Tiny geeft een Tournée Minerale!

Als je nu denkt: ‘Joepie, een give-away!’, ben je mis, maar blijf toch maar lezen.

Ken je dat, je zit op café of in gezelschap, er vloeit wat wijn, de speciale biertjes worden geproefd en na een tijdje komen de sterke verhalen boven. In de trant van “Toen ik nog student was, goot ik makkelijk een bak bier binnen op een avond” en “Die oudejaarsavond in ’t jaar 1998 had ik een volledige black-out en stond mijn gezicht vol alcoholstift”.  Ik ben er behoorlijk zeker van dat jullie die verhalen allemaal wel kennen, van horen vertellen of van ze zelf te vertellen.

En ja, soms zijn ze grappig. Ik bezondigde me zelf ook al aan zo’n verhaal, maar vind deze uit Madrid eerder beschamend. En dan heb ik nog de verhalen van toen ik jonger was:

 • de pré-oudejaarsavond die veel leuker en zatter was dan de Oudejaarsavond zelf
 • de 100-dagen, toen ik de fuif ’s avonds miste omdat ik om vier uur ’s middags al zat was
 • het feestje thuis, toen de porto in een limonadeglas werd geschonken en ik me van het opruimen niks herinner
 • bier drinken met een rietje omdat je een masker op hebt tijdens Carnaval
 • mijn eerste pint op mijn dertiende
 • mijn eerste advocaatje op mijn zevende

Dat is toch erg, dat je zo’n verhalen opdist en er een soort van half-trots, half-schaamte gevoel aan overhoudt? 10% van de bevolking weet één maal per màànd van niets meer, een black-out door alcoholmisbruik. Tien procent, zeg!

media_xl_790010

Foto HLN

Toen ik een dag meedraaide als verpleegkundige in een ziekenhuis, vertelde men dat er wekelijks mensen binnengebracht worden met ernstige ziektes, ten gevolge van jarenlang alcoholmisbruik: levercirrose, maagvliesontsteking, alvleesklierontsteking, hart- en vaatziekten, hersenschade… Ook kanker is vaak een gevolg van overdreven alcoholcomsumptie.

Zowat iedereen in mijn omgeving drinkt. Vooral mijn leeftijdsgenoten. Ik zag twintig jaar geleden een vriendin afzakken naar zwaar alcoholmisbruik.Ze is er vanaf geraakt, dankzij de AA, gelukkig.

Ik zie elk jaar de pintjes rijendik klaar staan op Dranouter of Graspop. Ik heb een leesclub in een wijnkelder, begot.

Alcohol en de Belgen, het is als pasta en de Italianen. Als zandkorreltjes bij de zee, en ga zo maar door. Je begrijpt héél goed wat ik bedoel.

Toch is er een kentering merkbaar. Er zijn niet alleen de BOB-campagnes, maar er zijn meer en meer mensen die néé zeggen. Die nooit alcohol drinken. Die na een zwaar alcoholisch leven er radicaal mee stoppen, zoals Michael Niclaus, hij geeft nu lezingen in scholen als ervaringsdeskundige. Ik heb daar bewondering voor.

Ik had een collega die steevast elke maand januari géén alcohol drinkt, een detox, zeg maar. Zelfs geen tiramisu met amaretto in.

Er is nu een actie: Tournée Minerale, in samenwerking met de Druglijn en de Stichting tegen Kanker. Zij spoorden mensen aan om de uitdaging aan te gaan de hele maand februari géén alcohol te drinken. Om te zien wat dit met je lichaam doet, de redenen zijn onmiskenbaar: je slaapt beter, je hebt meer energie, je huid droogt minder uit, je bespaart geld, je bent veilig op de weg….

Waarom ik mee doe? Ik ben toch geen drankorgel? Nee, maar het zit er wel in gebakken. Bij menige gelegenheid en soms zelfs gewoon ’s avonds bij de tv, drink ik een glaasje wijn. Een aperitiefje tijdens het koken. Een verjaardag wordt gevierd met cava. We gaan vaak iets eten buiten de deur en daar hoort àltijd alcohol bij.’Ga je nu met Valentijn op restaurant geen wijn drinken‘, vroeg mijn lief? Allez gij. Awel ja, ik ga de uitdaging aan. Eén maand? Dat moet toch lukken. Anders is het echt totaal belachelijk en heb ik nog een veel groter probleem.

Wie doet mee!? Schrijf je hier in, je wordt tijdens de periode ook begeleid met extra tips en informatie.

 

30 comments

 1. Het sluipt er langzaam in hé, en omdat vele om je heen net zo veel, zo niet meer meedrinken lijkt het zo normaal. Net als tabak vroeger, de sigaretjes stonden voor de grijp op tafel. Ook een hele goede vriendin van mij heeft zich laten opnemen en gaat nu alweer een jaar of vijf zonder druppel door het leven. Zij was mijn beste vriendin, en ik heb nooit in de gaten gehad dat zij echt verslaafd was geraakt, wist niet dat als ìk naar huis ging dat zij nog aan de sterke drank begon. Succes Tiny, ik ga er even over nadenken vandaag of ik met je mee doe.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik ken mensen van wie hun leven zou ineenzakken mochten ze mogen geen glas alcohol meer mogen nuttigen. Verslaving, nergens goed voor (behalve verslaving aan de liefde).
  Die alcoholvrije maand is een mooi initiatief, maar heeft ook zijn gevaren. Wat voor zin heeft het om (als het al lukt) een maand niks te drinken, en er daarna weer volop in te vliegen?
  ‘Drink met mate’ is een slogan die een tijdje geleden onze publiciteitsboodschappen sierde. Er zijn wetenschappers die beweren dat een glaasje af en toe zelfs een positieve boost aan onze gezondheid kan geven. Wij dringen ’s avonds graag één glaasje rood bij de tv om ontstressen (en omdat het lekker is). Ik weet dat, mocht ik vandaag verkondigen dat ik meedoe met die actie, ik over twee weken zal moeten toegeven dat ik toch een glaasje heb gedronken.
  Het is als proberen over een lat van vier meter hoog te springen zonder polsstok.

  Like

 3. Ik drink zo weinig alcohol dat dit voor mij geen enkel probleem is. Er zitten in een jaar voor mij wel meerdere maanden zonder. Mijn lichaam reageert er niet zo goed op, dus ik laat het grotendeels links liggen. Je gaat verschieten hoe goed je je voelt zonder. Succes!

  Geliked door 1 persoon

 4. Ik vind het verontrustend om te zien hoe jongeren al die genotsmiddelen banaliseren. Leefweek bij de scouts, en ’s morgens een ondergeplaste slaapzak…van zattigheid. Vodka bij 15-16 jarigen, allé moeder, da’s toch normaal? Da’s ni erg ze! En cannabis…ook zo’n niet erge.
  Misschien doe ik mee, misschien ook met twee jokers: twee verjaardagen te vieren hier. Tja, en dan drink ik toch wel graag een wijntje 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Ik ben al gestart op 2 januari. Eigenlijk was het mijn bedoeling om op nieuwjaarsdag te beginnen, maar op 1 januari werd mij bij familiebezoek zó dikwijls gevraagd of ik “nu echt geen glas wijn ging drinken” dat ik gezwicht ben. Maar sindsdien hou ik het been stijf. En ben dat ook van plan tot eind februari. Ook al moet ik volgende week nog naar nieuwjaarsrecepties en is er een verjaardag in februari.

  Geliked door 1 persoon

 6. Ik hoef me niet in te schrijven, want ik drink nooit. Ik heb vroeger wel geproefd van dingen, maar ik vond nooit iets lekker. Een later leven met een alcoholist maakt dat ik nu zeker niets meer wil drinken.
  Wat ik erg vind, dat is dat je je vaker moet verantwoorden waarom je niet drinkt en zelden waarom je wel en soms teveel drinkt.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ondanks dat ik zelf niet drink,heb ik me toch ingeschreven. Ook ik heb in mijn jeugd onder druk wel wat geproefd. Maar vond ook niks lekker. Bij de ma van een vriendin heb ik gezien wat alcohol kan aanrichten. In een docu van vtm lieten ze zien hoe de jeugd tegenwoordig omgaan met alcohol. Dat was toch een eye-opener.

   Geliked door 1 persoon

 7. Ik twijfel nog. Ik zou wel mee willen doen om te bewijzen dat ik het nog kan, een maand zonder alcohol. De aperitiefjes, de drankjes op café, de wijn bij het eten op restaurant. Ik zou het moeten kunnen, misschien ben ik wel een beetje bang dat het niet lukt. Ik heb toch geen probleem? En dan wel. Ik denk dat ik het toch maar doe. Nu inschrijven is de boodschap.

  Geliked door 1 persoon

 8. Ik doe al automatisch mee want ik drink weinig alcohol. Ik ben dan ook snel in de wind 🙂
  Het verbaasd me altijd hoe we dat drinken allemaal zo normaal vinden. Als we workawayers uit het buitenland over de vloer hebben schrikken ze toch altijd van onze drank- en uitgaanscultuur.

  Geliked door 1 persoon

 9. 10% van de bevolking weet één maal per màànd van niets meer, een black-out door alcoholmisbruik. >>> Wow, daar verschiet ik echt heel erg van!
  Ik gaf sinds vorig jaar alcohol op (ook tijdens de feestdagen & dat ging perfect). Niet omdat ik een drankorgel was, maar omdat ik merkte dat het alsmaar vaker in mijn dagelijks leven sloop en dat gewoon niet nodig heb. Ik voel me fitter en beter uitgerust sindsdien. En mijn portemonnee is mij erg dankbaar 🙂 Bonus: manlief vindt alleen drinken niet zo leuk en drinkt nu ook minder. Ik zou het echt iedereen aanraden!

  Geliked door 1 persoon

 10. wij zitten nu in een fase waarin uitgaan minder van toepassing is, ik zou er geen moeite mee hebben om een maand niet te drinken denk ik. Volgens mij zijn er ook echt maanden waarin ik niets drink, zou het eens moeten meten 😀

  Geliked door 1 persoon

 11. Ik vind het een prachtig initiatief Tournée Minerale. Er worden zo vaak campagnes gedaan omtrent roken, dus waarom dan niet omtrent alcohol heb ik me al vaak afgevraagd.

  Nu kan ik makkelijk praten, want ik drink nooit alcohol. Ik lust absoluut geen bier noch wijn. Soms vind ik het wel sneu, dat wanneer iedereen aan tafel een aangepast wijntje neemt.. ik daar dan zit met mijn glaasje Spa Bruis.

  Maar doordat ik nooit alcohol drink, kan ik er dus ook absoluut niet tegen. Als ze me aansporen om toch eens te proeven van een wijntje.. dan voel ik het echt al in mijn hoofd na één slok.

  Voor jou .. heel veel succes!

  Geliked door 1 persoon

 12. Ik herken je verhaal, ook ik heb zo’n verhalen. Nu zegt drinken me weinig nog en het voelt goed. Als ik nu alcohol drink is het bewust en geniet ik bewust. Succes, ik doe mee!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s