Tiny en het monster

Het monster dat Jaloezie heet. Ken je het? Misschien zit het bij jou goed verstopt, maar bij je partner in zijn jaszak? Misschien zit het constant naast je en geef je het af en toe wel een mep maar krijg je het niet weg.

Jaloezie uit zich in vele vormen en gedaantes. Je kan jaloers zijn op iemand die meer geld heeft dan jij, omdat ze zich meer kleren, meer etentjes, meer reizen kunnen permitteren.

Je kan jaloers zijn op iemand die meer tijd heeft: iemand die al in pensioen is, of in ziekteverlof, of iemand die deeltijds kan gaan werken.

Je kan jaloers zijn op iemand met mooie uiterlijke kenmerken, een mooier lijf, mooie tanden, grotere borsten, mooier haar, enzovoort.

En eigenlijk is dit allemaal normaal. Het wringt bij iedereen wel eens, want we zijn nu eenmaal niet perfect. En het gras is altijd groener aan de overkant. Ook een beetje jaloezie in een relatie is volstrekt normaal.

jealousy-quotes-1-e1466091184519

Maar soms is iemand ziekelijk jaloers. Als iemand de godganse dag bezig is om jouw Facebook-account uit te pluizen, te controleren wie welke foto geliket heeft en hoeveel mensen daarvan mannen zijn. Als iemand probeert om jouw gsm te pakken te krijgen om te zien wie er jou daarnet een sms heeft gestuurd. Als iemand steeds maar opnieuw vraagt waar je gisterenavond naar toe bent geweest. En met wie? En waarom? En was je daar wel écht? Als iemand jou verbiedt om ’s avonds na het werk en het eten nog een hobby te gaan doen. Omdat je daar wel eens mannen zou kunnen tegenkomen.

Ook een goeie: de goed verstopte jaloezie. Als iemand heel lief zegt dat hij toch liever niet heeft dat je met dié vriendin nog uitgaat. Of dat je met je zus toch niet naar de cinema hoeft, hij kan toch ook eens meegaan? En dat het toch gezellig is ’s avonds met zijn tweetjes? Als hij heel geïnteresseerd vraagt wie die klant was, met wie je om zes uur nog een afspraak had? En of hij een mooie auto had. Als hij zegt: “Mijn moeder bleef ook altijd thuis voor de kinderen, hoor, en ze was altijd heel gelukkig daarmee. Zij moest niet per se gaan badmintonnen, of naar de zumba.”

Maar misschien ben jij zelf wel die jaloerse trien? Die stiekem in zijn gsm kijkt, die toevallig zijn wachtwoord heeft ontdekt van zijn mailaccount en daar elke dag op rondneust? Die hem afraadt om te gaan sporten, want hij is toch helemaal niet dik? Die zegt dat je wel zal koken à la Pascale, dan kan hij gewoon bij jou blijven ’s avonds. Die op Facebook meteen gaat kijken wie die nieuwe collega is, waar hij over vertelt. Hoe blond ze is, hoe slank en – natuurlijk – hoe jong! Ben je zo iemand die elke blik van een andere vrouw interpreteert als verleidelijk? Die denkt dat, als hij de kans maar krijgt, jou onmiddellijk zal inruilen voor een beter exemplaar?

download

Natuurlijk komt dit meestal voor uit onzekerheid. Je zelfbeeld staat op een laag pitje en je bent bang. Maar als dit je relatie kapot maakt omdat je bijna aan niets anders meer kan denken, dan wordt het tijd voor actie. Prààt er over met iemand. Onderken die jaloezie bij jezelf en ga op zoek naar oplossingen. Vaak zul je er op je eentje niet helemaal uit raken.

Alle bovenstaande voorbeelden komen uit mijn eigen omgeving, een aantal uit mijn eigen verleden en een paar uit dat van vrienden of vriendinnen. Het shoqueert me telkens weer, hoe dit monster steeds maar opduikt en hoe het zo veel kapot kan maken.

Nog een mooi nummer en stukje interview, ter illustratie:

Advertenties

20 comments

 1. Er bestaat ook zoiets als ‘gezonde jaloezie’. De dag dat mijn vrouw het normaal vindt dat ik elke avond met de finalisten van Miss Belgium op schok ga zou er iets aan de hand zijn.
  Zelf zijn we beiden nogal ‘huismus’, en komt het heel zelden voor dat iemand van ons apart weg gaat. Gebeurt het toch eens, dan komt het vaak goed uit. Als R. met een vriendin eens een namiddag naar Gent of Antwerpen trekt om te gaan shoppen, dan moet ik me niet door die hatelijke winkelstraten slepen :).

  Liked by 1 persoon

 2. De enige keer dat ik echt jaloers was, dat was toen ik las hoe iemand in België geholpen was met haar postnatale depressie door een lieve vroedvrouw -terwijl ik het hier in Spanje vrijwel helemaal alleen had moeten rooien. Dat gaf echt een steek, hoewel ik het die vrouw natuurlijk wel van harte toewenste, ik had het alleen graag ook zelf gehad.

  Sommige voorbeelden die je beschrijft komen mij ook bekend voor, uit een vorige relatie. Is nooooit gezond, een lief dat zo jaloers is. Maken dat je wegkomt! Maar een beetje jaloezie bij je partner ontdekken, kan stiekem wel een beetje fijn zijn 😉

  Liked by 1 persoon

 3. Die lelijke jaloersheid kan helaas ook een gevolg zijn van… Een gevolg van blind vertrouwen dat lelijk geschonden is geraakt.
  Ik heb daar helaas last van en vecht daar iedere dag tegen. Ooit win ik dat gevecht, denk ik… 🙂

  Liked by 1 persoon

 4. Ik had een ziekelijk jaloerse echtgenoot. Ooit maakte ik mee dat er een man op café maar een blik teveel in mijn richting had geworpen en hij zou al beweerd hebben dat ik ermee in bed had gelegen. En toen bleef ik maar thuis, en liet ik mijn vriendenkring varen, en… was ik een vrouw die geen mening meer mocht hebben, een gevangene.
  Diezelfde echtgenoot vond ‘piessen naast de pispot’ dan wel weer normaal.
  Mijn lief is denk ik niet echt jaloers, soms zegt hij wel eens iets om te plagen, waarbij ik dan direct op mijn paard zit. Ezels en stenen, je weet wel.

  Like

 5. Een mooi overzicht van het ‘groene monster’. Othello (die van Shakespeare) kon het jaloezie-monster in zichzelf niet temmen. Zijn geliefde Desdemona heeft het niet overleeft. Een vriend vertelde me laatst dat zijn vriendin zelfs jaloers kan worden op een stoel waar hij te lang op zit … zij verdient toch die positie …

  Liked by 1 persoon

 6. Dat heb je mooi verwoord. (Overdreven) jaloezie lijkt mij inderdaad vaak voort te komen uit een gebrek aan zelfvertrouwen. “Gezonde” jaloezie daarentegen, die mag er af en toe een beetje zijn. 🙂

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s