Tiny en de holebi’s

In 2008 liep ik rond in Amsterdam tijdens de Gay Pride. Fantastische ervaring. Mijn drie partners in crime voor die dag waren ook couchsurfers die ik de dag ervoor pas had ontmoet, het was bijna een klucht: een lesbienne, een homo, een bi-man en ik. Die dag verliep erg feestelijk, ik genoot van de parade op de grachten, de sfeer in de straten, de heerlijke feestmuziek, karaoke en dragqueens en iedereen was vrolijk en blij. De homosexuele man die bij ons was, was een Italiaan en hij vertelde hoe hij genoot van de open sfeer in Amsterdam, dat zoiets in zijn thuisland amper mogelijk was, dat hij steeds moest opletten wat hij deed, wat hij zei en wat hij aantrok, dat hij al meer dan eens in elkaar was geslagen.

Foto: Reguliers.net

Het meisje dat op meisjes viel, was een Poolse en zei dat ze in haar thuisland het voor quasi iedereen geheim hield dat ze lesbisch was, omdat er veel mensen openlijk tegen homoseksualiteit waren, zelfs in haar eigen familie.

Helaas zijn mijn foto’s van die dag verdwenen, jammer want het waren zo’n kleurrijke sfeerbeelden.

In de late jaren tachtig viel ik op een knappe jongen, die later homo bleek te zijn, maar ik had dat natuurlijk weer niet door. Ondertussen is hij nog altijd samen met zijn man, ’t zijn schatjes. Ik heb een paar vriendinnen die lesbisch zijn, ook schatjes. De mama van mijn pluskinderen is ook lesbisch. Hoe dat precies zit, ga ik hier niet uitleggen, ze worden er gelukkig zelden mee gepest en dat zou ook totaal geen issue mogen zijn.

Zelf ben ik redelijk hetero, iets waar ik niet te veel over wil uitweiden maar dat ik ooit al verliefd was op meisjes, geef ik gerust toe. Ook hier zou er véél meer openheid in mogen komen, er rust nog altijd een taboe op het uiten van die bepaalde gevoelens. Nog steeds zijn volwassen mannen en vrouwen bang om toe te geven dat ze ooit/soms/vroeger nog gevoelens hebben gehad voor iemand van hetzelfde geslacht. En dan? Net omdàt we bang zijn om dit te uiten, is er nog steeds sprake van schaamte, van angst om uitgemaakt te worden voor homo of lesbo of watdanook. Net omdàt we bang zijn, steken we liever onze kop in het zand.

Door de vreselijke gebeurtenis in Beveren (David van 42 werd vermoord in een park door drie jongens die blijkbaar al eerder homo’s hadden aangevallen) en na het lezen van dit artikel, wou ik hier ook nog even een lans breken voor openheid en gelijkheid. Ik kan er met mijn kop niet bij dat zoiets anno 2021 gewoon nog gebeurt. Maar in het artikel wordt duidelijk gemaakt hoe dat precies wèl kan, hoe het komt, vanwaar die homohaat ontstaat. Lees dàt even voor meer duiding, ik kan het zelf niet beter uitleggen.

Foto door Shamia Casiano op Pexels.com

Dit is de zesentwintigste dag in #40dagenbloggen

12 comments

 1. In 1975 (lang geleden. stoomtrein/houten fietsen/kunstgebit in marmer,… weet je wel) startte in mijn klas van de jongensschool een ‘nieuwe’ jongen die het voor de jongens had. Hij was ‘intern’, woonde niet in Brugge. Spannende leren broek, veel gel in zijn haar, raar loopje. Die werd toen beschouwd als een ‘attractie’ op school, want die geaardheid was ongelooflijk taboe. Hij mocht niets, maar dan ook werkelijk niet het minste verkeerd doen in de klas of hij kreeg straf. Hij had dan nog de karaktertrek dat hij niet op zijn mondje was gevallen en serieus van zich afbeet tegenover de leerkrachten.
  Op een morgen, onverwacht en onaangekondigd zat die gast niet meer in onze klas. Leraren zwegen als vermoord, mochten of konden niet zeggen wat er was gebeurd. ‘Drugs’, speculeerden sommigen. ‘Omdat hij homo is’, dachten anderen. We hebben het nooit geweten. Feit is dat hij allicht als nieuwe jongen op de schoolbanken zal hebben gezeten, in alweer een andere school.

  Like

   1. Zijn passage in de klas was zo kort dat zijn familienaam mij niet meer wil bereiken. Sinds mijn reactie op je logje zit ik er al op te sjieken – anders had ik hem zo beet op Facebook!

    Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben wel wat gewoon wat relaties met hetzelfde geslacht betreft. In mijn familie (allemaal aan vaders’ kant) zit een homo-nonkel (mijn peter ), mijn broer is homo, twee lesbische nichten, een lesbische neef (zoon van mijn zus) en soms heb ik het gevoel dat het bij mijn jongste ook nog alle kanten uit kan. Bij ons is liefde echt liefde. Het geluk van de betrokkenen staat voorop. En dat zou overal zo moeten zijn.

  Geliked door 2 people

 3. Deed mij denken ad discussies die ik in 2009 in school had. Velen begrepen het niet. Vonden het onnatuurlijk, een keuze, … . Wilden er ook niet mee geassocieerd worden. Zelf heb ik 1x meegelopen id pride in Antwerpen. Mijn metekind heeft lesbische ouders. Zelf heb ik er gn enkel probleem mee.

  Geliked door 1 persoon

 4. Mijn vader kon vroeger bij tv beelden van de gay pride zijn afgrijzen niet verbergen, maar inmiddels is hij daar al veel in geëvolueerd. Zelf heb ik er nooit op die manier naar gekeken, liefde is liefde, dat vat het voor mij heel mooi samen. Ik heb een aantal collega’s die vanuit hun afkomst en cultuur meegekregen hebben dat holebi zijn niet kan, en ik merk soms dat er geen discussiëren aan is. Het is slecht in hun ogen. Raar en onbegrijpelijk vind ik dat. Ik weet eerlijk gezegd ook niet hoe die ooit van gedacht gaan veranderen.

  Geliked door 1 persoon

 5. Mijn hersenkronkels kunnen ook niet bij die haat tov mensen die anders geaard zijn. Eén van mijn goede vriendinnen valt op vrouwen en werd zelfs op het werk door een collega buitengesloten om haar geaardheid. Nochtans is het zo’n lieve en toffe vrouw. Het is dus zeker geen ver van mijn bed show qua ‘homohaat’. Ook de laffe moord vond vlakbij plaats. Gelukkig heeft de dochter al door dat dergelijke liefde niet fout is maar dat het draait om elkaar graag zien.

  Geliked door 1 persoon

 6. Afschuwelijk wat er in Beveren is gebeurd. Zulke jonge daders. Hebben ze echt al een eigen mening over zo’n onderwerp (homo, lesbisch, bi enzovoort)? Nauwelijks denk ik. Stoer doen en meningen overnemen uit hun omgeving? Ik weet het niet maar de kans is groot …

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s