Tiny kan van alles iets en van niets alles

Dat staat nu al een hele tijd bovenaan mijn blog en dat klopt nog steeds als een bus. Ik erger me soms aan mezelf. Is er nu eens niets dat ik écht goed kan? Maar écht goed? ZO goed dat ik er een eerste prijs mee zou kunnen winnen – ergens – als dat al zou bestaan?

talent

Neen. Er is niets. Ik kan van alles wat. Bijvoorbeeld:

 1. Ik kan een beetje schrijven. Vooral omdat ik het graag doe. Over het algemeen schrijf ik weinig spelfouten en is mijn stijl wel in orde, maar ik vind mezelf echt niet goed genoeg om van schrijven een soort broodwinning te maken. Ooit had ik wel een idee voor een boek (of zelfs meerdere) maar die blijven altijd liggen, ik geraak gewoon niet verder. Schrijven is ook eenzaam hé. Als dat boek er echt zou moeten komen, zou ik me maanden aan een stuk ergens moeten gaan afzonderen, vrees ik.

 2. Ik weet iets van fotografie. Ondertussen volg ik al bijna drie jaar les, ik weet hoe een spiegelreflexcamera werkt, en snap de begrippen sluitertijd, diafragma en ISO. Ik kan best mooie portretten maken, liefst met natuurlijk licht. Dat flitsgedoe is nog een ramp. Mijn Lightroom-kennis is genoeg om mijn foto’s iets te bewerken. Van Photoshop ken ik dan weer niks.

  dsc_0207-2

  Straatfotografie in Brugge ©Tiny

 3. Ik weet veel over blinden en slechtzienden. Ook over de psychologie, de problematiek, de zelfredzaamheid en de mogelijke hulpmiddelen. Ik kan ook braille lezen en schrijven. Maar ik weet niet zo heel veel (meer) over alle mogelijke oogziektes en de details er van. Veel problemen met hulpmiddelen kan ik oplossen, maar lang niet alles. Aan solderen heb ik een hekel. Prutsen met vijsjes en schroefjes is ook mijn ding niet en ik snap weinig van elektriciteit en spanning en voltage.

  4boeken

  Brailleboeken ©Tiny

 4. Ik weet veel over muziek. Maar dan vooral de muziek uit de jaren tachtig. Nu ben ik tot mijn grote schaamte niet meer zo goed mee en vaak herken ik op de radio niet het verschil tussen pakweg Ed Sheeran en Tom Odell. Maar als het oudere muziek betreft ben ik een wandelende jukebox, hoor!

 5. Ik kan best goed koken. Ook moeilijkere dingen, ik probeer van alles uit en meestal lukt het. Ik doe het ook graag (en eet het nog liever op). Mijn hutspot, stoofvlees, goulash, curry, veggie wok en ovenschotels zijn super lekker, al zeg ik het zelf.

 6. Reizen plannen met een beperkt budget, ha daar ben ik een ster in! Een mens heeft weinig luxe nodig, vind ik. Met een bed, of zelfs een matrasje, weinig lawaai en mogelijkheid om me te wassen, ben ik meestal al tevreden. Couchsurfen, airbnb, ik zag/zie het allemaal zitten. Eten van een kraampje, zelf iets klaarmaken, een dag leven op chips en koeken, en je spaart wel iets uit, haha!

 7. Brugge. Mijn geboortestad, waar ik ben opgegroeid en waar ik nu iets langer dan een jaar weg ben. Ik ken er bijna elk straatje, weet hier en daar wel iets te vertellen van de geschiedenis en kan een deftige rondleiding geven, waar je iets aan hebt. Maar vraag mij geen jaartallen, architectuurstijlen, schilders of beeldhouwers. (Ik schreef eerst ‘beenhouwers’, goh ja, dan ken ik er wel een paar goeie, haha!)

 8. En ach ja, ik kan wel iets met mijn stem. Zingen, ja. Ik heb les gevolgd, in een koor gezeten en in -tig rockgroepjes. Ik zing niet vals, maar kan geen hoge la aan en mijn kopstem trekt op niks. Als ik mezelf terug hoor op een opname, loop ik gillend weg. Of nee, ik blijf gillend zitten en overstem het geluid. 🙂

  Idem met presenteren. Jarenlang radio gemaakt, zie Tiny op de radio, maar ook daar was ik geen supertalent in. Achteraf hoor je dan, “Ach die Ellen, je houdt van haar stem of je hebt er een rothekel aan.” Slik.

Waar ben jij een kei in? Waar kun je zo een medaille voor krijgen? Of misschien heb je er zelfs één, of een trofee of zo?

Advertenties

20 comments

 1. Beste Ellen :),

  “Witjewa? Stik je weg, ‘k hon je zoeken!”
  Ofwel: je somt hier acht dingen in waar je echt goed in bent. ‘Keigoed’, of voor 100%, misschien (naar je eigen mening) niet, maar toch veel beter dan ‘doorsnee’.
  Soms ben ik een beetje jaloers op mensen die zo’n accordeon aan talenten kunnen etaleren. Een tijdje geleden zag ik een gast piano spelen op de Meir in dat dorpje aan de Schelde. Dju toch, hoe noemt dat nu weer? Euh, euh… Ja, ‘Antwerpen’, dat was het! Ewel, die mens speelde echt de pannen van het dak op een manier dat het hem supergemakkelijk leek, en jaloers dat ik was dat ik zelf geen instrument kan bespelen, behalve dan de ‘soupetrienne’ van mijn bomma.
  Prijs je gelukkig met de talenten die je hebt, je kunt er veel mensen blij mee maken!

  Liked by 1 persoon

 2. Wat Annaberg zegt.. best indrukwekkend die lijst!
  Ik weet ook van alles wat, was heel goed in het werk wat ik deed, houd van computers en kan daar mensen mee helpen. Maar echt uitblinken in iets? Geloof het niet, maar die ambitie heb ik niet, of het moet muziek maken zijn. Dat is nog steeds een wens.. die gitaar staat hier niet voor niks, dat komt ooit wel.
  En wat jouw partner zegt… dat zou toch genoeg moeten zijn? Gelukkig heb ik er ook zo een gevonden, zo blij mee 🙂 Maakt alles goed!

  Liked by 1 persoon

 3. Een uitblinker was ik vroeger op school, maar dat viel weg op de universiteit en daar was ik niet rouwig om. Ik kan goed overweg met talen en ken veel nutteloze weetjes. Professioneel kan ik goed ingewikkelde juridische dingen in mensentaal uitleggen. Maar echt uitblinken, dat is het allemaal niet. En dat hoeft ook niet voor mij.

  Liked by 1 persoon

 4. Ik denk dat we het idee moeten loslaten dat we pas “waardevol” zijn wanneer we ergens de eerste prijs mee kunnen halen, of er een medaille voor kunnen krijgen, of er toch op z´n minst een interview in den Humo mee in de wacht kunnen slepen.
  Talenten zijn er om van te genieten, meer niet! En als anderen ervan mee kunnen genieten, des te mooier.

  Geniet maar lekker van die vele dingen waar je goed genoeg in bent om er plezier aan te beleven, en vergeet prijzen -vergeet zelfs erkenning. Als je vaak doet wat je graag doet, wordt je er sowieso beter in, en als je deelt wat je graag doet, komen er altijd wel positieve reacties van anderen. En trek je maar niks aan van die rothekel-kritiek. Er is niks makkelijkers dan iets negatiefs zeggen over het werk van een ander. Dat is nu eens iets waar je geen talent voor nodig hebt :p

  Gewoon lekker verder doen!
  En als we nog eens in Brugge komen, vraag ik een rondleiding aan 🙂

  Like

 5. Ach ach… Ik kan ook vanalles een beetje en niets uitmuntend goed.
  Dat vind ik soms jammer. Maar het mooie is dan wel dat je vanalles wat kan doen, zonder echt keuzes te moeten maken omdat je iets zó goed kan dat het zonde zou zijn dat je daarin niet helemaal doorgaat…

  Liked by 1 persoon

 6. Je bent een zeer veelzijdig en daardoor interessant mens. Ik ben ook redelijk versnipperd. Er is gewoon veel wat ik interessant vind. Ik had best graag saxofoon willen leren spelen of viool. Het lijkt me zo mooi om je emoties met een instrument te kunnen verwoorden, de vibraties in de klanken te kunnen laten voelen.

  Liked by 1 persoon

 7. Maar in één ding echt goed zijn, dat moet toch vreselijk saai zijn?
  Ik krijg van mezelf 100% als vrijwilliger (ook al denken mijn patiënten daar misschien eens anders over, ik doe mijn stinkende best) 85% als huisvrouw (en af en toe eens een grote onvoldoende) 75% als naaister (al zal de naaijuf het daar niet altijd mee eens zijn), ik vind mezelf zelfs maar een zo en zo mama (maar mijn kinderen dragen mij op handen) en ik ben een toplief voor mijn lief als ik niet teveel zaag 🙂
  We zijn allemaal maar mensen en doen wat we kunnen zeker?

  Liked by 1 persoon

 8. Wat een talenten! Ik denk dat je perfect het gevoel weergeeft dat de meesten onder ons hebben: nergens echt 100% in uitblinken, maar wel gewoon goed zijn in een aantal dingen. En dat zou eigenlijk zonder problemen genoeg moeten zijn. Maar dat perfectionistisch kantje dan weer hè…

  Liked by 1 persoon

 9. Ik kom net op je blog uit. Interessante lijst! Ik geloof dat jij, net als mezelf, een generalist bent. Iemand die interesse heeft in een heleboel zaken, daardoor heel wat kan, maar nergens specialist in wordt. Kan dat? Ik heb er zelf lang mee geworsteld, maar sinds ik me neergelegd heb dat ik generalist ben, geniet ik er van dat ik veel verschillende dingen kan en graag doe (ontwerpen, tekenen, haken, tuinieren, schrijven, fotograferen, organiseren en de lijst gaat nog effe door 🙂

  Liked by 1 persoon

 10. Ik las onlangs nog ergens dat het ontwikkelen van je smaak stopt op je 23e. Dat verklaart waarom mijn ouders qua muziekstijl zijn blijven steken in de jaren ’80, en ik in de jaren 2000. Ik doe mijn best om bij te benen maar dat lukt me niet en plus, muziek zoals vroeger maken ze niet meer! :p
  “Een dag leven op chips en koeken”, grijns, zo herkenbaar 🙂 🙂 vorige zomer in Noorwegen nog toen het een dag rotslecht weer was en we het grootste deel van de tijd in ons huisje doorbrachten… Lalala.
  Mij ontbreekt het ook aan één deftig talent. Ik kan wel wat schrijven, ik heb wat halfafgewerkte of door uitgeverijen afgewezen romans liggen, maar ik zoek nu mijn heil in bloggen; zonder schrijven zou ik ab-so-luut niet kunnen. Ik kan goed haken, alleen vind ik het resultaat dikwijls lelijk – breien levert dikwijls veel mooiere stukken op maar dat kan ik dan weer totaal niet. Ik kan wat tuinieren en koken maar ben geen pro of sterrenkok. Allez ja, om maar te zeggen dat ik dus ook tientallen hobby’s heb en nergens écht in uitblink!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s