Tiny is kwaad in zwart wit

Eventjes twee vliegen in één klap:

 • waarom ik kwaad ben over zoveel plaatselijke milieuvervuiling
 • waar ik mee bezig ben in mijn cursus zwart-wit fotografie

Toen ik afgelopen weekend voor de eerste keer dit jaar weer eens buiten ging lopen, ja écht lopen, met loopschoenen en al, ergerde ik me blauw aan wat mensen zoal weggooien. Gewoon, naast de weg, in de sloot, aan de rand. Op een afstand van amper vijfhonderd meter zag ik zeker veertig blikjes pils van allerlei merken en in verschillende staten van roest (want ontbinden doet dat niet hé!), glazen flessen, kartonnen dozen, resten van plastiek bakjes van de frituur, plastiek zakken, enzovoort. Dé gou tant.

Ik ben er nog eens terug gegaan, om foto’s te kunnen nemen, en de gemeente Wevelgem krijgt binnenkort een mailtje van mij. Want echt, het is hier zo mooi, op twee minuten van waar ik woon, loop ik al tussen de velden. Maar die afval, jongens toch. Triest.

Met de foto’s ging ik aan de slag. In de lessen fotografie bekijken we nu fotobewerking, specifiek voor zwart-wit foto’s en zien we hoe je de gratis Nik-collection kan importeren in Lightroom. Vooral de plug-in Silver Efex is heel effectief bij zwart-wit. Allemaal Chinees? Het doet er niet toe. Bekijk gewoon de originele foto en de bewerkte, om een idee te hebben van waar ik me mee bezig hou…

dsc_0100

dsc_0100-bewerkt

Onderstaande foto’s zijn nog een verdere bloemlezing van wat ik er allemaal tegenkwam (zonder bewerking en in het passeren genomen met mijn gsm).

    

Advertenties

14 comments

 1. Zwart-wit-foto’s maken alles nog eens dramatischer. Soms heel mooi, soms ook niet, want kleur geeft een foto meer diepgang.
  Mensen die uit luiheid afval in de berm gooien mogen wat mij betreft ferm beboet worden. Niet alleen met geldboetes, maar ook met gemeenschapsdienst. Hoeveel moeite kost het maar om zo’n blikje gewoon in de prak te duwen en in een daarvoor voorziene zak te gooien? Schandalig, inderdaad.

  Liked by 1 persoon

 2. Wij hebben dat probleem in Gent bijna op elke straathoek. Onlangs vonden we een blikje in onze haag en gisteren een leeg flesje sprite op het voetpad… Nochtans wonen we helemaal niet in het centrum.

  Like

 3. Verschrikkelijk! Die afval! Hoeveel moeite kost het nu om iets in een vuilzak te gooien?
  Als het hier voetbal is geweest, dan vind ik echt van alles.. tot een half opgegeten hamburger toe 😦
  Bijkomend probleem.. als er ergens afval ligt, dan wordt het binnen de kortste keren een nog grote hoop, want mensen denken dan vast.. er ligt toch al, dus mijn afval kan er wel bij. Bah!

  Liked by 1 persoon

 4. Ik krijg kop noch staart aan mensen die de natuur als publieke vuilnisbak beschouwen. Afgelopen zomer nam ik bijvoorbeeld een prachtige holle boom in foto tijdens een wandeling. Bleek hij bij nader toezicht vol bierblikjes te liggen.
  Er zijn nog veel te veel mensen die je simpelweg geen geweten kán schoppen, spijts alle campagnes omtrent afval sorteren. De goedbedoelenden draaien er voor op.

  Liked by 1 persoon

 5. Hier moeten de leerlingen van de plaatselijke school 1x per jaar de baan op om de bermen proper te maken. Misschien moeten ze het maandelijks doen (in weer en wind) om de volwassenen van morgen andere manieren te leren.
  Godgeklaagd dat storten!

  Liked by 1 persoon

 6. Vreselijk!!! Ik heb ook zo nog foto’s doorgestuurd naar de gemeente, er lag maar liefst een salontafel in de gracht, een kattenbak, pullen met giftige stoffen,… En dan zijn er mensen die mij kwaad aan kijken omdat mijn hond daar plast (kakjes worden opgeruimd). Ik kom ook veel afval tegen tijdens mijn dagelijkse wandelingen met de hondjes.

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s