Tiny hing de toerist uit in Villers-la-ville

Hoewel West-Vlaanderen ongelofelijk mooie plekjes heeft, heb ik het meeste ondertussen al wel gezien, Corona-gewijs. We hadden een weekend vrij en omdat hotels in steden zonder horeca nu niet meteen aanlokkelijk lijken, kozen we er voor om ’s morgens al vroeg te vertrekken, ontbijt en koffie mee te nemen, broodje halen onderweg en hopla, weg waren wij.

Op de site Walloniebelgietoerisme staan een twintigtal leuke wandelingen voorgesteld en daar hadden we eentje uitgekozen, niet de verste, maar wel een leuke. Laatst zagen we nog in het journaal dat er gewerkt wordt aan de spoorweg die dwars door de abdij loopt van Villers-la-ville en we zeiden nog: Daar zijn we nog nooit geweest!

De wandeling was echt leuk, een stil natuurgebied, veel bos, veel omhoog en omlaag maar niet té, en op het einde zie je de abdij weer liggen van op een hoogte.

We waren er al aangekomen voòr 10 uur en hadden toen nog plaats genoeg op de (gratis) parking. Dat is echt wel een tip, want als je pas na de middag arriveert, begin maar te zoeken – en zeker in het weekend.

Nu we hier toch zijn, dachten we, laten we dan maar meteen ook die abdij bezoeken ook. Verwoest ten tijde van de Franse Revolutie, maar al gebouwd in de twaalfde eeuw. Een imposant bouwwerk waar nog veel van overeind staat, het spreekt enorm tot de verbeelding. Interessant was ook de fototentoonstelling die er momenteel loopt.

Je betaalt 9€ per persoon om “binnen” te mogen, maar eigenlijk is alles gewoon buiten. Het domein is erg uitgebreid, dus al is er behoorlijk was publiek aanwezig, je hebt niet de indruk dat er een massa volk is. Corona-proof dus. Omdat het buiten is, hoef je ook niet te reserveren.

Raar genoeg hoorden wij wel tien verschillende talen spreken door de bezoekers, we zagen een groot aantal Japanners (wel in hun eigen bubbel) en hoorden ook verschillende Amerikanen. Ik durfde niet vragen of het toevallig expats waren of écht toeristen. Bizar, momenteel toch.

De abdij van Villers-la-ville is ook erg gekend als typische trekpleister voor fotografen die er een reportage komen maken, huwelijksfotografen, modefotografen, je ziet er van alles.

Zeker aan te raden met kinderen (maar niet met kinderwagens want hier en daar wel moeilijke trappen). Ook de wandeling die we eerst deden is met stapgrage kinderen zeker goed te doen.

Zo waren we nog eens toerist in eigen land, we namen niet onze frigobox maar wel onze koffie zelf mee en hadden een écht leuke dag. Dikke aanrader.

6 comments

  1. Heel mooi. ‘De Ardennen’ waarmee wij gewoon Wallonië bedoelen, staat zeker op ons programma voor deze zomer. Wij bezochten de abdij 25 jaar geleden, zwanger van onze jongste. En zo komen herinneringen naar boven en die kleuren mijn dag.

    Geliked door 1 persoon

  2. Ik heb ook al plannen gehad om daar naartoe te gaan vorig jaar in het najaar, maar toen sloot de horeca terug en zijn de plannen opgeborgen. Je doet me nu toch weer goesting krijgen. Ik toon het zeker aan mijn oudste. Eens zij ten zuiden van Brussel gaat wonen is dat echt wel een dichtbij uitje.

    Geliked door 1 persoon

  3. Een prachtige locatie he! Ik wil er graag nog eens naartoe, en dan mezelf compleet laten gaan met foto’s nemen. Vorige keer me toch iéts moeten inhouden want het lief was erbij en ja die interesseert dat allemaal zo niet :p Gek dat er al zoveel internationale bezoekers waren!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s