Tiny verslaat blauwe maandag

’t Is nu wel genoeg geweest met al dat depri nieuws! Iemand heeft ooit uitgeroepen dat vandaag Blauwe Maandag is, de dag waarop iedereen en masse depressief loopt. Boosdoener is de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij bedacht in 2005 een, naar zijn zeggen, wetenschappelijk verantwoorde formule waaruit zou blijken dat de derde maandag van januari de dag is waarop de meeste mensen zich treurig, neerslachtig of weemoedig voelen. Dit zou te maken hebben met het feit dat het uitvoeren van goede voornemens mislukt is en vakanties ver weg lijken. Daarnaast zijn de dagen nog donker en is de maandag voor veel mensen de eerste dag van de werkweek. (Bron: Wikipedia)

Vandaag heb ik mij in mijn huiskamer-kantoor zo dicht mogelijk bij het raam gezet. Ik heb zicht op de tuin en de vogeltjes – en soms ook Charlie, de kat van de buren die altijd loert op die vogeltjes. Of het is Mopsje die passeert (kat van de andere buren). Soms ook een vreemdeling (een kat). Ik zie véél lucht en bomen en dat is weldadig voor mijn mentale gezondheid. Alle bee(s)tjes helpen.

Er ligt nog een mini-restje sneeuw op het gras, maar ik was al eens buiten en het is niet meer zo koud. HOERA!

Vandaag kwam mijn soupmaker aan. Aangeraden door twee van mijn leesclub-vriendinnen. Dol enthousiast ben ik meteen soep gaan maken. Voordeel van zo’n ding is dat je niet de soep in de gaten moet houden en dat niet heel je huis (én je haar én je kleren) ruikt naar gestoofde groenten. Mijn eerste soep maakte ik met een ajuin, een wortel, een hoop kerstomaatjes die ik nog had liggen en een zoete aardappel. Bouillonblokje en kruiden er bij en hop, een half uur later had ik een ferm gezonde soep.

Ik ga niet wachten op Tournéé Minerale in februari. De voorbije jaren deed ik al een paar keer mee, zie hier en hier en nu er toch geen feestjes of recepties in het vooruitzicht zijn, dacht ik: hoe simpel kan het zijn? Plus: ik ga even doorzetten en proberen om ook drastisch te minderen met suiker. Dat gewicht is na de feestdagen én mijn decadente verjaardag weer de verkeerde kant op aan het gaan. Wandelen zit er steeds maar minder in, te koud, te nat, te donker… dus moet ik vooral op mijn eten gaan letten.

En ja, okee vandaag heb ik nog één keer gezondigd. Er was nog één heerlijk bokkenpootje over. Zaterdag heb ik mij eens gewaagd aan een recept en het was wonderwel gelukt. Zowel mijn ouders als mijn collega’s waren blij met de traktatie. Het is ontzettend veel werk, maar het loont. Wie het recept wil, roep maar.

Er zit verschrikkelijk veel suiker in, hou daar rekening mee. En nu is ’t gedaan met suiker, chips en koekjes boefen, ik ga me een beetje inhouden.

Ondertussen leer ik lekker verder Noors, volgens mij kan ik al meer Noorse woordjes dan ik er ken in het Spaans. Jeg liker Norsk og jeg snakker det litt.

Tijdens mijn werkuren thuis bel ik vooral met klanten die hulp nodig hebben of vragen over een programma. Meestal kan ik dat snel oplossen of hen iets uitleggen hoe ze via bepaalde stappen verder kunnen. Vandaag was iedereen vriendelijk en correct, blij met de hulp en dankbaar.

Nog een laatste beeld. Niet van deze blauwe maandag maar van afgelopen roze zaterdag, zicht vanuit onze badkamer. Kan tellen als tegengif!

17 comments

 1. Machtige foto, die laatste.
  En inderdaad, zo’n soepmaker is een geweldig ding. Wij zijn, als fervente soepslurpers, al aan ons tweede exemplaar toe.
  Blue Monday? Een fijn nummer van New Order, maar ook niet meer dan dat. 😉

  Geliked door 1 persoon

 2. Yes, deze blog had ik nodig. Alhoewel.. ik heb niet echt last van Blue Monday, eerder een algemeen kakgevoel dat al langer spant dan vandaag, hoor. En zo vinden ze voor alles wel een dag uit.
  Ik ben echt eens benieuwd naar de ervaring met je soepmaker want ik vind het grootste werk het kuisen en snijden van de groenten. Daarna is dat toch sudderen en heb je er, behalve mixen, toch ook geen werk meer aan?

  Geliked door 1 persoon

 3. Prachtige foto! Bij mij was het wel een offday, maar dat had eerder met mijn hormonen te maken dan met blue monday. Mijn ouders hebben zo’n soepmaker en zijn er enorm blij mee, ze eten nu alle dagen verse soep. En zelfs mijn vader gaat ermee aan de slag, wat opvallend is, want anders kookt hij nooit.

  Geliked door 1 persoon

 4. Inderdaad weg met de negativiteit en je eigen lichtpuntjes maken! Hier zijn we ook fan vd soupmaker! Zelf heb ik vorige week ook de knop omgedraaid en alle koekjes en chocolaatjes weggelaten… het was al even precies een gewoonte geworden maar ik merkte dat ook die kleine hapjes een grote berg aan het worden waren…ook op de weegschaal🤪. Tegen dat de feestjes weer mogen ben ik hopelijk een paar kilo afgevallen…succes!!!

  Geliked door 1 persoon

 5. ‘Blauw’ en ‘depressie’ zijn twee dingen die m.i. niet compatibel zijn. Als ik aan blauw denk, zie ik een mooie hemel voor me met een stralende zon. Die hadden we gisteren ook in Brugge – ik heb ervan geprofiteerd om een blokje om te manken.
  Wat doet zo’n soepding? Koken als een waterkoker???

  Geliked door 2 people

 6. En wat is precies het voordeel van een soepmaker? Hoe werkt dat juist? Want ik snap niet goed welk werk je ermee uitspaart ten opzichte van soep in een kom.
  Mooie foto van zaterdagmorgen. Zo’n zonsopgangen reken ik bij de kleine geneugten des levens, en al zeker bij gebrek aan veel andere geneugten.

  Geliked door 1 persoon

 7. Die bokkenpootjes komen precies van bij de bakker, zo goed zien ze eruit!
  Gelijk heb je; deze post vol positieve dingen schijnt meteen wat extra licht op deze onverwacht grijze morgen (ja ik zat dus keihard te hopen op zon zodat ik mijne ligzetel van de zolder kon halen :-D).

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s