Tiny en De Mensengenezer van Koen Peeters

“Hoe meer je jezelf bent of eigenheid uitstraalt,

hoe meer bivalentie je maskeert,

maar ook hoe meer bemiddeling of verbindend vermogen je wordt toegedicht.”

Dit citaat komt uit het boek “De mensengenezer” van Koen Peeters. Een boek wat ik niet zelf zou hebben gekocht, maar ik kreeg het van mijn lief. Als je een beetje geïnteresseerd bent in antropologie, dan is dit zeker een aanrader.

Ik duid zelden zinnen aan in een boek, maar hier had ik dat vaak willen doen. Dus schreef ik de belangrijke zinnen voor mij over in een schriftje – en hier.

“De mensengenezer” vertelt het verhaal van Remi, een boerenzoon uit de Westhoek die een soort uitweg zoekt, hij wil geen boer worden. Hij start als novice in de abdij van Drongen en vraagt enkele jaren om uitgestuurd te worden naar Belgisch Congo. Toch noem ik dit geen Congoroman, want dit is maar een deel van het verhaal. De auteur heeft zijn verhaal gebaseerd op het leven van antropoloog en psychiater Renaat Devisch, en het boek wisselt af tussen de zoektocht van de schrijver en het wedervaren van Remi/Renaat. Opgegroeid in West-Vlaanderen maar met boeren-roots sprak mij dit meteen aan. Het intreden als novice, terwijl hij eigenlijk niet zo vroom was, begreep ik ook volkomen. Hij was een ‘babbelgat’ maar hij zocht de stilte en de meditatie op.

Die ene zin, hierboven, heb ik wel tien keer na elkaar gelezen. Moet je ook eens doen, en probeer het te begrijpen. Alles klopt. Voor mij toch. Ik wil er met iedereen die wil gerust eens over discussiëren bij een tas koffie of een glas wijn.

Ja, filosofie was ooit een lievelingsvak. En had ik als negentienjarige van de studie “Antropologie” gehoord, dan was ik dat misschien wel gaan studeren.

En nu moet je mij excuseren, ik moet nog vlug even naar de bib. Koen Peeters had het over het boek “Psychopathologie van het dagelijks leven” van Sigmund Freud en ze hébben dat toch wel in de bib van Wevelgem!

9 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s