Tiny op zwarte vrijdag

Omdat ik tijdelijk even thuis zit (niks dramatisch, komt wel goed!), is het verleidelijk om dan maar online te gaan shoppen… En zeker als je zoals vandaag om de oren wordt geslagen met promoties, want het is “Black Friday”. Oh boy. Ter ere van het Amerikaanse Thanksgiving wordt de halve wereld even gaga en hebben de winkels unaniem beslist om er weer maar eens gigantische kortingen tegen aan te gooien.

Mijn spamfilter op mijn mails is behoorlijk stevig, maar toch glippen er altijd wel een paar door de mazen van het net. Ook op Instagram, Facebook,… krijg je constant meldingen van -50% en -70% op handtassen, schoenen, mixers, strijkijzers, sokken, kaarsen,… en ga zo maar door. Ik heb het er even helemaal mee gehad.

De eco-winkel Kudzu uit Brugge deelde een pracht artikel: 6 alternatieven voor Black Friday

Schermafdruk 2018-11-23 10.06.37

 

 1. In plaats van een Black Friday, maak er een Buy Nothing day van. Wat heb je nu eigenlijk écht nodig? Denk eens wat dieper na voor je iets koopt. Ga je zoveel gelukkiger zijn met nog een extra handtas?
 2. Deel eens iets met iemand. DURF te vragen! Als je iets nodig hebt, wat je misschien maar één of twee keer zal gebruiken, vraag het. Gebruik je sociale media, je netwerk, en je zal je vaak verbazen over de reacties. Mensen willen echt wel delen, maar als niemand iets vraagt, kunnen ze het ook niet weten.
 3. Kun je dan echt je geld niet in je zak houden, ga dan eens naar een tweedehandswinkel. En néé, dat is echt niet marginaal. Niet alleen voor kleren, maar ook prachtig speelgoed, keukenvoorwerpen, boeken,…
 4. Maak eens iets zelf. Moet je per se een dure cake kopen in de supermarkt of bij de bakker? Hoe simpel is het om die zelf te maken? Mensen die een stukje kunnen naaien of breien zullen mij wel aanvullen.
 5. Schoenen versleten? Scheur in je jas? Vlek op je bloes? Wist je dat er nog altijd schoenmakers bestaan die mirakels kunnen verrichten? En schoonmoeders die kunnen toveren met de was? En als je dan per se iets nieuws koopt, probeer dan duurzaam te kopen, iets wat lang mee gaat!
 6. Cadeautjes kopen voor je lief? Koop eens een ervaring. Een ticket voor een theatervoorstelling, een babysitcheque voor je zus, een restaurantbezoek voor je schoonouders, of natuurlijk een massage geschenkbon voor wie je gelukkig wil maken! 😉

16 comments

 1. Het is me uit het hart gegrepen jouw blog. Ik ben zelf erg van de recycle en gewone kadootjes in de vorm van een keer koken of iets bakken of maken voor iemand of het vervoer cadeau doen naar iets of een picknick (zomer).

  Geliked door 1 persoon

 2. Ervaringen geven als geschenk, daar streef ik zoveel mogelijk naar. Zo gaven we vrienden van ons een bon voor een citytrip en hij heeft haar daar ten huwelijk gevraagd :-). Zelf probeer ik ook streng te zijn en niet zomaar te kopen om te kopen. Mijn echtgenoot vindt dan ook dat ik op mijn geld zit…

  Geliked door 1 persoon

 3. Jij schrijft EXACT hoe ik er ook over denk en hoe ik het probeer aan te pakken.
  Al die overdreven hebberigheid en spilzucht, ik kan daar niet goed tegen. je wordt daar toch niet gelukkig van? Ik vind het juist leuk om te merken dat mijn winterjas van 3 jaar geleden nog

  Geliked door 1 persoon

  1. … perfect draagbaar is én dat ik er veel complimenten over krijg. En niet van bij het minste gevoel van ‘ik wil iets, nu!’ naar de winkel spurten om het te halen…
   Ik winkel ook soms bij Kudzu, mooie en duurzame spullen daar.

   Geliked door 1 persoon

 4. Helemaal mee eens! Ik heb die dag niks gekocht, al was ik van plan om een treinticket te kopen bij de actie van de NMBS maar de site lag plat, ahja half België had blijkbaar hetzelfde idee.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s