Tiny op moederdag

Tja.

Het ligt moeilijk, op vele vlakken. Ik heb blijkbaar nog nooit iets geblogd over moederdag en dat heeft zo zijn redenen. Schrijf ik over mezelf als moeder of over mijn eigen moeder en schend ik dan niet te veel haar privacy?

Een jaar of vijf geleden las ze nog ijverig mijn blog, op de computer met spraaksoftware en braille, ik was zo trots dat ze dat kon. Nu gaat de pc al lang niet meer aan, want alles met knopjes is veel te moeilijk. Enige jaren terug was er al een diagnose die er bijna geen was, lees hier. Ze is er nog, en daar ben ik dankbaar voor, maar eigenlijk is ze er niet meer. De vrouw die ik kende als mijn moeder valt in stukjes en beetjes uiteen. Dankzij mijn vader en hun twee-eenheid doet ze dapper verder alsof er helemaal niks aan de hand is. Ik heb geen zin om er over uit te weiden en verwijs liever naar een tijd, nu al twintig jaar geleden, toen ze een troste oma was van een zesjarig jongetje. Let wel, ze is nog altijd trots op hem, dat blijkt uit heel veel.

Zelf ben ik ook al meer dan vijfentwintig jaar moeder van dat jongetje hierboven. En ik kijk graag eens terug naar foto’s uit de tijd dat hij nog super schattig was en ik nog in zijn bovenste schuif lag. Maar leven met een tiener/twintiger met autisme kende (en kent) vele steile hellingen en diepe ravijnen waar we af en toe eens serieus zijn ingedonderd.

De twee a’s. Autisme Spectrum Stoornis en Alzheimer. Je verwacht je daar niet aan als jonge moeder.

Ik ga mijn moeder bellen en haar een Gelukkige Moederdag wensen en heel misschien krijg ik van mijn zoon een berichtje in de zin van “Vrolijk Pasen” of “Fijne Kerstbal” en dat is dan zijn manier om te zeggen dat hij er aan gedacht heeft. Maar ik ga er ook niet meer triest om zijn als hij dat nu toch zou vergeten, daar ben ik al overheen.

12 comments

 1. Wat is dat toch met die moeders tegenwoordig, die zichzelf bijvoorbeeld ‘mislukking van de eeuw’ noemen? Een kind met autisme opvoeden is niet niks, je hebt het toch voor mekaar gekregen, ook al is/was dit met vallen en opstaan. Je stond er ook heel vaak alleen voor, doe het maar eens na!
  Het is erg om je eigen moeder zo te zien aftakelen, maar ook voor haar heb je de laatste jaren hemel en aarde verzet. Niets om spijt over te hebben, wel integendeel! Kop op vandaag, en geniet van het lentezonnetje!

  Geliked door 1 persoon

 2. Hoe kun je jezelf nu een mislukking noemen als je van je zoon houdt en jij je best hebt gedaan? Echt niet zo hard zijn voor jezelf!
  Xxx

  Geliked door 1 persoon

 3. Het is een pijnlijke dag , die je met de neus op de feiten duwt. Ik begon deze week spontaan te wenen toen ik de foto’s van mijn mama’s make over zzg passeren. Ik had op dat moment nooit gedacht dat ik mijn moeder 4 maand geleden er niet meer zou zijn. Het is confronterend als je kinderen niet aan je denken, of je hebt een kind verloren, of kan er geen krijgen. Veel sterkte op deze moeilijke dag voor jou.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik heb als moeder ook veel verkeerd gedaan. Mijn kinderen in een onveilige omgeving laten opgroeien was de grootste fout. Maar weet je, ik heb verdorie ook mijn stinkende best gedaan en probeer er nog altijd te zijn als dat nodig is.
  Bij jou is dat laatste allicht niet anders.
  Fijne moederdag dus, met of zonder kind vandaag, die titel draag je.

  Geliked door 1 persoon

 5. Iedereen maakt fouten, ook mama’s. En ik ben ervan overtuigd dat je je uiterste best gedaan hebt met je zoon. Het probleem is dat moederschap door de maatschappij op een soort voetstuk gezet wordt en daar een heel pak ideeën bijhoort over wat een moeder moet zijn en doen. De werkelijkheid kan daar dan natuurlijk nooit aan tippen. Doe vandaag vooral iets leuks voor jezelf, je hebt dat meer dan verdiend.

  Geliked door 1 persoon

 6. Een mens doet wat hij kan met de kennis die hij heeft, en met de beste bedoelingen. Opvoeden is niet altijd simpel en kinderen leven niet volgens het boekje. Ik lees dat je je best gedaan hebt, met ups en downs, en niet volgens het makkelijkste scenario. Wat Samaja zegt, dat moeders volgens de maatschappij aan een soort van ideaalbeeld moeten voldoen, daar is inderdaad veel van aan, maar dat is geen wet en eigenlijk moeten we ons dat niet aantrekken. Als je doet wat in je mogelijkheden ligt heb je dat goed gedaan! Geniet van deze zonnige dag!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s