Tiny’s zelfbeeld

Eerlijkheid is de rode draad in mijn blog. En ja, ik mag hier al eens reclame maken voor mezelf en vertellen wat ik graag doe en waar ik goed in ben, maar ik wil ook de andere kant laten zien.

Wat Tiny niet kan, was een veel gelezen bericht, hoewel het vooral ook grappig was.

Maar soms heb ik weer last van dat imposter syndrome: denken dat je “maar iets doet” maar er eigenlijk niet te veel van bakt. Tegelijkertijd probeer ik in te zien dat ik niet in alles perfect moet zijn. Ik ben verre van perfectionistisch, in tegenstelling tot veel mensen. Soms doe ik iets ‘provisoir’, wat zoveel wil zeggen als ‘vluchtig’, een beetje goed. Omdat ik te lui ben, te moe, omdat ik denk dat het goed genoeg is, dat het geen examen is en niet op punten staat.

Voorbeeldjes?

 • Tijdens de yogales zie ik mijn reflectie soms in de ramen: dan vind ik mezelf een olifant in vergelijking met de lerares (en ja, ik weet het: je mag niet vergelijken), dan zie ik hoe de oefeningen verre van perfect zijn, dat ik met mijn hielen de grond niet raak, dat mijn benen nooit gestrekt zijn, dat ik geen evenwicht kan bewaren,… Dit terwijl ik héél goed weet dat het bij yoga daar totààl niet om gaat. Integendeel.
 • Ik kook elke dag vers en soms moet het toch snel gaan, omdat de man naar een vergadering moet, de zoon naar baskettraining, en ik zelf ook nog les heb. Dan denk ik vaak: wat ben ik toch aan het prutsen. Dat denk ik dan nog luider als niemand zegt dat het lekker is. Of als de zoon vraagt waar de saus is (een mens wil dan eens gezond doen!). Het is precies nooit goed genoeg.
 • Als ik een levering moet doen voor het werk en ik op voorhand al bedenk dat ik het wellicht niet zal kunnen omdat het een moeilijke situatie is: ik ben ‘maar’ een opvoedster en geen IT-specialist, ik kan wel ‘iets’ van de toestellen, maar heb geen verstand van elektronica, ik kan wel eens een kastje verplaatsen of een deurtje losschroeven, maar ik ben geen schrijnwerker. Ik ga door de mand vallen. Ze gaan mij niet professioneel vinden.
 • Ik wil betere marketing voor mijn bijberoep: maar daar kan ik niks van. De reclame die ik maak op Facebook of Instagram trekt eigenlijk op niks. Ik weet niet hoe dat beter moet. Ik weet niet eens welke cursus ik zou moeten volgen. Ze gaan mijn handje moeten vasthouden en stap voor stap zeggen hoe ik iets moet doen. Hoe dwaas ben ik eigenlijk?
 • Ik ben een flutmoeder en een flutdochter. Wie gaat er nu ook vijftig kilometer verder wonen van haar probleemzoon en haar ouders met een beperking. Wat een egoïste. ’t Is ook volledig mijn schuld dat hij zoveel problemen heeft.
 • Ik zal nooit financieel op mijn gemak zijn. Dat komt er van als je 2x van iemand scheidt en 2x een huis verliest en je laat pluimen. Had ik op mijn tanden gebeten, dan was ik nu wellicht niet alleen huisbezitter maar ook camper-bezitter of buitenverblijf-bezitter. Doodongelukkig wellicht, maar ik zou wel financieel op mijn gemak zijn en mijn zoon ook.
 • Jaloersheid is mij ook niet vreemd. Jaloers op gezinnen à la “papa, mama en de kindjes die elkaar allemaal graag zien”. Zeer confronterend. Ik heb dat nooit gehad en ik zal het ook niet meer hebben. Eigen schuld natuurlijk.
 • Het “wat heb ik misdaan”-idee: iemand reageert niet meer op een bericht en terwijl ik vroeger dacht dat ze in de gracht waren beland, of in het ziekenhuis of erger, denk ik nu gewoon dat ik wellicht iets verkeerds heb gezegd. Of iets doms heb gedaan.

Tot zover mijn negatief zelfbeeld. Om het allemaal weer goed te praten kan ik zeggen: je hebt geluk, Tiny, want je bent gezond en je hebt een mooie relatie. Je hebt nog allebei je ouders. Je kan af en toe een reisje maken zelfs al is het met een beperkt budget. Je bent slim genoeg. Stop met zagen.

Dus ik ga weer verder prutsen en dutsen.

19 comments

 1. Awel Tiny, je staat echt niet alleen met dit gevoel hoor. Maar zonder laagtes, geen hoogtes, denk ik dan. En dit gevoel af en toe zorgt er toch voor dat we alleen nog beter worden dan we al zijn? Jij bent fantastisch en ik ben heel blij dat ik je leren kennen heb!😘

  Geliked door 1 persoon

 2. Dat is nu zo tof aan jouw blog, die eerlijkheid over zowel het positieve als het negatieve. En zo herkenbaar. Ik zou ook zo’n lijstje kunnen maken maar zou het nooit durven posten 🙂

  Geliked door 1 persoon

 3. Het is eigenlijk wel knap, juist door jezelf te zijn én gewoon te zijn, ben je een straffe madam. Iemand die beweert het allemaal voor elkaar te hebben en dat ook rondstrooit…. dank je, dat zijn geen “echte” mensen.
  Respect hoor, ik ken je niet echt, toch vind ik je een mooi persoon.

  Geliked door 1 persoon

 4. Je bent openhartig en eerlijk en veel van je blogs spreken me aan. Je hebt lak aan taboes lijkt het. Ik en je andere lezers waarderen dat juist.

  Verder is reclame maken voor jezelf heel lastig weet ik omdat ik dat zelf ook voor naailessen moet doen. Mijn ervaring is dat uiteindelijk mond op mond reclame en briefjes ophangen en een berichtje in een lokaal krantje veel beter werkt dan via Facebook en Instagram. Je moet daar wel iets op zetten af en toe natuurlijk maar je klanten dat groeit gewoon langzaam.

  Geliked door 1 persoon

 5. Héla, M. wat is dat hier nu???
  De perfecte mens bestaat niet, en was dit wél het geval, ik zou er een boog van een kilometer rond maken om hem/haar vooral niet te ontmoeten. Moet vreselijk zijn, zo’n mens. Perfect gebouwd, alles weten en alles kennen, nooit een foutje maken, nooit eens met zijn ‘gorre’ tegen de muur lopen (mensen nu maar denken: wat is een ‘gorre’ 🙂 ).
  Je neemt heel veel hooi op je vork de laatste tijd, en dan valt er eens wat op de grond, so what? Als je huisgenoten wat morren over het eten, ze lijken me oud genoeg om eens hun eigen potje (en liefst ook dat van de andere huisgenoten) te koken. Dat je niet meer in Brugge woont is inderdaad een kemel :), maar iémand moet missionaris spelen in het zuiden van onze provincie.
  Een negatief zelfbeeld? Ik denk dat 95% van de bloggers die ik ken dit heeft, dus niets van aantrekken en gewoon ‘bluven goan’.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik denk dat iedereen, zonder uitzondering, wel eens zo observeert, constateert en denkt. De ene dag voel je je super en enthousiast, de andere dag ben je negatief en te kritisch voor jezelf en de situatie waarin je je bevindt.
  Ik heb geleerd te relativeren en dat heeft me ongelooflijk geholpen. Je moet jezelf kunnen relativeren; een grapje maken ten koste van jezelf is de grootste kunst.

  Geliked door 1 persoon

 7. Wat een goede blog, veel herkenning! En ook hele toffe reacties! Ik heb het wel op mijn werk, dat ik denk waarom vragen ze mij steeds? Ik heb dan wel bijna 25 jaar onderwijservaring, maar wat weet ik nu helemaal?? Nou, best veel merk ik dan! 😉

  Geliked door 1 persoon

 8. En ik ben perfect en iedereen gelooft dat ook.
  Nietwaar natuurlijk.
  De ene dag zijn we duusd man sterk, de volgende een schotelvod. En alles daartussen zal zo ongeveer de waarheid zijn.
  Kwetsbaar, dat zijn we allemaal. Dat je het ook neer schrijft maakt van jou een mooi mens.

  Geliked door 1 persoon

 9. Heeeel mooi hoe je je hier kwetsbaar opstelt. Merci! Zo puur, zo echt. Daar hou ik van 🙂 Keep going! Het is dat wat de mens verbindt en wat ons gelukkig maakt.

  Geliked door 1 persoon

 10. Heel herkenbaar qua gevoelens en gedachten…ieder huisje heeft zijn kruisje sowieso en iedereen heeft zijn issues…mooi dat je dat taboe doorbreekt. Ik kan je wel zeggen dat iedere keer je in mijn leven passeert je een wereld van verschil maakt dus geef toe : daar mag je echt trots op zijn!

  Geliked door 1 persoon

 11. Je eerlijkheid is mooi en siert je, maar je moet jezelf nu ook niet gaan onderschatten 😉

  Wat je probleem betreft aangaande marketing voor je bijberoep, niet doet meer wonderen dan mond aan mond reclame. Facebook en Instagram zijn hiervoor niet het goede medium. Maak flyers en vraag of je die bij schoonheidscentra, fitness zaken (waar de gewone mensen langskomen, niet de bodybuilders) en cetera mag achterlaten. Een nee heb je en een ja kan je krijgen zeg ik altijd 😉

  Ga ervoor 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s