Tiny begint met productfotografie

Maandagavond begon de nieuwe cursus. Ik twijfelde eerst nog om Landschapsfotografie te gaan doen, maar omdat ik net Straatfotografie heb afgerond en dat er weer een beetje op lijkt, besloot ik iets anders.
Van andere cursisten hoorde ik dat de leraar Product nog wel “een toffen” was, dat hij een eigen visie heeft en dat een koe ook een product is.
In de eerste les werd al snel een en ander duidelijk.

Er zijn in de geschiedenis van de fotografie prachtige foto’s gemaakt van ‘dingen’. Bekend is de fotograaf Edward Weston, zo’n beetje de grondlegger van de Straight Photography. Zijn paprika-foto’s zijn wereldberoemd. pepper

Niet alle productfotografie dient om iets te verkopen, het kan ook gewoon mooi zijn.
Aan de andere kant, een foto die werd genomen om een product te verkopen, toont soms niet eens het product zelf – of amper. Het gaat dan meer om de sfeer. Voorbeelden:
De cowboys van Marlboro, geen sigaret te zien op de foto zelf…
argentina-marlboro-sunset-cowboy-horseLarge

Lavazza koffie, foto van David Lachapelle
David Lachapelle’s photo for Lavazza

Een andere hedendaagse fotograaf die ook onder de noemer Productfotograaf valt is Wolfgang Tillmans. Ik had nog nooit van de man gehoord, maar ik vind zijn reeks met vensterbanken super. De lelijkheid die terug mooi wordt. Ook dit is productfotografie blijkbaar.

tillmans3tillmanstillmans2

Fotoboeken, ik kan er uren in kijken. Die dingen zijn schijteduur, maar de foto’s zelf soms ook. Laatst hoorden we nog over een foto van een patat, een aardappel, die werd verkocht voor een miljoen dollar. De kunstenaar Kevin Abosch, zijn bedje is wel gespreid, vermoed ik zo. Dit is de bewuste foto:

potatophoto

Ik vrees dat mijn foto’s niet voor grof geld de deur uit zullen gaan, maar we gaan toch een poging doen. De eerste opdracht gaat over een appel. Nog geen idee hoe ik dat ga aanpakken, maar ik hou jullie op de hoogte!

Een belangrijk onderdeel is natuurlijk voedsel. Iedereen neemt wel eens foto’s van zijn mooi bordje op restaurant, vol lekkere dingen, of als je iets lekkers hebt gekookt, gooi je een snapshot op Instagram, dat doe ik ook. Maar het kan natuurlijk veel beter. Een bekende foodfotograaf uit België is Tony Leduc. Ongelofelijk wat die heeft gemaakt. Op zijn website vind je ook een tijdlijn over hoe zijn kijk op voedselfotografie door de jaren heen is veranderd.

tony2

Wat we allemaal gaan fotograferen: na de appel komt nog koffie, rook (yuk), juwelen, kunst, bloemen, boeken (yay!), voedsel, architectuur, speelgoed en texturen. Het wordt vast weer boeiend, en leerrijk. Ik heb er zin in!

20 comments

  1. Oh, zo tof! Elke keer je foto’s met een paar do’s en don’ts posten hé? Dan krijg ik het gevoel dat ik een online cursus aan het volgen ben, en weer eens iets doe met fotografie. Ooit….
    Tony Leduc heeft inderdaad schitterende dingen, maar die vensterbanken vind ik ook wel de max. Schitterend gekadreerde rotzooi 😉

    Geliked door 1 persoon

  2. We zijn benieuwd 🙂
    Hier ook tal van fotoboeken in de kast…
    Kunnen er uren in kijken, heb tegen B al tich keren gezegd dat hij er wat meer mee moet doen, het boeit hem al zo lang!

    Geliked door 1 persoon

  3. Een fotocursus volgen staat ook hoog – zeer hoog – op mijn verlanglijst. Productfotografie lijkt me erg gaaf, temeer daar er zo ongelooflijk veel mogelijk is.
    Hopelijk deel je je foto’s met ons op deze stek; andermans visie op de dingen boeit me mateloos.

    Geliked door 1 persoon

  4. Een interessante cursus maar mij zou portretfotografie nog meer interesseren. Ben een grote fan van Stefan Vanfleteren en iedere keer als ik een foto van zijn hand zie, denk ik…dat moet ik ook kunnen 🙂

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie