Tiny en het magische jaar 1971

Kocht je in het voorbije jaar een nieuwe apple-product (iPhone, iPad, Mac-pc,…) dan kreeg je daar automatisch een jaar gratis abonnement bij op Apple-tv, hun streamingdienst. Laat ik nu daarop de fantastische documentaire 1971: The Year That Music Changed Everything ontdekt hebben. En ja, wat een MAGISCH jaar was dat, zeg. Ter info, ik heb er niet zo veel eigen herinneringen aan, want ik was pas drie. En vele lezers onder jullie waren ook nog kindjes of nog niet eens geboren.

De Vietnam-oorlog, het einde van The Beatles, het einde van een hippie-tijdperk, de opkomst van allerlei drugs, het begin van het toerisme, de massa-communicatie die op gang kwam, vooral door de opkomst van de televisie,…

Maar de muziek, jongens toch. Elton John zegt op een bepaald moment in die documentaire, “Het was een jaar waarin elke week tien platen uitkwamen die allemaal klassiekers werden.”

Mijn absolute favoriet is de LP Tapestry van Carole King. Dat mens is ZO getalenteerd. Die teksten zijn de max. Nooit van gehoord, zeg je? Ik geloof je niet. Onderstaande nummers mag je eens beluisteren en er zal er toch minimum eentje tussen zitten die je kent, misschien niet in die versie. Maar ZIJ schreef ze wel allemaal. Carole King is nog steeds very much alive en ondertussen 79, zo oud als mijn mama.

Ik zou een hele dag kunnen luisteren naar muziek uit dat ene jaar. Zowat alle nummers zijn fantastisch. Al is het niet allemaal pop en singer songwriting, ook Alice Cooper en T-Rex timmerden toen ijverig aan de weg. Heb je eens vijf minuten Youtube-tijd? Zoek dan zelf eens een nummer uit 1971 wat jou aanspreekt. Ik ben benieuwd.

It’s too late

Will you still love me tomorrow?

(You make me feel like a) natural woman

You’ve got a friend

Deze laatste is mijn favoriet, nog niet zo lang geleden opgenomen door Carole King, en als ik me niet vergis komt James Taylor er ook bij, nog zo’n kanjer, die het nummer tot een hit heeft gemaakt. Als ik ga kijken naar de Brugse muzieklegende “Stevie“, vraagt hij meestal mij er bij om dit nummer te zingen. Altijd een eer.

12 comments

 1. Ik ken inderdaad de liedjes, maar wist niet dat ze van Carole King zijn. En ik had kippenvel, dus ik moet dat hoognodig eens gaan beluisteren allemaal in haar versie.
  En een nummer uit 1971, daar moet ik niet te lang over nadenken . Ik ga absoluut voor The Doors, Riders on the storm.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mo, ziet dat nu, Tapestry is zowat mijn lievelingsplaat. De CD zat altijd in mijn auto en dat was meezingen van begin tot eind. Maar zoals dat gaat met CD’s, moet er op de duur altijd wel een nummer haperen, en dat is helaas ‘You’ve got a friend’
  Ik heb het nummer ooit nog wel eens gezongen samen met de dochters op een verjaardagsfeest met karaoke.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ben meer een eighties-kind, denk ik, want die muziek werd er met de paplepel ingegoten toen ik kind was. 1971, toen was mijn papa zélf nog maar tien. Als ik “muziek 1971” intyp op Google passeren er wel bekende bandnamen, en “Pour un flirt” is een liedje dat we met Intersoc wel eens zongen, maar verder moet ik bekennen dat ik er zo op het zicht maar heel weinig van herken of al zeker niet graag naar luister, sorry 😀 (gat in mijn cultuur, ik hoor het al)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s