Mijn blogidool Kelly van Tales from the crib postte al een paar keer iets over een zelfplukboerderij. Nu blijkt die toch wel redelijk dicht bij Wevelgem te liggen en ik was al een tijdje van plan daar eens heen te gaan. Zaterdag om 10 uur waren we een van de eersten maar de bedrijvigheid kwam al goed op gang: lang geen geitenwollensokken te bespeuren, enkele jonge gezinnen en verrassend veel oudere koppels. Ouder dan wij, jawel. 😉
Je neemt dus een kruiwagen (of de miniversie ervan voor de kleintjes) en je plukt, snijdt, of spit uit wat je wil. Achteraf wordt alles per stuk of per gewicht verrekend.
Het stuk land is best wel groot, we hebben er zeker een uur rondgelopen, gekeken, vaak verrast door onbekende groenten, maar overal staat keurig een bordje met wat het is, of het plukklaar is en tips voor receptjes. Ideaal!
Ons idee was groenten te verzamelen voor een stoofpotje en meteen ook voorraad in te slaan om soep van te maken.
Maar ook aan de aardbeien, de frambozen en de kerstomaatjes konden we niet weerstaan.
Dezelfde dag en de dag erna ben ik dus voornamelijk bezig geweest met groenten kuisen, snijden en in totaal 12 liter soep te maken. Voor de curieuzeneuzen: pompoen-wortel, pompoen-paprika, courgette-prei.
Je moet niet naar de zelfplukboerderij omdat het goedkoper is, wel omdat het
- supervers
- zelf uit te kiezen
- vrij van pesticiden
- milieuvriendelijk (duh) is
- en daarboven op ben je lekker buiten bezig
- en zien je kinderen waar groenten vandaan komen
- en heb je geen massa’s overtollige verpakking.
Okee, het stoofpotje dus, ik gebruikte:
- 1 ui
- 2 teentjes Knoflook
- Gele paprika
- Rode paprika
- 2 Zoete aardappel
- 1 Prei
- 5 Wortelen
- 4 Tomaten
- 1 Courgette
- 300 gram Boontjes
-
0,5 liter bouillonUi en look fruiten, boontjes voorkoken. In stukjes gesneden paprika, wortel, courgette erbij. Blussen met 2dl witte wijn. Vijf minuten stoven en daarna de prei, tomaten erbij. Dan mag ook de bouillon er bij en laat je alles tien minuten stoven.Zoete aardappel en voorgekookte boontjes erbij, samen met een klein potje tomatenpuree.Kruiden met tijm, oregano, peper, zout en een beetje tabasco.Stoven tot alles beetgaar is.
En tadàààm: We aten er met vier van, en ik had nog over voor twee personen. (Hoera lunch voor morgen op het werk, er zullen er weer jaloers zijn) 😉
Wow, dat is keileuk,…..ik ga alvast mijn rubbere laarzen zoeken. Stoofpotje ziet er top uit,…en ik vind dat altijd top om restjes mee naar het werk als lunch te nemen!
LikeLike
Ziet er ‘wreed’ lekker uit 🙂 !
Vorige week waren mijn collega’s ook jaloers toen ik de frieten van daags voordien mee had. Koud smaken die ook, met een looksausje overheen…
LikeLike
Mijn collega’s halen soms warme frieten. Moet je ook eens proberen!
Oh en rubber botjes, goed dat je ’t zegt. Ik had een halve boerderij mee aan mijn stapschoenen, dus inderdaad geen overbodige luxe. (Rubber botjes en luxe in één zin, jaja)
LikeLike
Zo’n zelfplukboerderij vind ik een ronduit fantastisch initiatief. Alleen is het moeilijk om te weten te komen of er zich ook eentje in je buurt bevindt. (Of bestaat daar een website over?)
LikeLike
Ja, hier http://www.csa-netwerk.be/csa-be
Alleen is ie blijkbaar niet uptodate want die in Lauwe staat er dan weer niet bij. En vaak moet je dan ook eerst “lid” worden. Ik zou zeggen Google er op los, hopelijk vind je er eentje in je buurt!
LikeLike
mmm ziet er heerlijk uit! Mijn schoongrootmoeder woont daar niet ver van, mss eens een ideetje om eens te doen als we op bezoek gaan.
LikeLike
Haast je, want het is nog tot eind oktober en dan pas terug vanaf mei!
LikeLike
Zo jaloers!! Ik plan al heel lang om naar een zelfplukboerderij te gaan, maar helaas geen in de buurt van Antwerpen. Is er nog niet van gekomen dus. Volgende zomer wil ik ABSOLUUT mijn eigen frambozen, braambessen en aardbeien gaan plukken!
LikeLike