Tiny op yogaweekend in de Ardennen

Eindelijk, ik was weer terug in Bois-Le-Comte! Vorig jaar was ik hier vier dagen geweest voor een cursus Holistische massage en yoga en ik wou per se weer terug.

Deze ging ik voor fulltime yoga, en toevallig was ik op een cursus Iyengar yoga gebotst. Nog nooit van gehoord, maar het was in Bois-Le-Comte en yoga is yoga, dacht ik, dus we zien wel. Er ging nog een vriend mee en wij twee waren de enigen die deze vorm van yoga nog nooit hadden gedaan. En iedereen kende elkaar al. Dat was een klein stressmomentje, maar het ging ook snel weer over.

Even nog over die plek: het is er zo mooi, zo stil, je zit echt tussen de velden en de bossen,  in de diepe Ardennen op de grens met Frankrijk. Meer weten over dat centrum? Kijk even op hun site.

Maaltijden zijn inbegrepen, er is de hele dag water, kruidenthee en granenkoffie beschikbaar. Het eten wordt er vers klaargemaakt, zo veel mogelijk uit de tuin, door vrijwilligers. Je kan je ook zelf aanmelden om er vrijwillig mee te helpen, in de keuken of in de tuin en dan is je kost en inwoning gratis.

Als er al nog iemand dacht dat veganisten enkel sla en worteltjes eten, dan is na één dag hier dat vooroordeel uit de wereld geholpen. Een hele ruime keuze elke dag, ’s middags én ’s avonds warm eten: vier of meer soorten groenten, graankroketjes, quinoa, rijst, bulgur, gierst, allerlei sausjes of dressings voor de sla, tomaatjes, radijsjes, soms ook een stoofpotje van tofu, altijd erg gevarieerd. Ik heb er in elk geval geen honger gehad, verre van.

DSC_0074-2

Foto van vorig jaar in augustus

Er was een programma voor ons uitgestippeld:

 • 7u: Een half uur Stilte meditatie in groep
 • 8u30: Ontbijt
 • 10-12u: Iyengar yoga (actief)
 • 12u30: Lunch en siësta (tijd voor jezelf)
 • 16-18u: Wandeling of Yoga (restoratief)
 • 18u30: Avondmaaltijd
 • 20u: Yoga of avondactiviteit

en om 22u zat ik al lekker in mijn bed.

Heerlijk stressloos als je niet moet nadenken wat “we” gaan doen of wat “we” gaan eten.

Het begin van de yoga was al totaal anders zoals ik gewoon ben. Je gaat in kleermakerszit zitten, maar ho! Niet zomaar, er zijn twee manieren om dit te doen, dit wordt benoemd in het Sanskriet. Het leek op iets als “swastika” maar dat zal het wel niet zijn, dacht ik. Even opzoeken en het gaat over Svastikasana. Ofwel zitten je knieën op gelijke hoogte op de grond en leg je je ene voet tussen je geplooide been (hééélp!) of je doet de gekende kleermakerszit maar dan kun je ook een riem rond je heup en knieën spannen, dan zit je compacter. Helpt echt!

IMG_8365

Drie maal zingen ze “Ooooohm” (waarbij ik eerst dacht Ooooohm y god, want ik hou niet van dat zingen) en daarna een volledig lied, een soort verering van Patanjali, de oervader van de yoga. Oh my god maal duizend. De eerste keer is bizar, maar het helpt je wel om rustig te worden.

Daarna beginnen de houdingen. Elke houding wordt getoond en ontleed, er is geen flow, geen opeenvolging van houdingen. Je oefent een houding een tijdje en dan ga je weer over naar een andere. De lerares komt bij iedereen helpen, toont aanpassingen (want elk lichaam is anders) en legt het prima uit. Zelfs de simpele kind houding of lijkhouding wordt besproken en geanalyseerd. Dus nee, de lijkhouding is niet gewoon liggen op de grond – daar zit heel wat meer achter. Aha!

Er zijn ook tal van hulpstukken: een riem, blokken, extra matjes, bolsters (ronde langwerpige kussens), dekentjes die je op kan vouwen, en zelfs een plooistoel. Een stoel? Huh?

IMG_8361

Daar doe je dus een schouderstand op. Ik dacht hier ook weer, no way! Maar je bouwt langzaam op, je wordt geholpen en ineens stond ik ondersteboven rustig te ademen. Hallelujah!

IMG_8367

Nee, dat ben ik niet. Maar ik deed dat wel!

Het ging nog een stapje verder want op dag twee deed ik ook de kleuterversie van de handenstand. Iets wat mij vroeger in de turnles trauma’s bezorgde. Iedereen kon dat, handenstand, behalve ik. Nu kan ik dat dus ook, een beetje, achterstevoren.

En dan kopstand! Ha, dat kon ik vroeger wel, maar dan tegen een muur. Ongelofelijk maar het lukte me nu ook, mits wat hulp. En ik stond daar eigenlijk wel goed. Bizar! Waarom is dat nu belangrijk om te doen? Er gebeurt van alles in een kopstand: je lichaam staat ondersteboven, maar je bloeddruk verandert, wat verschillende voordelen kan opleveren als je dit regelmatig doet. Het zou helpen tegen veroudering van de hersenen, je concentratie wordt beter, het helpt dementie voorkomen, werkt ondersteunend bij depressie en angst, versterkt spieren in rug, schouders en armen, verbetert de bloedsomloop.

Voor iedereen hier elke dag vijf minuten op zijn kop gaat staan, een waarschuwing! Niet doen als:

 • je pas gegeten hebt
 • je hoofdpijn of migraine hebt
 • je ongesteld bent
 • je schouder- of nekklachten hebt
 • je hartproblemen hebt
 • je zwanger bent
 • je jonger bent dan 7 jaar

En ik zou het sowieso niet doen zonder begeleiding.

Wéér wat bijgeleerd! Lees hier meer info over de kopstand.

Wanneer mag ik terug naar Bois Le Comte? Morgen? 😉

 

Advertenties

8 comments

  1. Da’s waar. Maar als je op zo’n weekend gaat, dan krijg je voordien een lijst met wie er nog gaat en kun je afspreken om samen te rijden met een paar. Of iemand kan je ergens aan een station komen ophalen, meestal is dat nooit een probleem.

   Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s