Tiny krijgt energie van…

… koffie! … masseren! … dansen! …de zon! … festivals! (oh, wait.)

Tot zover de saaie opties.

Ik krijg ook energie van… seks! Heb ik nu je aandacht? Lees dan even verder, want ik ga hier een taboe op tafel gooien.

De Najaarsblogchallenge vroeg mij waar ik energie vandaan haal, wat mijn kleine gelukjes zijn, mijn lievelingsplaten, mijn super-adviezen. Laat ik daar nu al eens genoeg over geschreven hebben. Vijf jaar geleden hadden we ook al zo’n uitdaging in blogland: de Boost-your-positivity en wat hebben we daar een hoop toffe contacten aan over gehouden!

Het ontbreekt sommige mensen (mij ook) wel eens aan inspiratie en dan is schrijven in opdracht wel eens leuk. Hoe makkelijk zou het zijn om even linkjes te leggen naar mijn voorbije blogschrijfsels over energiegevers:

In die antistress-lijst stond ook seks vermeld. Ik heb daar toen weinig woorden aan vuil gemaakt, maar het mag gezegd zijn als vijftigplusser: ik geniet (nog steeds) van seks. En nee, je moet niet blozen, ik ga niet uit bed klappen. Verwacht geen uitleg over standjes of plekjes of – spaar me daar van – foto’s en filmpjes!

Maar hé, dit is zo’n huizenhoog taboe, jongens! Wie oh wie kan mij een link bezorgen die niet pornografisch is, van iemand die blogt over vrijen en alles wat daar bij hoort? Dat zou ik nu eens graag lezen zie. Met wie prààt je over zo’n dingen? Wat als het niet meer zo lekker is tussen de lakens? Wat als je er nooit geen tijd meer voor lijkt te hebben? Wat als het pijn doet? Wat als het op één of andere manier gewoon niet meer lukt? Wat als je chronisch ziek bent?

Je bent nog steeds een koppel en je bent daar dankbaar voor. Het is je goed recht om dat te vieren met elkaar en ik wens iedereen uit de grond van mijn hart toe dat dit nog altijd met veel plezier en respect voor elkaar gebeurt. En néé, ik vraag geen uitleg, ik zit daar totaal niet op te wachten.

Toch mag je eerlijk toegeven dat je daar energie van krijgt. Allez ja, ik toch. Het heeft tot na mijn dertigste geduurd eer ik eindelijk eens complimentjes kreeg over mijn lichaam en eer ik op dat vlak ook wat zelfvertrouwen kreeg. Dan moet ik er geen tekeningetje bij maken om duidelijk te stellen dat het vanaf toen seksueel allemaal in stijgende lijn ging, zeker?

Mag ik hier dan en passant een lans breken om seksuele problemen meer bespreekbaar te maken? Een vriendin van mij is onlangs afgestudeerd als Master in de Seksuologie en is nu ook aan de slag bij een praktijk: huisartsen, kinesisten, psychologen én een seksuologe, ik hoop dat ze veel klanten over de vloer krijgt. Want hoe erg is het als je bij problemen op dit vlak niet DURFT te praten met je huisarts? Omdat die zo conservatief is, of je ouders kent, of je er geen klik mee hebt? Vaak is het dan net makkelijker om contact te zoeken met iemand die jou niet kent, om bepaalde problemen te bespreken.

Want als het eventjes niet goed gaat, dan zijn er zéker oplossingen. Ook op lange termijn. Een seksuologe kan met je mee denken, helpen zoeken naar andere manieren om intimiteit te beleven, zodat het weer fun wordt in plaats van een opgave.

Och, ik heb mijn roeping gemist, denk ik. Uren zou ik hierover kunnen schrijven én praten. Jullie delen wat je willen, en privé is privé – ik heb hier eigenlijk ook niks gezegd over mijn eigen ervaringen – maar laten we seks ook niet dood zwijgen. En voor wie single is: erken ook die behoefte, het is geen zonde.

(Foto’s hieronder komen uit mijn collectie van de cursus Straatfotografie die ik volgde in 2016)

18 comments

 1. Wij hebben er altijd voor gezorgd binnen ons gezin dat het nooit een taboe geworden is, we praatten en praten openlijk over seks. Ok, onze kids hoeven uiteraard niet alle details van ons seksleven te weten, maar ze weten wel dat wij dat belangrijk vinden in een relatie en dat erover praten ontzettend belangrijk is.
  👍voor deze blog dus!

  Geliked door 2 people

 2. Gezien een niet zo fijne voorgeschiedenis op dat gebied ga ik hier verder niets op zeggen. Ik wil graag dat je je realiseert dat dat mensen met een ‘me too’-verleden er heel anders in kunnen staan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik denk niet dat mijn kinderen het idee hebben dat ik het op mijn leeftijd niet meer doe 🙂 zoals ik dat dacht over mijn ouders op die leeftijd. Natuurlijk is dat belangrijk en als het goed is krijg je daar inderdaad energie van. Dat durven zeggen mag in deze tijd geen taboe meer zijn.

  Geliked door 1 persoon

 4. Het woord dat ik altijd koppel aan seks is … lekker. Als docent NT2 (Nederlands) moet ik het woord LEKKER uitleggen aan mijn (volwassen) leerlingen. Natuurlijk gaat het dan in eerste instantie over ETEN. En gebruik ik de Engelse woorden: nice, tasty, delicious en yummy. Maar dan zeg ik dat het woord LEKKER ook wordt gebruikt voor een fijne aangename sfeer en dus ook voor seks. Althans als het fijn is / was. LEKKER is positief, vind je niet?

  Geliked door 2 people

 5. Seks, los van het feit dat ik de man ben in onze relatie, praat ik er ook zéér open over.
  Voor mij is het iets zoals eten. Geen taboe.
  Ik durf zelfs zeggen aan de kinderen (15 & 20) “nu even niet storen aub”.
  Mijn man voelt zich daar niet zo ok bij, ikzelf vind het doodnormaal.
  En ja ik ben een vrouw die wil klaarkomen om te zeggen dat het lekkere seks was.
  Sinds mijn 2de huwelijk heb ik een man die top is op dat vlak. Hij kent mijn lijf door en door en weet precies hoe het moet 🙂
  Ik zou er precies ook wel een lange log over schrijven, en misschien die ik dat wel 🙂

  Geliked door 4 people

 6. Niets beter dan een goed orgasme om helemaal zen te worden. Ik moet echter eerst voldoende ontspannen zijn vooraleer ik seks kan hebben. En de sfeer tussen W en ik moet goed zitten uiteraard. Er spelen heel veel factoren mee met een krammikelijk lijf als het mijne!

  Geliked door 1 persoon

 7. Het is het bindingsmiddel in de relatiesaus denk ik. Niet zo evident altijd als ik het schrijf want de zetel lonkt soms en we zijn allemaal soms tende op het eind van de dag. Gelukkig kun je het ook overdag doen 😃

  Geliked door 1 persoon

 8. Wat een eerlijk logje. Het is inderdaad een taboe. Erger is nog dat het soms ook een taboe is tussen partners. Ik vermoed dat daarop al heel wat relaties stuk gelopen zijn. Niet durven uitspreken tegen mekaar hoe je het seksuele deel van je relatie ziet.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s