Tiny heeft gevloekt

Bende broekschijters! Naïevelingen! Dwazen! Keikoppen!

Sorry. Ik ging een blogje schrijven over wat ik de afgelopen tijd allemaal gedaan heb: geplant, gewandeld, gelezen, geluisterd, gekeken, gegeten, je kent het wel… En ik bleef hangen bij “gevloekt”. Normaal gebruik ik mijn blog niet om te zagen of te neigen want dat wordt er al genoeg gedaan maar nu moet me dit toch eens van het hart. Één keer.

Vrijdagavond 19 maart, persconferentie na het zoveelste Corona-overlegcomité. Begin van deze week werd het duidelijk dat cijfers weer de hoogte in gaan, het gaat nièt goed, méér besmettingen maar ook méér mensen in het ziekenhuis en ik kreeg door via een vriendin dat de helft van haar COVID-patiënten mensen zijn ONDER de zestig jaar.

Op donderdag zeggen ze dan dat er wordt overlegd om te vergaderen of er vrijdag moet overlegd worden in plaats van pas volgende week. Komààn! Neem die koe bij die horens en zeg: “We vergaderen vrijdag. Punt.”

Op vrijdag wordt er weer overal gespeculeerd: komen er verstrengingen, komt er een strengere avondklok, gaan ze terug de winkels sluiten, wat, hoe, waar?? En wat je het meeste hoort: “Ze moeten gewoon sneller vaccineren.” Ja mensen, maar dat is het probleem, niet de regering of de gemeentes werken niet mee, maar het is de farma-industrie die niet levert wat er beloofd werd. Daar kan noch regering, noch gemeente iets aan doen. Iedereen is er klaar voor: het systeem werkt, er zijn vaccinatiecentra, de mensen zijn bereid,… maar die vrijwilligers in die centra zitten grotendeels met hun vingers te draaien. We kennen mensen die er werken en die maar twee keer per week een dag moeten komen meedraaien omdat er gewoon geen spuitjes zijn. Ze kunnen er verder niks doen. Zucht. Maar hiervoor moeten we niet schieten op de regering.

Vrijdagavond, half zeven: de persconferentie begint. Let wel: de cijfers schieten serieus de hoogte in, pieken van 5000 besmettingen per dag, elke dag méér opnames,… en wat zeggen ze: we gaan de versoepelingen “on hold” zetten. Verder gaan we de kindjes nog een beetje meer straffen: er wordt niet gestart met voltijdse lessen in het middelbaar, vakantiekampen voor de kleintjes worden afgezwakt of geannuleerd, en de ministers moeten tegen maandag een nieuw plan maken voor het onderwijs. Buitenschoolse activiteiten worden grotendeels opgeschort of beperkt. Pretparken mogen niet open. Oh en de kinderen tussen tien en twaalf moeten ook een mondmasker dragen.

Ik hoor van véél ouders dat die gasten al een hele tijd spontaan een mondmasker dragen op school. Ik ben van mening dat het virus ALTIJD al in de scholen rond dwarrelde, maar dat dit nu pas aan het licht komt omdat ook kinderen getest worden. Het is nog maar vrij recent dat kinderen op school ook getest worden, maar dat zat er volgens mij altijd al! Ik begon me al behoorlijk op te winden.

Dan zijn ze bang voor overvolle treinen in de Paasvakantie. Dus wat gaan ze doen? In de weekends en de vakanties mag er alléén maar aan het raam gezeten worden in de trein, beperktere toegang dus. Hoe gaan ze dat controleren? Wat gebeurt er dan als de trein “vol” zit? Ik voorspel grote massa’s in de stations en gefrustreerde reizigers die niet mee kunnen én een heleboel mensen die zeggen “Foert, ik ga hier wel zitten“.

Onnozelaars! Dat lijkt op een regeltje dat even snel snel werd voorgesteld maar waar niet erg lang is over nagedacht en waar de NMBS niet eens bij betrokken werd.

Verder? Wordt er iets verstrengd? Ba neen. Hou u maar aan de maatregelen, lieve mensen. Je moét telewerken.

Sorry, da’s een grapje zeker? Ik heb een lief die màg telewerken van zijn baas, maar dan maar 40% van de tijd en oh ja, oei er is nog altijd geen laptop voor u, maar ja, u zit toch alleen in uw bureau hé? Kom dan maar naar kantoor.

Als ik tijdens de week naar mijn ouders rijd, Wevelgem-Brugge en terug, zie ik enorm veel verkeer. Rond het spitsuur zijn er overal weer files. Statistisch gezien is er slechts 20% minder verkeer dan pre-Corona. De parkings van vele werkplekken staan vol.

Ik volg volledig Marc Van Ranst in deze kwestie die verbolgen is omdat er niet een hardere aanpak werd aangekondigd. Hij is een doener, hij wil actie. Desnoods gewoon een korte strenge lockdown.

Andere landen zijn véél strenger. Net over de grens in Frankrijk (10 minuten hier vandaan) mag je slechts 10 km van je huis verwijderd zijn. Alle niet-essentiële winkels sluiten er, de scholen blijven wel open, maar er is een avondklok vanaf 19u.

Waarom kan dat bij ons niet?

Zijn ze bang voor opstand? Of omdat het niet kan gecontroleerd worden? Zijn ze bang voor de repercussies van de economie? Daar is het nu toch al te laat voor. Als we zo doorgaan, kan er geen horeca open op 1 mei, kan er niet naar het buitenland gereisd worden, kan er niet versoepeld worden. Waarom dan niet eventjes allemaal de adem inhouden? Ik merk nu weinig verschil, want iedereen doet grotendeels zijn eigen goesting.

Zo, mijn ei is gelegd, mijn hart gelucht. Het moest er eens uit.

Ik ben niet kwaad omdat ik nog niet kan starten met mijn bijberoep, ik ben niet kwaad omdat ik niet op restaurant kan, ik wil daar allemaal gerust een tijd mee wachten. Maar ik ben kwaad omdat het slecht gaat, omdat het huis wéér in brand staat en er niet geblust wordt, maar omdat men er weer gewoon op staat te kijken.

Dank u, Iris van Robays!

Dit is de drieëndertigste dag in #40dagenbloggen.

15 comments

 1. De allergrootste reden van de opstoot wordt hier nog niet vermeld, en dat is het egoïsme van veel te veel mensen. Vrijdagavond werd wéér eens (voor de zoveelste keer) een lockdownfeestje stilgelegd in het Europacollege van Brugge. Dat college komt om de haverklap negatief in het nieuws en telkens weer moeten die rijkeluiskindjes hun voeten vegen aan de coronaregels. Wat doét een boete van een paar honderd Euro hen ook? In het Terkamerenbos waren gisteren een duizendtal betogers (de meeste zonder mondmasker) die uiteengedreven moesten worden. In centrum Brussel een ‘spontane’ (???) karnavalsstoet met een paar honderd mensen (liet de politie begaan). Gisteren liep ik een minder begaafde nicht tegen het lijf die me vertelde dat ze vandaag zoals elke zondag weer ging kaarten bij haar buren. Domme, stomme ezels verdomme!
  En daarboven komt dan inderdaad nog eens het falende beleid van de politiek met onze versnipperde regeringen die niet efficiënt werken en die kemphaantjes die willen in het oog springen.

  Geliked door 4 people

 2. G*DVERDOMMEMILJAARDEDJU.
  Ja, ik doe dus ook mee. Maar ik vloek niet alleen op het beleid maar ook op Big Pharma die nu schaamteloos liever verkoopt aan de meest biedende (Israël bv) dan de contracten met andere landen nakomt.

  Geliked door 3 people

  1. Big Pharma doet wat ongeveer “iedereen” doet in deze money driven world. Zijn contracten goed opstellen en nog beter nalezen voor odenrtekening en er dan het maximum uithalen. Het moet zijn dat de EU nog wat betere onderhandelaars en contractopstellers nodig heeft. Zou die contracten eigenlijk best wel graag eens lezen. Inclusief de boeteclausules want daar draait het in deze dus wel om. Zijn die nu al openbaar beschikbaar zoals her en der al eens gevraagd werd?

   Like

   1. Ja daar heb je natuurlijk een punt. Er moeten dus echt slimme onderhandelaars komen die over onze gezondheid moeten beslissen.

    Like

 3. Miljaar miljaar miljaar! Ik kan je alleen maar bijtreden. Nog een aanvulling wel: ik ben ook boos op het beleid en de pharma-industrie die winst ook nu nog altijd belangrijker vinden dan mensenlevens redden en het patent niet loslaten. Moest men dat doen, dan zouden meer bedrijven het vaccin kunnen produceren en zouden er meer vaccins zijn.
  Ikzelf werk grotendeels thuis, al was het de voorbije werken toch wat meer op kantoor omdat we meer klanten moesten zien. En dat is elke keer weer een gevecht met mijn leidinggevende. Zij gaat ervan uit dat we essentiële diensterlening zijn (scholen zoeken voor nieuwkomers) en dus zoveel mogelijk mensen op kantoor moeten zien. Ik probeer ze al lang uit te leggen dat essentiële dienstverlening ook via de telefoon kan, maar het is dus elke keer weer een beetje een strijd. We hebben exact een jaar geleden dat allemaal altijd gedaan via de telefoon en dat ging best goed.

  Geliked door 1 persoon

 4. De grootste zorg van de farma-industrie is om zoveel mogelijk geld te verdienen, en niet zozeer de gezondheid van de mensen. Dat geldt overigens niet enkel in tijden van corona; het is altijd al zo geweest.
  In ons dorp vindt er momenteel een wielerwedstrijd plaats. (Omloop van de Westhoek.) Enkel op de start- en aankomstplaats is er geen publiek toegelaten, langs het parcours wel. Dat is er om vragen, toch?
  Twee tuincentra in onze regio doen vandaag van opendeurdagje. In volle coronacrisis! Need I say more?
  En ik kan zo nog wel ettelijke reactieluikjes volpennen. Het moet veel strenger. VÉÉL strenger. Maar het gebeurt niet. Begrijpe wie kan.

  Like

 5. Ik vloek even driftig mee. Wij houden ons hier zo goed mogelijk aan alle regels, zelfs de 15yo, heel plichtsbewust, met overtuiging om zelf niemand te besmetten en ook niet besmet te raken. Is dat lastig? Ja, soms wel. Is dat onoverkomelijk? Neen niet echt want er kan nog altijd veel. En ja, ik ben mij er heel eg van bewust dat het voor anderen soms moeilijker is dan voor ons, maar echt niet voor iedereen en ik erger me vooral dood aan zij die er continu de kantjes van afrijden of doodleuk zeggen dat al die maatregelen niet nodig zijn.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik heb ook geduld, veel geduld, maar de regering mag een pak strenger zijn. Ik ken niemand die nog MOET telewerken! Die niet mag naar kantoor gaan! Bij ons hebben ze het maximale aantal aanwezigen sinds deze week weer opgetrokken want ja, iedereen heeft het zo moeilijk en we moeten elkaar kunnen zien. Roloog. Dat de overheid daar eens wat strenger gaat controleren! Want plotseling is niemand meer onmisbaar op kantoor. Dat was in de eerste (enige echte) lockdown wel nog anders. Hoe verklaren we anders waar al die besmettingen vandaan blijven komen? Uit de privésfeer? Daar houden de meestre mensen die ik ken zich wel mooi aan de regels. Maar goed, misschien is mijn kennissenkring niet representatief voor de rest van de bevolking natuurlijk 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s