Tiny’s waterzooi (recept en resultaat)

In een Libelle las ik een aantal receptjes van Sandra Bekkari en ze leken ons stuk voor stuk lekker. Eentje wil ik graag met jullie delen, het is waterzooi van vis. Waterzooi is echt een typisch Belgisch gerecht maar wordt meestal met kip gemaakt. Dit is de foto die in het boekje stond:

Mijn grote probleem, bij veel recepten, is dat ik geen verse kruiden heb. Nu kun je wel zo’n plantje kopen in de winkel maar dat is altijd zonde van het geld, je gebruikt er dan een beetje van en de rest staat te verpieteren. Een tip die ik hoorde, was dat je best kruidenplantjes koopt bij de tuinwinkel, die blijven langer goed. Maar hou je die dan binnen of buiten – nu het nog zo koud is? Ik heb geen groene vingers hé, dus daar vrees ik voor.

Enfin, hier heb je voor nodig:

  • een ui in snippers
  • 1 wit van prei in ringen gesneden
  • 1 stengel groene selder (niet voor mij, want dat lust ik eigenlijk niet zo graag)
  • 2 wortelen in reepjes
  • 4 kleine aardappeltjes, met schil, gehalveerd
  • 750 ml visbouillon (dat had ik liggen, zo’n visbouillonblokjes, bleken ze toch wel over datum te zijn zeker, al van 2018. Toch gebruikt. En kijk, ik leef nog!)
  • 1 kruidentuiltje (ja, làp. Ik heb er laurier en tijm uit een potje in gegooid, ook goed zeker?)
  • scheutje citroensap
  • 300 g vis naar keuze (ik had een halve kilo kabeljauw, grote eters wij!)
  • 1 eidooier
  • 100ml soyaroom
  • olijfolie
  • peper en zout
  • verse dille (nope, heb ik niet)
  • 50 g verse garnalen (toch maar eens gekocht maar wat zijn die dingen vreselijk duur, dus ik had het daar moeilijk mee, gierige krent die ik ben)

Dan is het eigenlijk niet moeilijk, je stooft de ui, de groentjes erbij, je overgiet met de bouillon en kruidt met peper en zout en kruiden(tuiltje). Kwartiertje laten pruttelen. Dan de vis in grove stukken erbij voegen en die vijf minuten laten pocheren.

Vuur afzetten, kluts die eidooier met de room en giet die voorzichtig in de pot. Afwerken met de garnalen en die dille die ik niet heb.

Resultaat: was erg lekker!

Dit is de eenentwintigste dag in #40dagenbloggen.

19 comments

  1. Lekker. Waterzooi staat al bijna 40 jaar op mijn niet-bestaande lijst van gerechten die ik graag en regelmatig klaarmaak. Meestal de kip-variant met verse peterselie. Soms de visvariant.

    Geliked door 1 persoon

  2. Afwerken met de garnalen die je ‘niet’ hebt? Dan zijn ze er zonder dat je het zag op gesprongen nog voordat je de foto nam 🙂 !
    Ziet er heel lekker uit. Enne… gedroogde dille uit een potje zorgt ook voor een lekker smaakje…

    Like

  3. Superlekker en simpel. In de winter heb ik ook geen verse kruiden. In de Aldi (en andere supermarkten) hebben ze kleine potjes verse gehakte kruiden. Die gebruik dann(overschot gaat in de vriezer), maar ik heb ook nog een kast vol pottekes, just in case. Ook dille onder andere.

    Geliked door 1 persoon

  4. Ziet er erg lekker uit, ik ga het morgen ook eens proberen (mini-bezoek voor verjaardag B). Ik zou er alleen nog wat groene groenten in doen denk ik, groene asperge ofzo?

    Geliked door 1 persoon

  5. Geloof het of niet (maar het is waar!): dit gerecht bereidden wij gisteren. Het is effenaf van het lekkerste dat er is.
    Bepaalde kruiden kun je buiten in potten of een kruidenbak houden, ook ’s winters, en andere moeten bij dit weer binnenblijven. Een tuincentrum geeft je wat dat betreft advies, doch ook dokter Google is immer raadpleegbaar. 😉

    Like

  6. Die kruidentuiltjes . Dat kan je makkelijk zelf oogsten in de zomer. Te drogen hangen in pakweg uw garage… en dat gaat dan mee tot de volgende lente. 1 keer weg. Hele tijd plezier!

    Dille is binnen te doen.. Dat overwintert niet.

    Geliked door 1 persoon

  7. Dat kan inderdaad niet anders dan lekker zijn.
    Ik zou de groene selder vervangen door wat stukjes knolselder, want groene selder ben ik ook geen fan van.
    Verse dille heb ik nog nooit gehad, altijd gedroogd.

    Geliked door 1 persoon

  8. Wellicht lekker, maar ik heb helaas een schaaldieren allergie.

    Wat ik ook heb, is een kruidenbak op mijn terras. Er zijn een aantal kruiden die de Belgische winters overleven zoals tijm, salie, rozemarijn en laurier. Die heb ik jaar in jaar uit. Er staat ook nog rozemarijn in mijn moestuin. Bieslook komt ook elk jaar terug piepen, maar komt de winter niet door.
    Het is kwestie van een plantje in het tuincentrum te kopen en het kaartje dat er aan hangt te lezen of te scannen. Bovengenoemde kruiden zijn winterhard en zo’n plantje kost niet veel meer dan eentje uit de supermarkt.
    Enkel basilicum overleeft hier nooit en ik heb ook nog niet geëxperimenteerd met andere kruiden. Gedroogde kruiden zijn ook geen schande, he.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s