Tiny en sterke vrouw #4: Salma uit Soedan

In Egypte spendeerde ik een aantal dagen samen met een vrouw uit Soedan, zij kwam via een vriend in het kamp terecht en logeerde er ook.naamloos-19 (1)

Voordien schreef ik al over sterke vrouw Virginie, Anick-Marie en Liesbeth. Salma is wel even een heel ander verhaal. De andere vrouwen komen uit een cultureel en economisch welvarend land (België, Canada), Soedan daarentegen.

Omdat het vandaag ook Internationale Vrouwendag is, leek me dit wel toepasselijk. Soedan is het tweede laagste land op de lijst van gender-ongelijkheid. Er is sinds 2012 wel iets aan het veranderen, maar een aantal zaken zijn nog steeds tenenkrullend. Op zijn minst.

Salma is geboren en getogen in Khartoum, de hoofdstad. In een redelijk gemiddeld gezin, haar ouders zijn niet zo traditioneel en houden er emancipatie en gelijkheid behoorlijk hoog in het vaandel. Ze heeft enorm veel geluk, zegt ze, want de meerderheid van vrouwen die ze kent, leven in zeer bedenkelijke omstandigheden. Zelfs haar eigen zus, die onder de plak wordt gehouden door haar man, die zeer voorzichtig moet zijn met wat ze zegt en doet, die bang is om telkens weer geslagen te worden.

Salma wil niet trouwen zegt ze. Ze is nu al een beetje het zwart schaap van de familie (ondanks hun iets grote breeddenkendheid) want ze is al een serieus eind in de twintig en dus een oude vrijster. In Soedan welteverstaan.

Ze ging naar een privéschool, waar ze met veel meisjes uit het publieke leven werd gehouden en eigenlijk wel wat beschermd is opgevoed. Ze kent genoeg andere voorbeelden van meisjes die al moesten trouwen voor hun zestiende verjaardag.

Toen ze een jaar of 16 was, ging ze met een vriendin naar diens familie, er zaten nog broers, zussen, neven, nichten, vrienden, allemaal jonge gasten, die gezellig thee dronken en naar muziek luisterden. Tot de politie binnenviel en zij, samen met haar vriendin werd opgepakt. Waarom? Lees dit goed: omdat ze samen waren met jongens die geen familie waren van haar. Omdat ze er van overtuigd waren dat Salma zich daar aan jongens aanbood.

Gevolg: ze werd opgesloten in het politiebureau en de volgende ochtend veroordeeld tot 40 zweepslagen. Ze was 16. Zestien. De zweepslagen werden gegeven door een vrouw.

Stel je voor dat jouw dochter dit hier overkomt, het staat morgen in alle kranten. Salma had “geluk”, want haar ouders hebben haar enkel maar gewaarschuwd: ‘Wees in de toekomst wat voorzichtiger’. Nee, haar ouders protesteerden niet. Het is nu eenmaal de wet. Niemand kan er iets aan doen.

Gedwongen huwelijken, verkrachting binnen of buiten het huwelijk, genitale verminking,… is niet strafbaar. Zogezegd ongepast gekleed buiten komen is dat wel. Een blote knie is not done. Homoseksualiteit is strafbaar.

Salma’s broers vinden dat Salma moet luisteren naar wat zij zeggen. Zelfs al zegt haar mama iets anders. Zelfs al zijn ze in haar gezin ‘vrij’ opgevoed. De invloed van andere mannen is blijkbaar groot. Een vriendje? Nee nee, dat zou ze nooit zeggen, dat ze een vriendje heeft. Is er toch romantiek in het spel dan zegt ze dat het een “collega” is. Maar openlijk hand in hand lopen met iemand die niet je man is (of zelfs als die wel je man is, eigenlijk) kan niet. Publiek affectie tonen aan wie dan ook wordt niet gedaan.naamloos-20 (1)

Ik heb met open mond zitten luisteren naar haar verhaal. De #metoo en de #wijoverdrijvenniet verhalen klinken daar nog een behoorlijk stukje zwaarder.

Salma werkt als lerares Engels in Khartoum en geeft ook djembélessen. Ze verblijft momenteel tijdelijk in Egypte om muziek op te nemen, samen met haar partner die muzikant is – en is daar een stuk meer op haar gemak. Toch keert ze binnenkort weer terug naar haar job en haar familie in Khartoum, ondertussen de hoop niet opgevend voor beterschap in de rechten van de vrouw.

khartoum

8 comments

  1. Het is zot he hoe het er op andere plaatsen aan toe gaat. Beschermen wat we hebben tot we er bij neervallen.
    Ik durf dit niet veel luidop zeggen, maar dat op zich is mijn grote schrik bij te snelle niet verwerkte/geïntegreerde migratie. Dat we naar een verkeerd kantelpunt gaan voor de vrouw en voor de gendergelijkheid.

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s