Tiny gaat slapen en wordt weer wakker

Wereldschokkend.

Iedereen heeft echter een ander slaapritme, slaapritueel en dat is ook zo voor het wakker worden. Ik ging te rade bij enkele van mijn beste vriendinnen en mijn lief.

Ik ga meestal slapen tussen tien en elf uur ’s avonds, vaak lig ik al voor tien uur weg te dommelen tijdens een programma op televisie. En dan ben ik heel tevreden dat het àl tien uur is, dan mag ik van mezelf gaan slapen. Soms doe ik dat toch al eerder en dan zit ik in bed nog wat te lezen.

Zelfs als ik bezoek heb, of ik ben bij mensen te eten gevraagd (ergens in een lang vervlogen tijd…) dan wil ik eigenlijk liefst voor middernacht in mijn bed kunnen liggen. Sorry hé, jullie zijn niet saai, maar ik word dan moe. TENZIJ ik kan dansen, dan blijf ik wel tot vier uur of zo. Mijn lief is wel een plakker, die kan ook na middernacht nog altijd zeveren over koetjes en kalfjes, en nog eentje drinken en nog eentje, komaan. Ken je dat, het “scheidbier“? Hij zegt “skih-bier” in ’t Kortrijks, ik kan het amper uitspreken. ’t Is dus het laatste biertje voor je weggaat. Ik wil liefst al weg voor dat laatste drankje…

Wat heb je nodig om te kunnen slapen?

Een bed, zei mijn lief. Want hij moet echt wel kunnen liggen. Dus een matrasje of een matje voldoet ook? Kijk, daar had ik dus nog niet over nagedacht, maar inderdaad. Ik vroeg het aan Lieselotte en die zou overal kunnen slapen, zegt ze, maar ze is wel liefst”bedekt”, al is het maar met een sjaal. Heb ik ook. Josefien zei dan weer “warmte”, en kussentjes en desnoods een elektrisch deken en een warm kersenpitkussen. Oh ja! Met koude voeten kan ik ook niet slapen.

En stilte! Geen snurkers, zelfs niet een klein lief snurkje, of zoemende muggen, of zelfs ruisende golven… Ook in Egypte heb ik mijn oordopjes in. Idem voor Kelly, zij vindt het trouwens belangrijk dat haar hoofd leeg is: als ze nog iets moet doen, of ze heeft zich opgejaagd, dan kan ze ook niet slapen.

Door mijn neusprobleempjes gebruik al sinds jaar en dag 1 pufje van een neusspray om te kunnen slapen. Sowieso, als ik ergens ga liggen, zit mijn neus na 10 minuten verstopt en kan ik amper ademen, laat staan slapen. Verder gebruik ik niks nada noppes van medicatie, dus dat ene neusspraytje die mij goed doet slapen zal wel niet zo schadelijk zijn. Gezien ik dat al sinds mijn zeventiende gebruik en ik leef nog altijd.

Foto door Ivan Oboleninov op Pexels.com

Het moet donker zijn. In een lichte kamer kan ik niet slapen. Stel je voor dat je mij laat slapen in een kamer waar geen gordijnen of rolluiken zijn, dan word ik bij het eerste kleine beetje licht wakker en doe geen oog meer dicht. Daarom dat ik ook altijd een oogmaskertje mee neem, zeker als we in een tent slapen. Dat oogmasker moet wel héél licht zijn en niet spannen want met iets op mijn hoofd kan ik ook niet slapen. Wat ben ik lastig hé.

Hoedanook, donker of licht, meestal word ik rond een uur of zeven wakker, soms zelfs iets vroeger.

Wat heb je nodig om wakker te worden?

Eigenlijk niks. Mijn lief lacht dan en zegt: Jij hebt écht wel koffie nodig, maar nee nee, dat is niet waar. Omdat we ooit één incidentje hadden in Praag… pff. Ik was al een hele tijd op, we gingen wandelen maar het was nog een heel eind naar het centrum en ik wou eerst een koffietje drinken ergens. ‘k Heb dan mijn veto gesteld: ZONDER KOFFIE GA IK DE BRUG NIET OVER. Is een grapje onder ons nu, dat ik geen brug oversteek zonder koffie. Maar dat valt dus reuze mee.

Ik heb géén ochtendhumeur. Een koffietje ’s morgens vind ik super, maar ik kan ook zonder. Lieselotte heeft dan weer koffie en stilte nodig om wakker te worden, en Josefien een glas water en liefst ook een ontbijtje, want anders wordt ze hangry. Zelf kan ik dat gerust een tijdje uitstellen, maar néé we gaan hier géén discussie starten over ontbijten overslaan en intermittent fasting en dinges, onthou u alstublieft van commentaar, you do you, doe uw goesting, en wees blij. Ook Kelly wil graag koffie en een ontbijtje anders wordt ze grumpy. En liefst ook een douche, zei ze nog.

Mijn lief heeft alleen zijn biologische klok nodig om wakker te worden, ook hij is vaak al wakker voor de wekker afgaat. Wij zijn ook allebei geen langslapers, ook niet in het weekend. Als we om acht uur nog niet op zijn, is dat een half mirakel. Ik zou trouwens echt serieus problemen maken van een partner die een ander dag- en nachtritme heeft, zo eentje die om elf uur nog in zijn bed ligt bijvoorbeeld. Hebben jullie zo’n partner waar het verschil echt groot is?

Voor straks: lekker slapen en morgen gezond weer op. (Sonja Barend)

Oogjes dicht en snaveltjes toe. Slaap lekker. (Mijnheer de Uil)

Dit is de zestiende dag in #40dagenbloggen

15 comments

 1. Hier zo’n partner die om 11u nog in z’n bed ligt! Vroeger kon ik dat ook wel, maar met kleine kindjes is dat geen optie meer.
  Mijn partner heeft (in mijn ogen) ook geen bioritme, die kan met gemak in het weekend uren later dan tijdens de week gaan slapen, en toch valt hij altijd snel in slaap en wordt hij nooit wakker vooraleer z’n wekker afgaat. Daar kan ik alleen maar van dromen 🙂

  Geliked door 1 persoon

 2. Slaaprituelen, iedereen heeft ze. Ook hier zit iemand die graag op tijd in z’n tram zit. Ook al omdat, hoe laat het ’s avonds (of ’s morgens) voordien ook werd, mijn biologische wekker steeds afgaat om 6u30. Wat automatisch met zich meebrengt dat een jetlag dubbel zo hard toeslaat hier.
  Vroeger was ik een zeer goede slaper. Hoofdkussen aanraken en zzzzzzzzzzzzzzzzzz………. Helaas heeft die rotte MS met zijn spierkrampen ervoor gezorgd dat het bij ‘tukjes’ blijft en uren wakkerliggen. Kak!
  Niemand van jou of je vriendinnen heeft dus een pyjama nodig om te slapen? Enfin, er wordt toch niets over vermeld. Ouderwets, zeker?

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb ook echt wat slaap nodig en ga graag op tijd naar bed, slaap ook altijd en overal met oordopjes, kan geen enkel geluid verdragen. Niet goed voor mijn oren, moet om de haverklap stoppen laten weghalen. Wat die neusspray betreft, ik bespaar je een preek, maar wat je zegt duidt op een echte verslaving (van je slijmvliezen uiteraard), het maakt heel veel kapot (been there).

  Geliked door 1 persoon

 4. Mijn man en ik hebben een ander ritme. Hij is een ochtendmens die ten laatste om 7u opstaat. Ik blijf dan nog rustig een paar uurkes liggen. ’s Avonds idem. Hij slaapt al om 10u voor TV, ik geraak niet voor middernacht/half één mijn bed in. En dat marcheert hoor. Ieder zijn stukje me-time.
  Voor mij moet het ook muisstil zijn en pikdonker. We waren eens ergens in een hotelletje waar er alleen dunne gordijnen hingen. We zijn dan in de supermarkt een rol aluminiumfolie gaan kopen en plakband om de ramen te verduisteren. Ja, want anders doe ik geen oog dicht. Het was dan ook nog midden zomer.

  Geliked door 1 persoon

 5. Als ik moe word, ga ik slapen. Dat kan om 21:00 zijn, dat kan om 02:00 zijn. Als ik op moet – de doordeweekse plicht die roept – sta ik op. Absoluut zonder ochtendhumeur, wel bij voorkeur met koffie. Als ik niet op moet, slaap ik ofwel langer door ofwel ben ik toch vroeg wakker. Er valt, zeg maar, geen regelmaat te bespeuren.
  Verder kan ik echt o-ve-ral slapen, onder eender welke omstandigheid. Licht of duister: maakt niet uit. Ook omgevingslawaai deert me niet. Ik slaap in een T-shirt, een slip en bij voorkeur zelfs in een bed.
  P.S.: Ooit in slaap gesukkeld in de auto. Helaas al rijdend. Ik heb toen een boom gekust, zeven dagen in het ziekenhuis gelogeerd en vervolgens op zoek gegaan naar een nieuwe wagen. Mijn slaapmobiel was perte totale.

  Geliked door 1 persoon

 6. Amai, bij mij gaat dat echt helemaal anders. Ik ben een nachtmens en in het weekend ga ik slapen tussen 2 en 3 en sta ik op om 11 uur. In de week ga ik slapen tussen 12 en 1 en sta ik op tussen 8 en half 10, al naargelang wanneer ik die dag begin te werken en tegenwoordig ook waar (thuis of op kantoor). Bij mij ook een donkere kamer. Sinds een tijdje in de zomer liefst helemaal naakt en zonder enige bedekking . Ik geniet dan van de koele lucht op mijn hete huid. Ik vermoed dat mijn leeftijd en een startende menopauze daar voor iets tussen zitten. Nooit verwarming in mijn slaapkamer overigens, en altijd wakker worden met wekker want anders blijf ik gewoon liggen. En ik vind opstaan de minst aangename moment van de dag 😀 .

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s