Tiny geeft levensles

Er werd mij gevraagd of ik geen wijze levenslessen heb. Wat ik wil meegeven aan jonge(re) mensen, tips & tricks om het leven goed te doorspartelen. Wel ja, ik heb er wel een paar.

Gezondheid

 1. Rook niet. Begin er gewoon niet aan. Of ja, misschien eentje en wordt er dan alsjeblieft zo ziek van dat je er nooit meer aan wil denken. Als je er niet aan begint, zul je later nooit afzien om er mee te moeten stoppen.
 2. Laat je niet overhalen om alcohol te drinken als je dat niet lekker vindt. Of wacht tot je achttiende om er mee te beginnen en probeer er dan van te genieten. Proef eens om nieuwe smaken te ontdekken, maar leg jezelf niets op. Mix niet. Bier op wijn is venijn, wijn op bier is plezier, zeggen ze, maar neem ook dat maar met een flinke korrel zout.
 3. Blijf bewegen. Als je jong bent, fiets je misschien vaker, en moet je sporten op school. Zorg dat sport geen saaie verplichting wordt, maar probeer van alles uit en zoek een sport die je leuk vindt. Dat kan ook wandelen zijn in de bossen, muurklimmen of gewoon zwemmen, maar blijf het heel je leven regelmatig doen. En overdrijf niet. Blessures zijn zo gemaakt.
 4. Eet niet te veel maar zeker ook niet te weinig. Als je te mager bent: veel cola drinken en veel brood en chips en hamburgers eten helpt NIET. Als je te dik bent: zie hierboven en verminder  drastisch je brood, pasta en aardappelen. Eet meer fruit!

Studies en werk

 1. Onderschat jezelf niet. Je kan veel meer dan wat “men” denkt dat je kan. Volg je interesses en denk niet enkel aan wat je er later mee kan doen.
 2. Opleiding gevolgd en toch niet helemaal content met wat je nu kan doen? Volg een bijkomende cursus of opleiding, tegenwoordig is er van alles mogelijk. Ontdek!
 3. Heb je de kans om naar het buitenland te trekken voor een stage, cursus, werkervaring of gewoon als levenservaring? DOEN! Doen! Doen! Nu! Niet aarzelen. Wacht niet op iemand om mee te gaan, maar doe het alleen. Het zal de beste beslissing van je leven zijn geweest. Zelfs al beleef je er shitty momenten, het komt allemaal goed en je hebt iets meegemaakt dat je nooit meer zal vergeten.
 4. Laat een beroepskeuze of studiekeuze niet afhangen van iemand anders. Niet van je relatie, niet van je ouders, niet van je vrienden. Beslis zelf. Jij moet het doen, niet die ander. Luister naar advies, maar volg toch je hart.

Relaties

 1. Ga je trouwen? Ben je echt verliefd? Wil je alleen maar die ene en niemand anders meer? Nooit? Kun je samen koken, samen op reis, samen voor iets of iemand zorgen zonder dat er meningsverschillen zijn? Ok, ga er dan voor en blijf moeite doen.
 2. Aandacht krijgen van iemand is niet hetzelfde als iemand die verliefd op je is.
 3. Het gras is niet groener aan de overkant. Ook dat gras zal verkleuren als je het geen mest geeft of niet goed verzorgt. En er staat daar ook onkruid.
 4. Heb je een relatie en vind je het zalig om samen dingen te doen? Fantastisch. Maar doe ook eens af en toe iets alleen, en laat dat ook toe bij de ander. Dan kun je er achteraf gezellig tegen elkaar over vertellen. Het is belangrijk voor je eigenwaarde én je zelfstandigheid. Verwaarloos je vrienden niet. Je zal ze nog nodig hebben.
 5. De beste relatie is met iemand die het beste in jou naar boven brengt. Iemand die je kwaliteiten waardeert en die je ook stimuleert om er méér mee te doen. Doe dat dan ook met die ander.

 

Ik kan nog wel een tijdje doorgaan. Het is ongelofelijk hoe snel ik dit allemaal heb neergeschreven en ik verbaas mezelf dat ik zoveel wijsheden wil meedelen. Ik heb de waarheid niet in pacht hé, je gaat misschien niet met mij akkoord. Ik ben wel benieuwd naar jullie eigen levenswijsheden, misschien kan ik er ook nog wat van leren.

July2011 New Semi-Final

 

Advertenties

13 comments

 1. Ik ben het op zo goed als alle punten met je eens. Misschien enkel nog dat je je niet mag laten vastzetten door routine. Dat je altijd moet blijven openstaan voor het nieuwe, voor het onverwachte. En dat je af en toe moet durven springen of gokken…

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s