Tiny ging eens fietsen

Ik hààt fietsen. Maar echt. In tegenstelling tot lopen (zie Tiny gaat/haat lopen) vind ik dit echt een marteling. De laatste keer dat ik in Brugge ging fietsen langs de vaart, werd ik zelfs voorbijgestoken door een loper. Mo gow zeg.

Mijn mooie fancy Batavus-fiets staat al maanden fancy in het tuinhuis te staan. Deze ochtend zei mijn lief, “Komaan, we gaan een beetje sporten, laat ons eens fietsen naar Dadizele”. Ik keek even naar buiten, zag blaadjes aan de bomen heen en weer wiegen en zei: “Wablief? Er is kweeniehoeveel wind”. Waarop hij smakelijk lachte. Van Wevelgem naar Dadizele is ’t ongeveer acht kilometer, een half uur fietsen dus. Ik kwam er niet onderuit. We zouden naar daar trappen, in Dadizele iets eten en terug naar huis. Okee dan.

Waarom ik een hekel heb aan fietsen? Ha!

 • er is àltijd tegenwind. En als je terug keert en je denkt, joepie nu heb ik de wind vanachter, is die f* kl* wind gedraaid.
 • Het doet pijn aan mijn gat
 • Mijn knieën doen zeer na drie kilometer
 • Ik heb altijd last van pijn in mijn oren door de wind
 • Door een bizarre evenwichtsstoornis kan ik niet goed recht fietsen en ben ik bang om te vallen als ik een smalle doorgang over of door moet
 • Zei ik al dat mijn billen meteen pijn doen?

Okee, ik hou er over op, iedereen denkt toch al lang dat ik een trut/zage/trunte ben. Iedereen fietst toch? Dames van twee keer mijn leeftijd fietsen mij gezwind voorbij.

We fietsen dus naar Dadizele. Ik zucht niet, ik klaag niet, mijn vriend kijkt af en toe bezorgd glimlachend naar mij. Ik vraag hem: “Je zal mij toch nooit inruilen voor een exemplaar dat graag fietst en met jou op fietsvakanties gaat en zo hé?” Hij schiet in de lach en antwoordt: “Maar nee, ’t is nu toch gezellig? We zijn toch samen? En we zijn buiten en we zijn actief”. Waarop ik zeg: “Ah ja, en ik ben sowieso veel leuker dan zo’n fietstrut. En liever. En ik wil best met jou op fietsvakantie hoor, dan mag jij fietsen en ik speel wel voor bezemwagen.”

Lichtjes puffend komen we aan. We zoeken nog en passant twee geocaches, onder andere in het vroegere Dadipark.

Onze fiets zetten we aan de kerk, en kijken goed uit waar we wel of niet mogen parkeren.Bestand 25-06-16 18 14 04

We eten superlekker in Bistro Du Chène, een dagschotel voor 12€ (soep, hoofdschotel, koffie), da’s geen geld hé!

Daarna terug naar onze fiets, mijn lief doet het slot open… of nee. Mijn lief sakkert dat de sleutel niet wil draaien in dat slot. Hij hing zo’n zwaar kettingslot aan onze beide fietsen en dat ding wil nu niet meer open. Sakkerdesakker. Een mevrouw komt al kijken wat er aan de hand is, snapt dat we geen fietsdieven zijn en verwijst ons naar een fietsenmaker even verderop. Hebben wij chance dat het zaterdag is!

De man kijkt een beetje dwaas naar ons, als we uitleggen wat er gebeurd is, maar geeft ons toch een draagbare slijpschijf mee. Wij geven hem onze ID-kaart.

Bestand 25-06-16 18 12 49

Nog een geluk dat er net een huwelijk doorgaat, de klokken luiden volop en het geluid van de slijpschijf wordt zo overstemd.

Lang verhaal kort: er wonen vriendelijke mensen in Dadizele. De wind was niet gedraaid en ik had wind achter in het terugkeren. Ik trok zelfs nog even een sprintje omdat er een donderwolk achter ons aan zat.

Mijn gat doet wel nog altijd zeer.

Advertenties

23 comments

 1. Door mijn staartbeenprobleem kan ik ook echt niet lang fietsen. Maximum doe ik 7 km (naar mijn werk), maar ik moet met schroom toegeven dat dat zeker twee jaar geleden is….

  Liked by 1 persoon

 2. Ik ben ook geen held op de fiets. Er liggen teveel tramsporen in Gent die het moeilijk maken en ik heb niet zo’n goede techniek, waardoor ik enorm onzeker op de fiets zit en de kleinste hindernis een probleem wordt. Ik ga liever te voet voor korte afstanden of neem het openbaar vervoer, dat is dan het voordeel van al die tramsporen 😉

  Liked by 1 persoon

 3. En wet je als je van fietsen houdt dan neem je dat allemaal voor lief en geniet je van de wind door je haten de frisse lucht het geluid van je banden de energie die je verbrand de natuur die je ziet en de mensen en als je dan na kilometers afstapt dan is die pijn niet zo erg meer.

  Liked by 1 persoon

 4. “Ah ja, en ik ben sowieso veel leuker dan zo’n fietstrut. En liever.”

  Helaba, let wel een beetje op je woorden, wil je? Ik was tot nu toe ’n grote fan van je schrijfsels, maar als je me gaat beginnen schofferen zal dat rap gedaan zijn! 🙂

  Liked by 1 persoon

 5. e-bike met super-zacht zadel 🙂 kan een enorme stimulans zijn om geregeld met de fiets korte afstanden af te leggen. Binnen de grote steden gebruik ik zelfs een plooi-fiets (e-bike) … bij goed weer (en weining of geen bagage …) is dat een prima alternatief!

  Liked by 1 persoon

 6. Ik fiets graag, maar veel te weinig. Mijn schoonbroer heeft een fietsenzaak, en schoonzus doet zeer hard haar best om ’t lief te overtuigen om voor een e-bike te gaan. En weet je wat, over enkele jaren zal die er zeker komen. Ik wil nl WEL op fietsvakantie, en als dat gemakkelijker kan, waarom niet dan.

  Like

 7. Een gelkussentje voor je gat kopen, hé. Ik fiets wel graag, ook al is het met mijn oud ding van 23 jaar. Nu, in Brugge steken ze mij allemaal voorbij, hoor, maar ja, ik rijd met een opgeknapte fiets van ’t containerpark die hier op het werk staat en zij hebben allemaal een bakje met elektriciteit (aha!).
  Trouwens, je gat doet pas echt zeer als je eens op een koersfiets gezeten hebt, dan mag je nog zo’n kussen in je wielerbroek hebben, deugd doet het niet.

  Liked by 1 persoon

 8. het is duidelijk dat jij gewoon méér moet fietsen, Tiny!
  Dan verdwijnen al die klachten als sneeuw voor de zon, én ga je er ook meer van genieten. Gegarandeerd!!!

  Like

 9. Je fietst gewoon te weinig..
  Ik had altijd een hekel aan fietsen. Tot ik 9 jaar geleden mijn eerste e-Bike kocht. Wat een uitvinding, toen vond ik het opeens wel leuk.. Vorig jaar een nieuwe gekocht en, in mijn eentje, een fietsvakantie gedaan. 9 dagen weg, 7 dagen gefietst, in totaal 350 km. Wat een geweldige tijd heb ik gehad.. Zadelpijn, niet noemenswaardig.. Een dag slecht gehad. Geen ondersteuning…door eigen schuld, maar alles na die dag was en bleef een makkie.. 😉

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s