Tiny heeft weer een plan

Niet alleen een zot plan maar ook een heleboel kleine ideetjes.

Keer even terug naar maart 2020, ik zat “vast” in Egypte en bij momenten was ik paniekerig. Die dagen heb ik voor mezelf een mantra gemaakt, ik heb die heel vaak voor mezelf opgezegd, mijn ogen gesloten en bewust geademd. Met andere woorden: ik mediteerde.

Op dat moment had ik dat echt nodig om rustig te worden en niet constant te flippen.

Je brein is een monkey mind, wordt gezegd. Net als een aapje dat steeds van ene tak op de andere springt, niet stilzit, overal naar toe kijkt, constant afgeleid wordt… zijn onze gedachten ook voortdurend met ons aan het spelen. Piekeren, donkere gedachten, duizend plannen, een hoop to-do’s, boodschappen die moeten gedaan worden, kleine en grote zorgen of angsten. Ze gaan allemaal door je hoofd en vaak nog allemaal tegelijk. Waar zit die pauze knop? Waar is dat aan/uit knopje om je hoofd even stil te zetten?

Hoe vaak heb ik die vraag het afgelopen jaar niet gehoord? Zo veel mensen hadden/hebben nood aan rust, kalmte, een manier om even je angsten opzij te zetten,…

Wie kan, ging sporten, wandelen, yoga beoefenen, en toen het een paar maanden vorige lente en zomer weer mocht, boekten massaal veel mensen bij mij een massage. Mijn bijberoep liep als een trein, ik moest mensen weigeren, of uitstellen,…

Maar die vraag naar rust, naar pauze in je hoofd, die liet mij niet los. Ik had er zelf enorm veel nood aan en heb de laatste maanden dagelijks een vorm van meditatie geprobeerd. Let op: een boek lezen in stilte is voor mij ook een meditatief moment. Een paar keer gewoon stilstaan tijdens een wandeling en drie keer diep in- en uitademen ook.

Ik herinner me ons weekendje weg met de leesclub: twee jaar geleden zaten we met een paar meisjes in de sauna en stelde ik voor om even te “mediteren”, met wie daar zin in had. Achteraf waren ze blij met de ervaring en ik voelde hoeveel deugd me dat deed.

Ondertussen las ik boeken over meditatie, zocht ik veel op, volgde ik online lessen en installeerde de app Insight Timer (okee, die staat al een paar jaar op mijn gsm maar nu doe ik er veel meer mee – gratis!).

Een paar weken geleden gaf ik hier op de blog al een klein meditatielesje. Zo kon het zelfs ook!

En nu het plan:

IK WIL DAAR WAT MEE DOEN.

Ik weet van mezelf dat ik wel iets kan overbrengen, dat ik mensen iets kan bijleren – dit is ook mijn job. Iets uitleggen aan blinden doe je vooral met je stem en met veel geduld. Ik geloof dat ik het duidelijk kan vertellen, aan iedereen. Ik geloof in mijn spreekstem. Ik geloof in mijn oprechtheid, dat ik mensen in àlle eerlijkheid iets wil bijbrengen. Ik geloof in de variëteit van mensen, en dat ik weet hoe ik iets moet aanpassen al naargelang de persoon.

Ik wil zo graag mensen leren rust creëren in hun hoofd. Door meditatie ja, maar dan aangepast aan hun behoefte. Geen zweverig chakra gewauwel, geen mantra’s in het Sanskriet, geen oooooohm, maar duidelijke taal. En nét genoeg taal, niet te veel gepraat. Iedereen kan ademen, dus iedereen kan mediteren, dat is mijn motto.

Foto door veeterzy op Pexels.com

Bon. We zijn al zover. Ik ging op zoek en ik vond een meerdaagse opleiding “Meditatie teacher training” – exact wat ik nodig heb. Dat dit al over twee weken is en corona-proof georganiseerd wordt, is een ferme meevaller. Ik ga dat doen.

En daarna? Ik heb veel ideetjes. Ik wil nog méér opleiding ja, maar ik wil ook iets gaan doorgeven. Misschien in september al, een dagje of zo. Een dagje wég, in een bos of in een rustige omgeving, met een beperkt aantal mensen: even weg van je smartphone, wég uit je piekergedachten, wèg uit de stress, en leren tevreden zijn met het moment en wat er is, leren bewust ademen en relaxeren, zonder poespas, maar met veel begrip.

Wat zegt dat?

19 comments

  1. Bij het zien van die foto zag van je mantra was ik wat sceptisch, zo van ‘ja, zweverig gedoe en dan nog in het Engels, alsof zoiets niet kan in onze eigen taal’. Naarmate ik je hersenspinsels verder las klaarde de lucht op. Ja, zo’n manier van ontspannen zal veel mensen aanspreken, en is nog eens goed voor jezelf en je eigenwaarde ook!
    DOEN !!

    Geliked door 2 people

    1. Het was destijds in het Engels omdat ik toen heelder dagen Engels sprak en las en toen zat dat meer in mijn hoofd. Puur toeval dus. Een mantra kan ook een stukje uit een liedje zijn dat je aanspreekt bv.

      Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s