Tiny is (niet) oud

Hallo hier ben ik weer, dag vriendjes allemaal! – Sorry, zat even met een oud liedje in mijn hoofd:

Luk Bral, 1974

Ze zitten al in de tiende week, de bloggers en Instagrammers die meedoen met Saturnein’s photochallenge. Na mijn veertig dagen bloggen challenge dacht ik al, wie weet kan ik inpikken met deze.

Deze week gaat het over “oud” en daar kun je van alles bij verzinnen, maar ik moest een foto hebben. Vorig weekend was ik bij mijn ouders en ik keek even naar wat er in de kast staat. De combinatie vind ik wel grappig.

Links een porseleinen beeldje, zoals je er veel zag bij “oude mensen” vroeger en misschien ook nog vandaag. Voor mijn ouders hebben zo’n beeldjes wel een grotere betekenis: je kan er aan voelen. Ze zijn zeer gedetailleerd. Een foto of een schilderij in huis was voor mijn ouders nooit echt een meerwaarde – moest je het nog niet weten: ze zijn blind hé.

Maar regelmatig werd er eens een nieuw beeldje aangekocht. Dit dateert van de vroege jaren zeventig, vorige eeuw. Iemand moet gedacht hebben: oh dit is schattig, een mama, een papa en een dochter die alle drie musiceren, hoe toepasselijk. De mama speelt piano, en dat is ook exact wat mijn moeder deed, ze wou ook pianolerares worden, maar toen kwam er een non en die pikte die plaats in.

Ik heb altijd graag gezongen, zong in koren en in bandjes, dus dat klopte ook wel. Mijn vader heeft in een vorig leven nog bugel gespeeld, een soort trompet, dus ergens klopt dit ook wel een beetje. Het beeldje heeft jaren op de tafel gestaan thuis en er werd vaak aan gevoeld, ook door andere blinde vrienden die op bezoek kwamen.

De foto er naast is, je kan het al raden: mini-Tiny. Wellicht was ik een jaar of twee, misschien drie. Kort blond haar en bruine ogen en een mollig lijfje: ja, ik ben nog helemaal niks veranderd! 🙂

11 comments

 1. Ik kan heel goed begrijpen dat iets tastbaars (als in voelbaar) heel belangrijk is voor iemand die blind is. Mijn schoonouders hadden ook veel van die postuurkes. Niet omdat ze blind waren, maar omdat ze van prullekes en frullekes (en afstoffen waarschijnlijk) hielden.

  Geliked door 2 people

 2. Jij oud? Dan zou ik dat volgend jaar ook moeten zijn. Niet dus!
  Mooie invulling. Als ziende mensen staan we toch bij veel dingen niet stil, zoals wat decoratie is voor blinden. En ooo, kleine Tiny. Hoe mooi!

  Geliked door 1 persoon

 3. Voor iemand die blind is, zal zo’n porseleinen beeldje ongetwijfeld een pak meer betekenis hebben dan voor ziende mensen. Alhoewel, mijn moeder had ook zulke “postuurkes”, doch zij was op esthetisch vlak ziende blind. 😀

  Geliked door 2 people

 4. Voor iemand die blind is, hebben die wellicht nog een veel grotere betekenis dan we (= als mensen die niet blind zijn) kunnen vermoeden.
  Al zie je die figuurtjes ook wel nog bij een ouder publiek dat niet blind is. Toch vreemd hoe we daar nu bij stil staan, he.
  Postuurkes.. ook zo’n mooi woord. 🙂

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s