Tiny’s trucjes

Dit gaat over onnozele dingetjes die het dagelijkse leven makkelijker maken. Dingen die ik als achttienjarige niet wist, soms zelfs nog niet eens toen ik vijfentwintig was. Dingen die jij misschien nog altijd niet weet. Of waarvan je denkt, ja zèg, hoe belachelijk. Life hacks, met een hip woord. De dames van de Blogboostnaj… enfin dat lange woord… vroegen wat mijn shortcuts zijn, als challenge. Tegenwoordig hebben ze voor alles een Engels woord hé, is ’t je al opgevallen?

Shortcuts = sneltoetsen = raccourcis, in ’t Frans. Op het werk noemen ze mij wel eens ‘Madame sneltoets’. Mijn zestienjarige plus-zoon zag mij laatst bezig op mijn laptop en riep herhaaldelijk: “Huh? Hoe doe je dat? Wacht! Toon dat nog een keer!”, terwijl ik zoals altijd handig van tabblad wissel met Control + Tab en tussen toepassingen met Alt + Tab. Simple comme bonjour. Ik ben anti-muis. Ik heb zelden een muisklik nodig om iets te doen op de pc, want dat heb ik mezelf geleerd. Waarom? Heb je al eens een blinde met een muis zien werken? Dat gààt niet hé. That’s my thing: ik leer blinden en slechtzienden met een pc werken zonder een muis.

Als ik sommige mensen (bv mijn man) op een laptop zie werken, erger ik me steendood, omdat het zo trààg gaat. Ik wil graag iederéén die trucjes leren, want dan gaat alles stukken sneller. Snel naar je bureaublad springen? Windowsknop en M of D. Snel naar je verkenner? Windowsknop en E. En zo zijn er nog… En ook op een Macbook (zie onderstaande foto) Veel plezier er mee en stuur mij maar een kadootje. 🙂

Andere trucjes, die misschien voor jou vanzelfsprekend lijken, maar voor veel mensen een ‘aha-momentje’ kunnen opleveren.

In plaats van elke dag te stofzuigen en om de vier voeten te dweilen: vraag iedereen om schoenen uit te doen en loop op sloffen/kousen/blote voeten binnenshuis. En zeker boven!

Hang je handdoek grijp-klaar aan de douche en droog jezelf af terwijl je nog in het douche hok staat: zo hoeft er niemand nà jou op een natte badmat te staan en hou je de vloer droog. (Klinkt logisch, maar écht: niet iedereen doet dat!)

Gebruik élke dag een hydraterende dagcrème vanaf je achttiende. JA: ook de mannen! Kijk naar mijn tweeënvijftig jarig gezicht, kijk eens van dichtbij. Kijk nu eens naar een andere tweeënvijftig jarige vrouw zonder botox en rommel en lees deze paragraaf opnieuw. ’t Mag er zelfs van den Aldi zijn. PS: aan de hangwangen kan ik niks doen, helaas. 😉

Foto door Edu Carvalho op Pexels.com

Koop geen eten dat je toch niet opkrijgt. (Okee, daar is wat planning en inzicht voor nodig.)

Spreek met je kind(eren) af voor je naar de supermarkt vertrekt, dat ze (elk) één iets mogen kiezen (geen speelgoed maar bv een koek, het soort fruit,…). Zelden miserie gehad met mijn autistisch zoontje in de supermarkt hierdoor.

Google. Echt waar, wat een gerief, zeg. Weet je nog, dat leven van vòòr het internet? Dat je alles nog moest opzoeken in kranten, bibliotheken, encyclopedieën,… of (the horror) vragen aan je ouders? Ik zoek enorm veel op, Google is echt mijn liefste, trouwste vriendje. Het vergt wel wat kunst om de juiste zoekwoorden in te typen, dat wel. Hoe vaak ik iemand al eens een ‘Let me Google it for you’ linkje heb doorgestuurd, jongens toch. Hoe moeilijk kan het zijn? Allez, hier. Een voorbeeldje: klik hier!

Oei, ik zat weeral op de pc…

Ah even in de kerstsfeer blijven, er is een volgorde om je boom te versieren hé: éérst de lichtjes, dan de slingers, dan de ballen.

Keukentip voor als je vaak brood eet en het brood wordt té snel te droog: bewaar het in de broodzak maar steek die dan ook nog eens in een plastiek zak. (Beter dan een broodtrommel!) Niet geschikt voor Hollands brood of brood uit de AH. Ik bedoel brood dat écht van een warme bakker komt. Deftig Vlaams brood dus. (Sorry!)

Wil je bloemkool met kaassaus maken? Gebruik gewoon één pot. Kook je bloemkool, laat die uitdruppen en gebruik gewoon dezelfde pot om je kaassaus in te maken. Minder afwas en ze is al warm dus je boter smelt sneller.

De twee minuten regel: als iets minder lang dan twee minuten duurt, doe het dan meteen. Nu.

De vijf seconden regel: als iets eetbaars op de grond valt en je raapt het binnen de vijf seconden op, dan kun je het nog opeten. Telt niet voor modder en slijk. Telt ook niet voor ijs. En ik citeer de mémé van Kelly: “Je moet e seule zand eten voor dat je groot bent”. Huh? Een seule? Wat is dat nu weer? Nog eens: klik hier.

Iemand nog van die tips? Laat je gaan!

20 comments

 1. Leuk ik ben gek op hacks. Als secretaresse destijds leerde ik blind typen op hoge snelheid uiteraard. Ik ben ook erg voor sneltoetsen, maar hier zaten er een paar die ik niet kende. Voor jou heb ik nog de Windowstoets met een punt en dan kom je in het venster met icons als je bijv. je IG bekijkt op de pc. En als huishoudelijke tip: doe de rol vuilniszakjes onderin de emmer van je bakjes en je verschoont ze sneller. Als schipperskind ben ik gewend dat de schoenen uit moeten als je binnen stapt.

  Geliked door 1 persoon

 2. Heel interessant logje dit, vooral die van de sneltoetsen. Enkele kende ik er al van, ik leerde er veel bij. Merci. Niet dat ik al je tips zal volgen, want bloemkool klaarmaken in de douchebak en na het koken uitzwaaien in de badhanddoek vind ik heel raar.

  Geliked door 2 people

 3. Nu typ ik al zo’n 46 jaar ongeveer, blind en snel, maar die sneltoetsen gebruik ik dus amper.
  En oh ja, google is my friend!
  Dagcrème? Zelden gebruikt in mijn 66-jarig bestaan. Goede genen denk ik, want nauwelijks rimpels.

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik verander soms per ongeluk mijn toetsenbord van azerty naar qwerty. En dan moet ik sukkelend aan google gaan vragen welke toetsen ik moet induwen om het weer te keren. 🤭🤭🤭

  Like

 5. Haha, die sneltoetsen kan ik niet onthouden. Maar toch bedankt om dit te delen 😉. Dat van die kerstboom doe ik alvast juist, hoera! Dat van die schoenen vraag ik mijn kids ook, maar zelf doe ik het niet.

  Geliked door 1 persoon

 6. Mijn baas (en bij uitbreiding heel wat collega’s) zijn nogal aanhangers van shortcuts, en hij heeft ons dat al meerdere keren proberen bijbrengen maar ’t is zo vermoeiend om dat allemaal vanbuiten te leren ofzo?
  Het lief krijg ik niet afgeleerd om met natte voeten op de badmat te gaan staan nee. In plaats daarvan zorg ik ervoor nooit vlak na hem te douchen, voilà, probleem opgelost :p
  Brood vries ik in, en ik neem de sneetjes eruit die ik ga opeten. Hier wordt dan ook niet dagelijks brood gegeten, anders is dat iets minder praktisch neem ik aan!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s