Tiny en de vogeltjes

Toen ik een paar maanden geleden met een ‘vogelkenner’ was gaan wandelen, bleek maar weer eens dat ik echt geen flauw benul heb van vogels. Ik vind het nochtans fascinerend en de meeste vogels zijn echt schattig. Maar of het nu een roodborstje, een koolmeesje of een vink is, je moet het mij niet vragen.

Vliegt hier een eend? Een gans?…

Ik schrik ook altijd als ik op andere blogs héél duidelijke foto’s van vogeltjes zie, hoe hebben die dat gedaan zeg? Telelens? GSM-camera met superzoom? Bij mij mislukken die altijd…

In de vrieskou van vorige week ben ik vogelvoer gaan kopen. Een paar weken ervoor deden we ook al mee met de vogeltelling en desondanks een hoop duiven, mussen en een ekster waren we wat teleurgesteld. Vaak zitten er veel verschillende vogeltjes in de tuin, mijn lief kent er iets meer van en roept dan ineens: Kijk! Een… reutelfleut! (Of iets met een duidelijker naam, maar ik onthou dat dus niet.)

Op een plankje heb ik wat van dat vogelzaad gestrooid en inderdaad, ze kwamen er al snel op af. Maar nogal ver in de tuin, dus veel meer zoomen lukte niet, helaas. En als ik dichterbij kwam, vlogen ze weg natuurlijk.

Ik maakte ook zelf zo’n bolletje: met kokosvet en een hoop zaadjes en hing die aan de boom. Een week later hangt ze er nog, maar zijn toch al wel wat gaatjes in… Ze vinden de weg.

Welke vogels ik wel kan onderscheiden? Ah een duif en een meeuw herken ik wel, al zijn er daar ook veel soorten in. Ik herinner me de urenlange discussies met mijn toen vierjarige zoon: “Het is een duif, jongen.” – “Nee mama, ’t is een mééééuw”.

Hij was ook zot van roofvogels, toen hij iets ouder werd. Hij deed ze na, en het geluid dat hij erbij produceerde klonk enorm overtuigend. Hij wist alles over de Amerikaanse zeearend en er hing zelfs een foto van dat dier boven zijn bed.

niet mijn foto, maar van ene FWS (Public Domain)

Als we op vakantie waren en er was ergens een roofvogelshow, dan waren we van de partij. Hij heeft ooit eens zo’n zomerkampje gedaan van Ideekids, met dieren als thema, en toen is zo’n roofvogelman langsgekomen voor een privé show, zijn dag kon niet meer stuk.

Een mus herken ik wel, denk ik. En die ekster vind ik ook wel terug.

Vogelgeluiden? Ja een duif zegt roekoe roekoe, of iets wat daar op lijkt, maar voor de rest? Een vink zegt “suskewiet” met een hele reeks ervoor, maar dat vinkenzetten heb ik nooit begrepen.

Misschien moet ik me terug een verrekijker aanschaffen, ik heb die ooit gehad, maar waarom en waar die nu is, geen idee. Dan kan ik ook eens op wandelingen vogeltjes bekijken en me afvragen welke het zouden zijn. Er is daar een app voor, ik weet het. Maar of ik nu ZO geïnteresseerd ben…

En jullie? Waar zitten die vogelaars hier?

Dit is de 2e dag van 40dagenbloggen, initiatief van Katrien.

26 comments

 1. Ere wie ere toekomt, 40 dagen bloggen is een initiatief van Kathleen van Verbeelding, ik pik het gewoon even terug op. 😉
  Maar hier wel een vogelfan, al ben ik geen grote kenner. Ik herken wel mussen, roodborstjes, meesjes, vinken, Vlaamse gaai en kwikstaartjes. En af en toe eens een valkje of reiger. Ze breken hier momenteel ons oprit op om te vernieuwen maar daarna ga ik toch ook eens investeren in een voederplank voor de vogeltjes! 😄 Nu moet ik er stellen met observeren in de tuin van de mama en papa!

  Geliked door 1 persoon

 2. Roodborstjes zijn makkelijk te herkennen, die hebben namelijk een rood borstje 🙂 ! ’t Is te zeggen, het begint eigenlijk aan hun kopje, onder hun bruine muts.
  Merels van hun kant zijn helemaal zwart. God heeft die geschapen nadat een feministe teveel van haar foert begon te maken. Hij maakte het mannetje een stuk mooier van het vrouwtje, met een blinkende vacht en een gele bek (het vrouwtje heeft een zwarte bek). Eksters zijn heel sierlijke vogels in hun zwart witte uitvoering met mooie lange staart. Mussen zie je het hele jaar door, een klein grauw vogeltje, mooie bruine tinten. Zwaluwen komen met de lente, hebben een prachtig staartje. En bij ons komt al jaren een groene specht goeiendag zeggen in de tuin. Toen we hier pas woonden kwamen nog veel reigers langs, maar met die nieuwe wijken achter ons hebben die het voor bekeken gehouden.
  Vogels? Ik ken er ook niet veel van, maar de klassieke soorten die ik hierboven vernoemde zijn heel makkelijk te herkennen en zie ik graag komen. Behalve als ze op onze was schijten, natuurlijk…

  Geliked door 1 persoon

 3. Naast de vogels die Thomas noemde herken ik ook nog de duiven, de uil, ijsvogeltjes, Turkse tortels, spechten en groene parkieten. Lastiger vind ik het om ze aan hun gefluit te herkennen. Hoewel de koekoek en de duif dan wel weer makkelijk te herkennen zijn.

  Geliked door 1 persoon

 4. Hier ook geen grote kenner, maar ik zou absoluut willen bijleren.
  In mijn mini tuin komen vooral duiven kippenvoer stelen, eksters en af en toe een meesje, merel of roodborstje.
  De XL worst met pinda’s en zonnebloemzaadjes en de gedroogde zonnebloemen worden momenteel nog straal genegeerd. Vorig jaar begonnen ze er ook maar aan als het nest-tijd was.

  Geliked door 1 persoon

 5. Wel, ik durf zeggen dat ik wel een kenner ben, het enige goede dat ik van mijn vader geërfd heb. Roofvogels zijn ook helemaal mijn ding, hier zitten er ook erg veel.

  Geliked door 1 persoon

   1. We hebben hier zelfs een “huissperwer”, komt hier gewoon op de wasdraad zitten. Nadeel is dat de kleine vogels weg blijven uit onze tuin de laatste tijd.. maar wel machtig om zo dichtbij te zien!

    Geliked door 1 persoon

 6. Ik geef de vogeltjes in mijn voortuin ook elke winter eten en er komen er heel wat op af omdat er aan de overkant van de straat een park is. Ik kende ook niks van vogeltjes maar doordat ze zo massaal komen eten van het voer zie ik er veel en dan zoek ik op welke het zijn. En zo leer ik er altijd nieuwe herkennen. Nu ik meestal thuis werk, zit ik met mijn pc voor het raam met zicht op de vogeltjes en dat vind ik heerlijk. IK ben zeker geen vogelaar geworden, maar ik zou ze voor geen geld willen missen en ik merk dat ik hoe langer hoe meer aandacht heb voor vogels.

  Geliked door 1 persoon

 7. De meeste inlandse vogelsoorten ken ik wel, maar een echte vogelaar ben ik allerminst. Wel geniet ik van de va-et-vient van die beestjes in onze tuin. We voederen dan ook het ganse jaar door. (Met aangepaste voeding voor zomer en winter.)
  Onlangs hebben we ons een degelijke vogelgids aangeschaft. Een verrijking!

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik ken er niks van, maar Steven wel. En dan zegt hij, ssssht, stil zijn, kijk naar hier of daar en tegen dat ik mij dan verzet heb, is de vogel al lang gaan vliegen. Het is een beetje zoals met bomen, planten en bloemen: ik vind het allemaal leuk en mooi, alleen weet ik nooit de naam…

  Geliked door 1 persoon

 9. Ik ben zo iemand die nog net niet iemand opbelt om te zeggen.. een sijs!
  Wauw ik heb voor de eerste keer een sijs gezien aan mijn keukenraam.

  Oke.. winterkoningske riep ik voor .. iedereen die thuis werkte/lesvolgde.
  Sindsdien zitten ze boven.

  Ik heb de laatste jaren veel bijgeleerd ja. Dankzij boeken, birdnet(app) en.. de poster van natuurpunt. Hang die ergens heel hard in zicht. Dat helpt!

  Geliked door 1 persoon

 10. Ik ben wel een vogelfan aan het worden nu ik een eigen tuin heb! Musjes herken ik, mezen, esters, kraaien, een vink (maar enkel omdat die zo dichtbij zat dat ik de kans had hem te googlen), en euh daar stopt het ook zowat. Nog veel te leren 🙂
  PS: de vogel op je eerste foto is een gans, gok ik. Protip: ganzen zijn altijd groter dan eenden, kan al eens helpen bij de identificatie. Maar dan hebt ge nog 500 soorten daarin en daar stopt dus ook mijn “kennis”!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s