Tiny luistert naar een verstandig man

Heel af en toe bekijken en luister ik eens een Ted-talk. Een Ted-talk is een podiumgesprek van iemand die iets innovatief of inspirerend te zeggen heeft.

Robert Waldinger werkt aan de Harvard University en vertelt over een onderzoek dat loopt sinds 1938. Toen kozen ze meer dan 700 mannen uit, zowel studenten aan de universiteit, als mannen uit het arbeidersmilieu en volgden hun leven. Dit is het langst lopende onderzoek ooit, in de ontwikkelingspsychologie van de volwassen man.

De jongvolwassenen destijds waren allemaal overtuigd dat om een gelukkig leven te leiden ze geld en succes nodig hadden. Uiteindelijk blijkt iets helemaal anders aan de basis te liggen van gelukkig zijn, én ook van gezonder te zijn op latere leeftijd. Het heeft niks te maken met rijkdom of met je beroep. Of je nu bouwvakker bent of arts, bakker of chirurg, ons geluk hangt daar niet van af.

De mensen die zoveel jaren later zich het meest gelukkig voelden, waren degenen die goeie relaties hadden. Een partnerrelatie, goeie banden met hun kinderen of familie, enkele goede vrienden,…

Er werd gezegd dat het zelfs beter zou zijn om een scheiding door te maken dan te blijven zitten in een ongelukkig huwelijk. Mannen die op latere leeftijd alleen waren, maar toch genoeg volwaardige sociale contacten hadden, waren gelukkiger dan de mannen in een huwelijk zonder warmte of voldoening en met veel conflicten.

Na je pensioen is het goed om je werkmakkers te vervangen door speelmakkers, mensen met wie je je dagen kan opvullen als je niet meer gaat werken.

Hebben we daar nu werkelijk een studie van 75 jaar voor nodig om dit te weten? Misschien niet, maar ik vind dit een ongelofelijk fascinerend idee. Dat ze vier generaties onderzoekers hebben kunnen overtuigen om deze testpersonen verder op te volgen. Dat ze blijven moeite doen om bij die mensen langs te gaan, interviews af te nemen, gegevens te verzamelen,… Boeiend! Ontwikkelingspsychologie was ooit mijn lievelingsvak aan de hogeschool.

Ik zeg het al lang: het belang van een goeie relatie in je leven wordt ontzettend onderschat. Je moet je hier kunnen aan optrekken. Zelfs in tijden waar het barslecht met je gaat, als je ziek wordt, pijn hebt, verlies lijdt,… als je dan kunt rekenen op mensen die van je houden, dat is het geheim van een lang en gelukkig leven.

 

Advertenties

6 comments

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s