Tiny en haar soupmaker

Op mijn vorige blogpost kreeg ik hier en daar vragen over die soupmaker/soepmaker. Ondertussen heb ik het ding nu een week en ik ben een superfan, zo makkelijk vind ik dit. DIT IS DUS NIET GESPONSORD. (Helaas!) Het is ideaal voor mensen die graag soep eten, of iets meer willen doen met hun verse groenten of groenterestjes, of als je snel een maaltijd of voorgerecht uit je mouw wil schudden. Of voor als je je kindjes groenten wil laten eten, die er alleen maar ingaan als (gladde) soep!

Ook Annemie Struyf is fan, ik las dit in HUMO:

WAAROM?

Waarom is dit makkelijker dan gewoon groenten in een pot gooien/koken/mixen en klaar?

Groot voordeel is dat je maar één ding hoeft vuil te maken, dus geen soeppot én een mixer, maar slechts één pot: je soupmaker. Daar zit een heel scherp mes in om te mixen, het ding verwarmt en kookt en mixt pas de groenten als ze opgewarmd en zacht zijn.

Ik weet niet hoe jullie soep maken, (zonder apparaat bedoel ik), maar ik stoof(de) eerst de groenten aan (ajuin, look, en dan pas de rest) in boter of olie en dat duurde al een heel eind, plus heel je keuken en je kleren en je haar ruiken naar gestoofde groenten. Daarna deed ik er dan water en bouillon bij en dan moet dat nog een heel eind opstaan, tot alles goed zacht is, daarna moet je hem nog mixen (wat soms een ondergespatte keuken en kleren tot gevolg heeft).

Nu is het: ajuin snijden (hoeft niet eens fijn te zijn), wat groenten er bij, water tot aan het streepje (er is een minimum en een maximum), een bouillonblokje en kruiden, duwen op de knop en maximum een half uur later is de soep klaar. Dan blijft die nog 30 minuten warm (héél warm!) in de pot.

NIET STOVEN? Huh?

Als je groenten stooft, heb je toch meer smaak in je soep? Klopt. Maar je gebruikt ook vetstof hiervoor (olie of boter) dus die kun je ook weglaten. Smaak haal je ook uit je vérse groenten en je kruiding. Ik vind dat dus best wel meevallen.

HOE SNEL GAAT DAT DAN?

Eerst iets over het volume: er bestaan soupmakers van 1,2 liter, van 1,5 liter en van 2 liter. Ik heb die grote omdat ik vaak ook soep maak voor mijn ouders om dan in te vriezen. Dus het is niet zo dat je een grote pot van 5 liter soep hebt. Je hoeft dus ook geen massa groentjes te snijden. Als je bijvoorbeeld een ajuin, een broccoli en een courgette in stukjes snijdt, duurt dat misschien vijf minuten. Je gooit dat in het apparaat, plus water plus kruiden plus een bouillonblokje, je duwt op de knop en dan kies je het programma. Ofwel behoud je stukjes, en dan duurt het zo’n twintig minuten, ofwel kies je voor een gladde soep (25 minuten), maar ik heb graag een supergladde soep en dan duurt het een half uurtje.

Dus in pakweg een goed half uur maximum heb je hapklare soep.

Laura vroeg nog: IS DAT HANDIG VOOR OP HET WERK?

En ja, je kan de soupmaker meenemen, plus je groenten en een bouillonblokje en dat gewoon ter plekke maken. Of je overtuigt je baas om er eentje aan te schaffen om op kantoor te laten staan en je spreekt af met collega’s wie welke dag de groenten mee brengt!

WAAROM EEN SOUPMAKER EN GEEN KEUKENROBOT?

Een allround machine is misschien wel handiger, als je van nul begint en geen mixer of andere keukenapparaten hebt, en als je van plan bent om vaak deeg te maken én soepen én vaak te hakken, mengen, enzovoort. Maar een déftige keukenrobot die dit alles (én soep maken) combineert is vaak erg duur in aankoop, heeft véél onderdelen die weer allemaal apart moeten worden schoongemaakt en neemt vaak veel meer plaats in. Het hangt er vanaf hoe vaak je dit zou gebruiken, denk ik.

KAN DAT MET DIEPVRIESGROENTEN?

In principe staat in de gebruiksaanwijzing dat je er geen bevroren groenten in mag gooien, maar mijn vriendinnen deden dat wel al en blijkbaar is dat geen probleem. Tip van Sofie: gooi er dan wat warm water bij in plaats van koud water.

NOG VOORDELEN?

Ondertussen kan je iets anders doen, kinderen helpen met huiswerk, je hoofdgerecht maken, opruimen, boekje lezen,… want het kookt niet over en het brandt niet aan.

Elke dag verse soep als je wil, of soep voor twee dagen.

Je hebt een pak minder afwas: alleen de pot die maar uit twee stukken bestaat: de pot zelf en het snijgedeelte. Dat kun je gewoon afspoelen en klaar.

Héél goed gemixt, niks van brokjes meer, en dat krijg ik met mijn gewone handmixer niet voor mekaar. Ik hoor wel dat je bloemkool in kleinere stukjes moet snijden, daar heeft hij iets meer moeite mee. Maar een butternutpompoen bijvoorbeeld, kan er zelfs in met schil en al.

Je kan er ook smoothies mee maken! Of confituur! Of soep met brokken, bijvoorbeeld minestrone.

NADELEN:

 • geen pot van vijf liter soep of zo, maar wel voldoende om met vier personen ruim van te eten
 • maakt wel af en toe redelijk wat lawaai (het mixen)
 • neemt wel plaats in op je aanrecht of in je kast (maar ik verhuisde mijn blender naar de garage) en als je het ding elke dag gebruikt…

PRIJS?

Je hebt er al eentje voor net geen vijftig euro, maar er zijn er ook van 179€. Die van mij kostte 64,95€ en heeft een inhoud van 2 liter. Je hebt er in verschillende merken. Oh ja, sommigen van mijn Instagramvolgers hebben een speciaal merk: “Davey”, en “Sven”, zeiden ze. Die hebben wel een schone kop haar (dixit Romina) en veel afwas nodig (dixit Evelyne).

Had ik nu maar een sponsor, dan gaf ik er eentje cadeau. 🙂

9 comments

 1. Tot ergens in de loop van deze week, toen je er de eerste keer over vertelde, had ik er nog nooit van gehoord. Lijkt me inderdaad heel interessant, alleen vrees ik de ‘neen, alweer een keukenmachine’-reactie bij mijn wederhelft. Dan kun je al eens een ander toestel verhuizen naar de garage, maar daar staat het ook in de weg…

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ben hier al pakweg een jaar of 3 over aan het twijfelen 🙂 ik maak graag soep. Maar ik ben het ook wel rap beu na een paar tassen.(dan vries ik de andere liters in en ik vergeet ze) Ik vrees dat de smaak zonder dat aanstoven en het bouquet garni ni optimaal ga zijn.) Ik vrees de afwas.
  En een extra apparaat terwijl het ni nodig is. Ik zag hem gisteren in promo staan in colruyt. Dan twijfel je toch altijd even e?

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik ken ook mensen die erbij zweren maar ik blijf het the old-fashioned way doen wegens een hekel aan te veel elektrische apparaten. En langer dan 30 min laat ik de soep nooit koken. Ik wens je nog veel plezier ermee. 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik denk in de eerste plaats: weeral een extra toestel en dat is het laatste wat ik wil. Trouwens ik kan een pot soep maken op minder dan een half uur. Ik stoof al mijn groenten gaar, leng dan aan met water en mix de boel. Het enige voordeel zou voor mij zijn dat ik minder moet opkuisen, want mijn mixer is zo krachtig dat er ook wel wat wordt gespat hier.
  Waren de dochters niet zo’n minimalisten, ik zou er wel eentje kopen voor hen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s