Tiny haalt de pod uit de cast

Dankzij deze mevrouw leerde ik niet alleen bloggen maar leerde ik ook bij over podcasts.

Ik had al wel eerder van die beestjes gehoord, maar wist totaal niet wat ik mij er bij moest voorstellen. Zoals ik al las bij Falderie, zijn er wel meer mensen die deze klok wel al horen luiden hebben, maar de klepel nog niet vonden. Vandaar, podcast voor beginners.

Wat is een podcast eigenlijk?

podcaster_fullEen podcast is een uitzending (kan audio of video zijn) op het internet. Een soort radioprogramma wat men op het wereldwijde web zwiert. Zo’n uitzending is voorzien van een soort code waarmee de computer dit kan downloaden.

Het woord podcast komt van ‘iPOD’ en ‘broadCAST’. Je kan ze beluisteren op de computer, maar ook op een mp3-speler, een smartphone, een iPad,… Makkelijk gaat het als je een speciaal podcastprogramma hebt, tegenwoordig staan die bijna altijd standaard op je smartphone, je iPad, enzovoort. Via zo’n programma kun je makkelijk uitzendingen toevoegen die je interesseren, je er op abonneren en ze beluisteren waar en wanneer je wil.

Wie met Apple werkt, kan dit makkelijk via iTunes, maar ook voor Android of pc zijn er toepassingen te vinden.

Je kan ook rechtstreeks naar de website gaan van een podcast uitzending en ze daar gewoon beluisteren. Ook een aantal radiozenders hebben hun eigen verzameling podcasts, bijvoorbeeld radio 1.

Zelf gebruik ik mijn podcast app op mijn iPhone om uitzendingen te zoeken, te downloaden, als het mij aanstaat mij er op te abonneren en natuurlijk ze te beluisteren. Als ik naar de fitness ga, luister ik altijd naar een podcast. Je vergeet de tijd, je bent bezig en soms doe ik zelfs nog wat langer verder omdat de aflevering nog niet gedaan is. Motivatie!

Ook in de auto, tijdens langere ritten of in de file, vind ik het heerlijk om naar die verhalen te luisteren. Het maakt alles toch wel een stuk aangenamer.

Hieronder vind je mijn favorietjes.

Engels of Nederlands?

Er zijn massa’s podcast in het Engels te vinden, voor wie de taal machtig is, vind ik de volgende erg leuk of interessant om naar te luisteren:

The Moth: Amerikaanse episodes van ongeveer drie kwartier, met meestal een verhaal of drie, vier. Echt gebeurde verhalen, door de mensen zelf verteld. Soms is het een student, die vertelt over zijn eerste keer op de dansvloer, een andere keer een arts die vertelt hoe hij Moeder Theresa heeft ‘genezen’, of een vrouw die na het overlijden van haar man leert dansen en ontdekt hoe ze zo even haar verdriet kan vergeten.

Desert island Discs: (heb ik overgenomen van Mr Brubeck) De BBC zend al sinds 1942 een programma uit met bekende gasten. Hen wordt gevraagd welke platen ze zouden meenemen op een onbewoond eiland. De gesprekken die hieruit volgen gaan niet alleen over de muziek, maar ook over hun leven.

The heart: nog maar net ontdekt. Ook weer verhalen uit het leven gegrepen.

Maar nu, de Nederlandstalige, hoe meer ik rondneus, hoe meer leuke ik ontdek. Tegenwoordig heb ik het helemaal voor storytelling, oftewel, hoe boeiend het is om verhalen te vertellen en te beluisteren. Er zijn er uit Nederland, en met stip op één zet ik daar:

Echt gebeurd: een idee van Paulien Cornelisse, Nederlands comédienne en verzamelaar van verhalen. Bij Echt Gebeurd vertellen mensen op een klein podium mooie, bijzondere of grappige verhalen over iets dat ze zelf hebben meegemaakt. Ook leest er maandelijks iemand voor uit zijn of haar puberdagboek. Soms echt hilarisch. Ik heb me trouwens zelf ook opgegeven om eens voor te komen lezen, in Amsterdam. Nog even afwachten of dat ook effectief gebeurt!

Op de website van de VPRO vind je nog een hele lijst met podcasts, ze kunnen er daar wat van.

Maar ook onze eigen podcast met waargebeurde verhalen, uit Gent, kan er zeker aan tippen qua niveau. De verhalen zijn misschien iets meer bescheiden, maar daarom niet minder sappig.

RelaasRelaas wil verhalen van alle soorten pluimage verzamelen, ook van mensen die van nature uit niet zo goed kunnen vertellen maar wel iets te vertellen hebben. Ze begeleiden de vertellers ook vooraf.

Als je met muziek begaan bent, is Mastertrack van radio 1 ook erg leuk. Bekende liedjes worden door de schrijvers zelf uitgelegd, hoe zijn ze op gekomen, hoe kwam de tekst tot stand, de opname? Bijvoorbeeld Eenzaam zonder jou, van Will Tura, maar ook iets van Kommil Foo, Noordkaap, Sioen en Toy.

Ook op Klara vind je leuke podcasts, het reisverhaal van en met Michiel Hendryckx bijvoorbeeld: “De vroolijke tocht” doorspekt met oude franse chansons.

Ken je nog andere podcasts die ik echt moet leren kennen? Ik ben benieuwd! 🙂

 

 

Advertenties

15 comments

  1. Oh wat was ik altijd nieuwsgierig, wilde altijd alles weten van die nieuwe snufjes, maar ik merk het.. het wordt minder. Ik heb me aldoor afgevraagd wat Podcasts zouden zijn, maar geen zin om het uit te zoeken. Als mensen het mij vragen zeg ik altijd dat ik dat nou net niet weet.
    Ik dacht met dit logje, dit is mijn kans. Kom ik er eindelijk achter. Nou, het is iets heel anders dan ik dacht en ik moet het echt nog een keer lezen om het te kunnen snappen hoe en wat ik moet doen om die te kunnen beluisteren. Maar of ik dat ga doen.. ik weet het niet. Hoewel ik als ik alleen in de auto zit wel graag naar de radio luister en dan bij interviews of praatprogramma’s blijf hangen, vaak heel interessant. Maar Tiny, ik ben toch sowieso weer wat wijzer geworden, dus bedankt! 😉

    Liked by 1 persoon

    1. Eigenlijk is het simpelste: je klikt op één van de links in mijn tekst en je luistert eerst eens een aflevering gewoon op het internet. Zo kun je zelf eerst uitzoeken welke podcasts jou liggen. Laat maar iets weten als je hulp nodig hebt.

      Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s