Tiny en Christiane F.

Sommige jongere lezers zullen zich afvragen over wie ik het heb. Of niet? Hoe zit het tegenwoordig met drugsvoorlichting op school?

Christiane F. was een dertienjarig meisje uit Berlijn, die in de late jaren zeventig zwaar aan de drugs was, zich prostitueerde om aan geld te komen en die uiteindelijk samen met twee journalisten een boek over haar leven schreef. In 1981 werd hier een film over gemaakt, waar ook David Bowie aan meewerkte. Ik was toen dertien en mocht niet naar de film omdat die Kinderen Niet Toegelaten was, je moest veertien zijn. Een meisje uit mijn klas was geweest, samen met haar ouders, en vertelde heel het verhaal, ze was erg onder de indruk van die film.

Zelf kan ik me niet meer herinneren of ik de film later dan toch nog heb gezien, maar vorige week zag ik in de bib toevallig een boek: “Christiane F., mijn tweede leven”. Blijkbaar schreef ze samen met een journaliste een paar jaar geleden een vervolg, en vertelt ze hoe het haar verder gegaan is en hoe het nu met haar is.

Capture_4

Blijkbaar geldt het gezegde “eens een junkie, altijd een junkie” hier wel. Ze is nog steeds aan de methadon, een substituut voor heroïne en geraakt daar wellicht nooit vanaf.

Het boek deed me terugdenken aan de film en ik zocht en vond hem integraal op Youtube. Gisteren bekeek ik hem en ik was vooral geschokt door de jonge leeftijd van de hoofdrolspelers. Ook de acteurs waren amper veertien jaar, net zoals Christiane en haar vriendje Detlef destijds. Ze hadden niks van acteerervaring, en dat zie je. Toch doet dat niks af van de kracht van die film, de wanhoop en het fatalisme van jongeren eind jaren zeventig, begin jaren tachtig.

Destijds werd Christiane F., zowel het boek als de film als drugspreventie beschouwd, maar bij velen was echter de interesse in drugs gewekt en ik ben er zeker van dat sommigen juist dòòr deze film in het milieu zijn terecht gekomen. Ik las en bekeek op die leeftijd alles over drugs, ik was ook geïnteresseerd maar niet om er zelf aan te beginnen. Ik wou er alles over weten, ik wou ook mensen kunnen waarschuwen, ik wou weten wat de gevolgen waren, de oorzaken, hoe je in die situatie terecht komt… Ja, de sociale sector sprak mij toen al aan. 🙂

Het is bizar om te zien hoe zo’n jonge meisjes, kindjes nog, bezig waren met heroïne, spuiten, prostitutie, diefstal en uiteindelijk ook de dood. Degene die het overleefden (zoals Christiane) hebben veel van hun geliefden er aan ten onder zien gaan.

Bekijk hier de film als het je interesseert, en vertel mij eens of jij of je kinderen dit kenden?

Advertenties

27 comments

 1. Zeker, dat heeft mij diep geraakt, en werkte zeker afradend bij mij. En nu ik werk met vaak zwaar verslaafden kan ik alleen maar met grotere stelligheid zeggen, nooit nooit aan beginnen. Wat een vuiligheid.

  Liked by 1 persoon

 2. Ik heb de film niet uitgekeken, maar een paar fragmenten bekeken. Zeer confronterend. Gelukkig heb ik zelf nooit te maken gekregen met zo’n milieus.
  Veertien is een rare drempel om naar zo’n film te gaan kijken. Is een vijftienjarige dan zoveel rijper dan een dertienjarige??

  Liked by 1 persoon

  1. Ik snapte er ook niks van… Leeftijdsgrenzen zijn sowieso iets raars. Trouwens, je mocht er wel naar toe, maar dan moesten je ouders mee zijn, blijkbaar waren ze toen nog erg streng. Hij speelde in de Kennedy, toen pas een spiksplinternieuwe cinema in Brugge, nu ook al weg.

   Liked by 1 persoon

   1. Dan ben jij een stuk jonger dan ik. Toen ‘in mijn tijd’ ook maar een stukje blote borst op TV kwam (o, ramp!) moesten we achttien zijn om dit te mogen zien. Dat moeten heel speciale borsten zijn geweest in die tijd, maar ik heb niemand durven vragen wat daar zo bijzonder aan was, toen.
    De Kennedy heb ik een paar keer bezocht (toen ik verkering had met R.), dat was nog in de tijd dat cinemazalen op zaterdagavond vol liepen…

    Liked by 1 persoon

  1. Absoluut. Het maakt soms wel meer indruk op jongeren als film, dan als boek, en beelden zeggen soms meer dan woorden. Maar de acteurprestaties zijn soms om te huilen en zo goed gemaakt is hij nu ook weer niet.

   Like

 3. dit boek heb ik verslonden zo goed vond ik het. Ook mijn oudste heeft dit boek al gelezen de twee anderen houden niet van lezen jammer genoeg ook al heeft ze nu een boek wat haar wel kan boeien. Film vond ik niet zo goed

  Liked by 1 persoon

 4. Ik heb het boek gelezen toen ik in het eerste middelbaar zat. Mijn lerares was in shock, maar ik mocht er toch mijn boekbespreking over maken. Dat boek heeft echt een diepe indruk op mij gemaakt, net als de film. Heel duister, maar prachtig gemaakt.

  Liked by 1 persoon

 5. Dit stond op onze boekenlijst in de eighties, het hoefde dus niet, maar het mocht, net als de Moeder van David S. En ook nog… Het verrotte leven van Floortje Bloem, ken je die ook? die heb ik nog in de kast staan, dat is haar eigen dagboek, net als van Anne Frank en hoe het eindigt dat dagboek?

  Hetzelfde als dat van Anne Frank…

  En ja, ik heb de film ooit gezien, maar het boek was meer intens eerlijk gezegd, dat is het altijd.

  Oh ik zie nu dat ook het boek van Floortje bloem is verfilmd, dat wist ik nog niet!

  X

  Like

 6. Ik heb dat boek een paar keer gelezen, net als “Floortje Bloem”. Voor de film was ik ook te jong, ik herinner mij dat die op tv was en dat er prompt van post veranderd werd. Later heb ik er ook niet meer naar gekekeken, en eerlijk gezegd heb ik nu geen behoefte om al die miserie.
  De foto van Babsi in het boek, die kan ik mij nog zo voor de geest halen, dat was elke keer het eerste en laatste waar ik naar keek. Ik kon/kan er niet bij dat mensen zichzelf zo kapot maken.
  De filmmuziek is onlangs (met de herintrede van de platendraaier hier thuis) herontdekt. Wir kinder vom Bahnhof Zoo van Bowie, blijft prachtig.

  Liked by 1 persoon

 7. Ik herinner me dat ik film zag in een bioscoop op de Wirdummerdijk in Leeuwarden. In het jaar dat de film uitkwam. Het boek heb ik niet gelezen. Ik herinner me vooral een gevoel van triestigheid. Ik kan het niet beter omschrijven. Terugkijken? Ik denk het niet.

  Like

  1. Ja, als ze graag leest! Het gaat in elk geval over een meisje van haar leeftijd,… maar zij gaat jammer genoeg de verkeerde kant op. Altijd interessant om te lezen, vind ik, op die leeftijd.

   Like

 8. Het boek zowel als de film maakten destijds behoorlijk wat indruk op me. Het is zo’n boek waarvan ik toentertijd meteen wist: dit werk blijft actueel, ook na vele, vele decennia. Helaas heb ik gelijk gekregen.

  Liked by 1 persoon

 9. Heb het eerste boek gelezen, vond ik al heftig. Ik wist ook niet dat er een vervolg op was.
  Zoals Morgaine al schrijft is het boek meestal mooier als de film. De film heb ik ook niet gezien, maar dat ga ik nu wel doen.
  Ik heb een nichtje van de kant van mijn ex, is bijna 43, en al vanaf haar 18e verslaafd aan van alles, ook aan de drank. Bij ons weten geen heroïne. Dan weer een tijdje clean, maar ze valt toch steeds terug. Heeft een kind gekregen dat ze niet zelf op kan voeden. Stoned op de fiets een heel zwaar ongeluk gehad waarbij haar hoofd heel erg beschadigd is geraakt, dus dubbelop, want die drugs doen ook wat met de hersens. Ze kan niet normaal meer functioneren, maar wil gewoon niet geholpen worden. We weten nu al maanden niet waar ze is.. Vreselijk.

  Like

 10. Ik heb de film niet gezien, ik maak er deze week eens tijd voor. Ik was wel zwaar onder de indruk van het boek. Het fascineerde ook mij op een manier. Ik wist niet dat er een vervolg was, ik ga het lezen. Dank voor de tip!

  Liked by 1 persoon

 11. Ik heb met mijn vriendin destijds de film gezien. Hij heeft destijds enorm veel indruk op me gemaakt. Ik was dan ook inderdaad maar net veertien. Ken je de film ‘love story’ ? Die maakte ook zoveel indruk op me. Toen was ik net dertien. Groetjes, Narda

  Liked by 1 persoon

 12. Het is zo’n mooie film. Het is en blijft jammer daf mensen vaak erg degrenirerend zijn over verslaafde mensen en dat er aan jongeren zo weinigoed info word gegevens over de effecten van drugs en wat er kan gebeuren.

  Verslaafd zijn blijf je je hele leven. Verslaafd zijn is niet het standaard cliché: onder een brug, geen geld en alleen maar drugs gebruiken…. zo lang geleden dat ik die film heb gekeken! Ga he’t maat weer eens kijken! 😀

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s