. Zonder beestjes, gelukkig.

2016-07-22 12.45.15

5. Fête nationale

’s Avonds reden we naar Tintigny, een piepklein dorpje waar ’s avonds een ‘concert’ zou worden gehouden en… vuurwerk! Yes! Bijna alle vierduizend inwoners waren naar het dorpsplein afgezakt, er stonden vele tapinstallaties en het bier vloeide rijkelijk. De kindjes huppelden rond met fluozwaarden en we luisterden geamuseerd een rockabilly-band. Het vuurwerk was best nog de moeite, zeker voor zo’n klein prutsdorp.

2016-07-21 22.28.16

6. Wandelen en geocachen

Elke dag hebben we een serieuze wandeling gemaakt, gelukkig niet veel meer last gehad van vliegende steekbeesten. We vonden een cache in Vieux-Virton, op het kerkhof nog wel. Wat een vondst! Altijd leuk om in een vreemde omgeving te gaan cachen, op die manier ontdek je plekjes waar je anders niet zou komen.

2016-07-22 14.13.15

7. Zwemmen, deel twee

Na een lange warme dag reden we van Orval naar Chiny, waar je in de Semois niet alleen kan gaan kanovaren maar ook kan zwemmen. Helaas, waren we al laat en was de zon net verdwenen. Het was ook niet meer zò warm en ik, de schijtluis, durfde het water niet meer in. Dus wat doen we dan? Juist, hup met die campingstoeltjes en de fles wijn en genieten maar.

2016-07-22 17.59.33

Eten deden we o.a. bij:

Alleen jammer dat ik nergens een forelletje heb kunnen eten, maar we deden alles erg relaxed en gingen niet bewust op zoek naar een bepaald restaurant.

Al bij al hebben we een heerlijke vierdaagse beleefd: geen kindjes, geen zorgen, enkel elkaar, de mooie natuur en de zon.

Advertenties

12 comments

 1. Een prachtig, deugddoend weekend hadden jullie. Zalig die wandelingen in de natuur.

  Dan ben ik toch niet de enige, die rustig wordt op een kerkhof. Telkens ik het kerkhof binnen ga om papa te gaan bezoeken, overvalt me altijd zo’n rustgevend gevoel. Soms maak ik zelfs een ommetje om wat langer van het gevoel te kunnen genieten.

  Liked by 1 persoon

 2. You gotta love de Ardennen. Iets meer dan twee uur rijden en je bevindt je in een gans ander België dan we gewend zijn.
  Dat zulks genieten was, daar twijfel ik niet aan. (De dazen daargelaten, weliswaar.)

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s