Tiny deelt een dag op de meditatiecursus

Rond zes uur, als het licht wordt, gaat mijn eigen biologische wekker af. Ik hoor het geluid van vogeltjes, mijn eigen ademhaling en verder niks. Ik heb het warm, lig lekker en strek me nog eens uit, want ik heb nog alle tijd. In mijn coronaproof-hotelkamer ben ik tot rust gekomen en heb ik lekker geslapen.

Ik schrijf – zoals al anderhalf jaar elke morgen, – mijn morning pages. Daarna ga ik douchen en doe ik wat yoga, noem het eerder wat rek- en strekoefeningen want veel plaats is hier niet. Ik luister naar het ochtendjournaal, bekijk nog eens mijn notities van de cursus van gisteren.

Om acht uur mag ik naar de ingang van het hotel gaan, buiten op een belletje drukken en wachten tot ze mijn ontbijt PLUS koffie in een draagzakje voor me meegeven. Ik eet één broodje, wat fruit, een eitje, drink met véél smaak mijn koffie en pak de rest van het brood in voor de lunch.

Om half negen vertrek ik want de les begint om negen uur en we zijn er liefst al een kwartiertje eerder. Daar aangekomen haal ik nog een kopje muntthee, doe dit in mijn thermos en ga naar de yogahall. Mondmasker op tot ik eenmaal op mijn matje zit, dan mag het af – we zitten ruim twee meter van elkaar af.

Om 9 uur is iedereen binnengedruppeld en start de leraar met drie maal “Ohm”. Nu had ik daar altijd een hekel aan, maar eigenlijk is het gewoon drie keer goed adem halen, de Oooo vormen en wat geluid uitstoten en eindigen met een letter mmm die een soort vibratie creëert. Het brengt je wel direct in een rustpositie – had ik nooit verwacht.

In de voormiddag oefenen we op het lesgeven. De eerste dagen kregen we les hoe we dit precies moesten doen, waar je op moet letten, stemtraining, ritme, pauzes inlassen en in onze uitgebreide syllabus staan een heleboel voorbeelden van ‘scripts’ van verschillende soorten meditatie.

We werken in duo’s: verspreid over de zaal zitten we nog steeds op twee meter van elkaar en geven we de ander les. Ik vind dit heerlijk. Ook wel telkens een beetje spannend, want het is niet de bedoeling dat je echt gaat voorlezen, je moet dit wat uit je hoofd leren – op den duur heb je helemaal geen boek of papier meer nodig, en kun je zelf ook je ogen sluiten terwijl je instructies geeft.

Na enkele dagen heb ik ein-de-lijk een goeie zithouding gevonden voor mezelf: ik zit op een met blokken verhoogd kussen, niet in kleermakerszit maar in “seiza”, met extra ondersteuning onder mijn scheenbenen en extra dekentje onder mijn knieën, het is precies een bouwpakket, maar zo zit ik goed om veertig minuten stil te zitten, als een standbeeld.

Kijk je niet blind op die lotus-houding van hierboven. Tot nu toe heb ik nog niemand – zelfs mijn leraren niet – in die lotushouding zien zitten. Da’s iets voor Tibetaanse monniken die hun hele leven niks anders hebben gedaan.

Burmees kan ik wel, maar geen veertig minuten. Slecht voor mijn rug én voor mijn knieën. Alternatief is nog altijd: de simpele stoel.

Er is een pauze van een half uur, en om 12 uur eet ik mijn lunch buiten op, lekker in het zonnetje. Ik heb tot 13 uur de tijd, dus ik kan ook nog een wandeling doen.

Om 13 uur stipt start de les opnieuw: ’s namiddags krijgen we écht theorieles. Over de filosofie van yoga en meditatie, over Buddha, over wat meditatie doet voor je hersenen, voor je hart, voor je zuurstoftoevoer, hoe dit stress enorm kan verlichten als je dit regelmatig toepast. De les wordt doorspekt met interessante verhalen, voorbeelden, grapjes, het is nooit saai.

Van 15 tot 16 uur hebben we buiten (want: mooi weer) iets van beweging. Vaak is dat een uurtje yoga, aangepast aan ieder zijn kunnen, maar ook eens een wandeling, of een fitness-sequens, om warm te worden. We doen géén yoga binnen, want dat is niet toegestaan wegens de Corona-maatregelen. Meditatieles kan wel, omdat je stil zit en dit dus niet valt onder bewegingslessen of sportlessen indoor.

Om 16u krijgen we een nieuw soort meditatie op ons bord. De leraar laat ons dit zelf ervaren, vraagt daarna feedback, en dit is telkens weer verschillend. Het is normaal dat je niet élke meditatie even leuk vindt. De één vindt iets met zelf mantra’s zeggen/zingen héél tof (ik dus niet), de ander houdt van visualisaties, zo is er voor elk wat wils.

Na 17 uur mogen we vertrekken. Ik zoek iets te eten in een supermarkt, of ik verwen mezelf met frietjes van de frituur, die ik van mezelf gewoon op bed mag opeten. Er is niemand die er iets van zegt en de volgende morgen krijg ik verse lakens.

Wat heb ik zo ’s avonds nog gedaan? Gestudeerd, voorbereidingen gemaakt voor de les die ik de dag erna moet geven, er volgt de laatste dag ook een examen.

Bijna elke dag ging ik nog uit wandelen, want het is hier zo mooi. Ik lees in mijn boek, ik kijk wat tv en meestal lig ik al tegen 22 uur uitgeteld in bed. Sleep. Repeat.

Ondertussen….

… ben ik al terug thuis. Mijn examen is goed gegaan, ik ben geslaagd, kreeg een diploma en mag nu écht officiéél meditatieles geven. Nu nog een en ander vertalen van het Engels naar het Nederlands en ik ga oefenen op mijn proefkonijnen.

De komende weken zal ik het mogelijk maken om één op één meditatieles te geven, in de buitenlucht als het weer het toelaat. Later wil ik beginnen met een workshop van 2 à 3 uur, waar je uitleg krijgt over wat meditatie is, we ademhalingsoefeningen doen, we het wat luchtig en realistisch houden , maar van waar je uitgerust en ontspannen terug naar huis kan.

If you can dream it, you can do it.

12 comments

 1. ik was vorige week ook op opleiding.

  maar zoals ze dat bij ons zeggen: “ik kreeg er stenen kloten van” met oa vragen als ‘how does an enterprise architect contributes to the Portfolio roadmap?’
  het examen moet nog volgen.
  zucht. niet zelf gekozen dus..

  Heb je geen linkje.. wauw zo een weekje .. lijkt me echt de max !

  ik mediteer graag en ik leer graag bij !
  (en het weekje met vriendinnen is al zolang uitgesteld.. misschien moet ik eens van iets anders beginnen dromen..)

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s