Tiny is flink #TourneeMinerale2018

Jaja, ik doe net als vorig jaar weer mee.

Mensen vragen mij dan, waarom? Je hebt toch geen alcoholprobleem? Je loopt toch niet poepeloere zat rond op een feestje? En anderen zeggen mij – tot in den treure – dat ze niet hoeven mee te doen want dat ze toch al nooit of zelden drinken. Okéé, dat weet ik dan, goed voor u, maar ik ben niet zo flink.

Er staat hier altijd een fles wijn open, een rode op de kast en een witte in de koelkast. Voor mijn verjaardag kreeg ik van mijn ouders een fles advocaat (daar is het allemaal ooit mee begonnen) en op een feest ben ik amper binnen of ik krijg een glas cava/wijn/bier in mijn handen geduwd. Wat ik natuurlijk altijd met graagte aanvaard en even graag leeg drink. Nog eentje? ’t Is er eentje van mij!

De voorlaatste fuif in januari (een jaren tachtig feestje, heerlijk) ben ik een beetje flink geweest: ik dronk bier tot middernacht en daarna alleen maar water en cola. Want eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik soms al eens met een glaasje op terug naar Wevelgem rijd. Nooit echt dronken, maar een Bob ben ik al lang niet meer.

Daarom dus. In februari drink ik niks. Noppes. Zero. Om mezelf uit te dagen. Om te kijken of ik het kan. Om alle anderen te steunen. En omwille van mijn eigen gezondheid.

Feestje gisterenavond. Benefietfuif in Loppem – dat is randje Brugge, met andere woorden: massa’s bekende gezichten. Goeie muziek, want ook de DJ ken ik. Na twee cola’s en een half uur vrolijk dansen zie ik lichtjes kwijlend de pintjes voor mijn neus passeren. Ik dans verder met een glas water. Goesting! Maar goesting! Man toch. Ha, hiervoor doe ik het dus. NU heb ik het lastig. Een fuif zonder alcohol is voor mij een beetje bizar. En toch hield ik vol, ondanks de grote goesting in een pint. En ze hadden ook tarwebier, ai ai. Voor mij een cola alstublieft.

Gelijkenissen: ik dans even zot met of zonder alcohol. Ik lach evenveel zonder pint. Ik scan de ruimte op leuke mensen even hard. Ik hang rond evenveel nekken en deel evenveel knuffels uit zonder alcohol.

Verschillen: ik constateer iets sneller dat iemand anders iets te veel gedronken heeft. Ik dans met meer evenwicht. Ik word niet moe (wat wil je, met al die cola?), en mijn hoofd blijft helder. Ik rij recht naar huis en voel me wakker en gezond. Ik slaap even slecht (de adrenaline, weet je wel). Ik heb geen hoofdpijn de dag nadien.

En néé, ik ga niet meteen een fles leegdrinken op 1 maart. Maar wel terug genieten van een glaasje, met mate. Elk jaar is er toch een besef dat ik wel één en ander verzet op een maand. Lang leve Tournéé Minerale, voor mij een prima initiatief. s-tournee-minerale-2

16 comments

 1. Ik herken mezelf in je verhaal. Bij mij is het begonnen met de dood van mijn moeder in 2001. Ik drink sinds 2013 niet meer. Ben een aantal keer heel kort in oude gewoontes hervallen, maar kon er al snel weer afstand van nemen. Blij dat ik die beslissing heb genomen. Maar van mij mag iedereen doen wat hij zelf wil. Dus als je in maart weer af en toe iets wil drinken: doen!

  Eén groot verschil zie ik niet in je lijst maar heb ik bij mezelf wel gemerkt. Ik beleef échte emoties. Vroeger was ik soms overdreven blij over iets of overdreven boos of emotioneel na wat glazen teveel. Nu beleef ik die dingen weer écht. Intense vreugde als Club Brugge wint, geweldig! Een triest nummer dat me helemaal overneemt. Echte emoties. Ik wil het nooit meer kwijt.

  Oh ja. Ik kan je alcoholvrij bier aanraden. En nee, niet die Jupiler 0. In België weten ze nog altijd geen deftig alcoholvrij bier te maken. Vooral de Duitse zijn écht de moeite en drink ik graag tijdens voetbal of op een leuke avond met vrienden. Zo kan ik toch “meedoen”. Ze zijn makkelijk te bestellen via internet en ik heb zo mijn favorietjes 😉

  Doe dat goed deze maand!

  Geliked door 1 persoon

 2. Hier ook geen alcohol sinds 1 februari. Doch donderdag moet ik naar een wijnproeverij met de collega’s, en dan zal ik uitzonderlijk wel iets proeven. De week erop naar een feestje, dan dan mag er ook een glaasje af. 26 van de 28 dagen alcoholvrij is ook al heel ‘flink’.

  Geliked door 1 persoon

  1. Natuurlijk! Elk doet wat hij wil hé. De receptie op ’t werk is uitgesteld, dus daar zal ik ook geen probleem mee hebben en tijdens mijn 9 dagen in Egypte zal er al zeker geen alcohol geschonken worden, ook mooi meegenomen.

   Geliked door 1 persoon

 3. ik drink niet. Niet meer. Al 4,5 jaar. Omdat het moest. Omdat ik het spul niet meer onder controle had. Na enige tijd voelt niet drinken zo normaal als wel drinken. Het wordt een leuke gewoonte. Maar ik leef wel veel bewuster, intenser en echter. Al ben ik zeker geen alcoholrassist hoor alleen is het niet meer aan mij besteed. En dat is goed zo. Voor iedereen. In de eerste plaats voor mezelf. 🙂

  Geliked door 2 people

  1. Op http://www.alcoholvrijshop.nl kan je er een heel aantal bestellen. Mijn favorietjes zijn: Erdinger (heel goeie dorstlesser), Clausthaler, Bitburger en Budels Malt. Ook veel van de Radlers vind ik aanraders, maar daar moet je voor zijn. Ik heb zelf in het begin ook gewoon wat kleinere hoeveelheden van verschillende merken besteld, zo kan je zelf je favorietjes ontdekken. Want je kan per flesje bestellen.

   Like

 4. Ik zou het op een fuif precies ook moeilijker hebben want ik heb wel alcohol nodig om te durven dansen (erg dat ik dat moet zeggen). De laatste keer dat ik ben uitgeweest is echter al héél lang geleden. Ik doe ook mee, gewoon om eens te testen wat dat geeft want zoveel drink ik ook niet. Op restaurant vond ik tot nu toe het moeilijkst, omdat water als aperitief maar water is, en de alternatieven zijn limonades of fruitsapkes die ze dan fancy namen geven…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s