Tiny op sap

Je leest het goed, op sap en niet op stap.

In 2019 deed ik een soort van detox, met goed resultaat maar om dat nu lekker en echt gezond te noemen, hmm nee. Ik schreef er over hier.

Vorige week trakteerde ik mezelf op een kleine week in een Spaanse “retreat”, een verblijf om tot rust te komen, waar je veel of weinig activiteiten kon mee doen, al naargelang je goesting van het moment, er was zon, er was een zwembad, er waren mooie wandelingen en de zee was vlakbij. Het was er stil en rustig en je kon eten samen met de anderen, maar net zo goed op het terras in je eentje, of zelfs op je kamer. Ideaal.

Elke dag kon je kiezen of je gewoon de veganistische maaltijden mee wou eten, of als je liever een sapje had in de plaats. Veel mensen kozen er voor om enkele dagen te detoxen en enkel de sapjes te drinken. Maar eerst wou ik daar een workshop over volgen, en daar heb ik veel van geleerd. Het is om te beginnen belangrijk om niet zomaar fruitsap te gaan drinken als maaltijdvervanger, maar een goeie combinatie te maken van groenten en sommige fruitsoorten. Ze werken met professionele sapcentrifuges en sinaasappels bijvoorbeeld worden eigenlijk niet gebruikt omdat die veel suiker bevatten.

Ik wou eerst enkele dagen gewoon eten: zelfs dàt is al een soort detox, want er komt geen brood, alcohol, koffie, suiker of voorgeprepareerde voeding aan te pas. Ik schrapte zelfs al een paar dagen voor ik er naar toe ging koffie, koekjes en chips uit mijn menu, want dat liep soms wel eens de spuigaten uit, eerlijk gezegd. Het werd dus hoog tijd om een beetje gezonder te leven, niet alleen mentaal uit te rusten, maar ook mijn maag wat rust te gunnen.

’s Morgens is er een gezond ontbijt: er is altijd fruit verkrijgbaar, granola, muesli, soya-yoghurt of -melk, er is altijd thee, en dat is voor mij méér dan voldoende. Op onderstaande lijst zie je de bovenste lijn: dat is het extraatje elke dag bij het ontbijt.

Bij de lunch en het diner is er altijd ook soep, twee soorten salade, en twee soorten warm eten. Heerlijk en gevarieerd.

De tweede dag heb ik de lunch omgeruild voor een sapje. De derde dag at ik alleen maar een (stevig!) ontbijt en koos ik voor een lekkere juice ’s middags en ’s avonds. Die “sapjes” zijn wel een halve liter, dus je hebt er wel even werk mee en ze vullen veel meer dan je denkt. Onderstaand schema is het “juice menu”, zoals je ziet: elke dag een andere variatie.

Ben je voor iets allergisch, dan passen ze dat aan. Mijn kamergenoot had een latex-allergie en kan geen avocado verdragen, dat zat er voor haar dus nooit in. En hoe lekker zijn die sappen met gember en wortel, ik ben zot van gember, kan me wel voorstellen dat mensen dat vreselijk vinden, maar dan kun je ook vragen om dat er uit te laten.

Op bovenstaande foto: mijn ontbijt van de donderdag, rode biet, avocado, citroen, appel en komkommer. Deze was zo lekker!

’s Avonds kon je dan ook weer kiezen uit een aangepast sap-menu, altijd aanpasbaar. Zo heb ik op een avond de Fresh Green gedronken, met spinazie, boerenkool, komkommer, broccoli en citroen. Ik heb geen enkele keer honger gehad, echt niet.

De volgende dag dronk ik nog als ontbijt en lunch een juice en ging ik ’s avonds weer ‘gewoon’ eten. Dat smaakte wel weer moet ik zeggen.

Maar na een paar dagen voelde ik me stukken beter dan ervoor, mijn huid straalde, ik was ‘wakker’ en optimistisch (en dat was héél lang geleden) en had zeker genoeg energie voor twee keer per dag yoga en een wandeling.

Het feit dat ik zo langzaam in een detox-ervaring ben gegleden maakte dat ik nul afkickverschijnselen had. Ik kan me voorstellen dat als je van een “normaal voedselpatroon” meteen overschakelt naar sappen, dat je dan wel eens kan afzien. Dat zou ik zeker niet aanraden.

Ik las drie boeken uit bij het zwembad, heb véél geslapen en had zo goed als géén zorgen. Geen angsten. Alles was tot in de puntjes geregeld en dat had ik nodig. Ik had weinig sociale contacten, want daar kwam ik ook niet voor. Samen met nog pakweg acht andere mensen was mij al veel te druk en heb ik dus bewust vermeden. Af en toe een goed gesprek tijdens een wandeling was al méér dan genoeg.

De vrijheid om te doen wat je wil en toch een uitgebreid en gevarieerd aanbod te hebben aan activiteiten, waar je ook geen last van hebt als je ze niet mee doet, bleken ideaal om een stukje van die leeggelopen batterij weer op te laden.

En dan kom je thuis: twee uur later dan gepland door vluchtvertraging omwille van de stakingen in Frankrijk, is de wasmachine kapot en is het hier stervenskoud en regent het elke dag. Maar ik geniet nog even na, als ’t niet erg is.

14 comments

  1. S ochtends en s middags zouden ze me niet straffen met zo’n sapjes. Als ik 1 goeie maaltijd o een dag zou hebben. Wat jij nu gedaan hebt, lijkt me de ideale manier voor mij om verder te revalderen sinds mijn val van de trap. Ik ben vooral mentaal nog helemaal niet de oude

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s