Tiny’s boekenoverzicht van 2015

Vorig jaar deelde ik ook al een lijstje met boeken die ik las in 2014. Sinds ik met de leesclub ben gestart en me inschreef op Goodreads, lees ik weer veel meer dan vroeger. Misschien lees ik op dit moment wel meer dan op welk ander moment in mijn leven. Begin dit jaar wou ik proberen om dertig boeken te lezen, ik vond dit getal nog meevallen en haalbaar. Maar op Goodreads, waar ik het bijhield, bleef de teller stilstaan op vierentwintig. Ik dacht, dat kan toch niet en begon te tellen en te controleren. Bleek dat ik de datum niet altijd had aangepast, stomkop dat ik ben! Dus hoera, het is gelukt:

Schermafdruk 2015-12-14 08.40.14

Wees gerust, ik ga ze niet alle dertig opsommen. Ik haal er de boeken uit die ik vier of vijf sterren toebedeelde, en over sommige schreef ik al eerder.

Okee, ik ga ze wel opsommen (soms ben ik besluiteloos), omdat niet iedereen op Goodreads zit en sommige mensen mij toch vragen wat ik allemaal gelezen heb de laatste tijd. Here we go:

In de categorie “Gelezen door de leesclub”:

  1. Ansichten van Annie Proulx (bwah)
  2. Ik weet waarom gekooide vogels zingen van Maya Angelou (lees hem in ’t Engels als je kan, goed boek!
  3. Bouwpakket van een meisje van Caitlin Moran (veel mee gelachen, leuk geschreven, zeker in het Engels lezen, de andere leesclubbers vonden dit niet veel soeps, dus ’t zal aan mij liggen)
  4. De zussen van mijn dochters van Barbara Voors (bwah, het zal me niet bijblijven)
  5. De verdovers van Anna Enquist (Een Nederlands boek, goed geschreven, mooi opgebouwd, past ook in de categorie “omdat mijn moeder het zegt”)
  6. Totaal door het dolle heen van Karen Joy Fowler (hier had ik meer van verwacht…)
  7. De witte veer van John Boyne (schrijver van De jongen in de gestreepte pyjama en De scheepsjongen. Ik ben fan.)
  8. Onvoorwaardelijk van Colleen Hoover. (Als je into chicklits bent, lees dan dit boek. Onze chicklit-lover in de leesclub kwam hier mee naar voor, dat mocht! Ik heb me vooral geërgerd aan de Nederlandse vertaling. Maar anderen pinkten een traantje weg van ontroering…)
  9. De trapchauffeur van Marnix Peeters (Oef, eindelijk een Belg. Uitgelezen op een paar uur tijd. Dit was de keuze van ons Falderie..

In de categorie “Omdat mijn moeder het zegt”. Mijn ma heeft goeie smaak, toch als het op lezen aankomt. Zij leest alle boeken via een daisyspeler, of in braille, maar dat houdt haar niet tegen om bijna elke week een boek uit te lezen. 110720-586

  1. Scheepsjongen van John Boyne (mijn moeder zit al tijden te zeggen dat ik dit moet lezen, dus luister ik, vooral omdat ik zo genoten had van De Witte veer)
  2. Kenau van Tessa De Loo (eigenlijk een jeugdboek, maar dat geeft niks. Speelt zich af in de Middeleeuwen, boeiend)
  3. Een schitterend gebrek van Arthur Japin (ik denk dat ze me gewoon zei dat ik iets moest lezen van Japin, maar misschien was het niet dit boek. Dat geheugen van mij ook…)

In de categorie “Laat ik eens meedoen met de hype”:

  1. Paper towns van John Green (schrijver van ‘Een weeffout in onze sterren’. Ik gaf het cadeau aan de plus-tienerdochter maar las het zelf ook.
  2. Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans (Je kon er vorig jaar al niet naast kijken, maar ik las het begin dit jaar. Machtig. Zelfs mijn vriend heeft dit uitgelezen – en voor een niet-lezer is dat heel wat.)
  3. Vele hemels boven de zevende van Griet Op De Beeck (Ook al iets van 2014, maar pas dit jaar gelezen. Een boek waar ik erg door ontroerd was.)
  4. Kom hier dat ik u kus (idem als hierboven)
  5. Opgeruimd van Marie Kondo (het enige non-fictie boek in de lijst. En ja, ze is zo zot als een deur, maar het heeft wel wat opgeleverd. Ik wijdde er zelfs een blogpost aan, lees hier.)
  6. Het meisje in de trein van Paula Hawkins (die boek was thriller van het jaar. Zo trillend heb ik het niet gelezen, het is een beetje overroepen, maar het leest wel lekker weg)
  7. Jij zegt het van Connie Palmen (voor mij het beste boek van het jaar, ik schreef er al eerder over, zie hier)
  8. Voor jou van Jojo Moyes (Zogezegd hét feelgood boek van het jaar. Ik had meer een déjà vu gevoel, genre Julia Roberts films. Dus teleurstellend en voorspelbaar.)
  9. De kooi van Josh Malerman (Een boek dat ik al lang zocht, maar nooit vond in de bib, altijd uitgeleend. Dus toen de bib in Wevelgem opende, was ik er als de kippen bij. Het boek las ik in één dag uit, zo spannend was het. Nog van dat, alstublieft.)
  10. Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen (Als er één boek is dat ik zou aanraden aan iemand zoals Thomas Pannenkoek, dan is het dit wel. Eigenlijk raad ik het aan iedereen aan.)

In de categorie: “Omdat ik die per se wou lezen”

  1. Tweede leven van S.J. Watson (ik las graag Before I go to sleep en dacht een waardige opvolger te vinden – niet dus, ik ben nu al weer vergeten waar het over ging)
  2. En uit de bergen kwam de echo van Khaled Hosseini (Zijn derde boek zeker? Wow, die man kan schrijven. Schrijnend, realistisch, uitermate boeiend)
  3. Denken aan vrijdag van Nicci French (Ja, van dit schrijverskoppel ben ik al jaren fan. Elk boek dat uitkomt, lees ik. En ik ben nooit teleurgesteld.)

Tiens, ik kom niet aan dertig? Zou er dan toch gesjoemeld zijn met die goodreads-lijst? Ik ga er niet wakker van liggen, maar vind dat ik flink gelezen heb dit jaar.

Trouwens, ik ben momenteel bezig aan:

  1. Funny girl van Nick Hornby (Ook van deze schrijver heb ik al alles gelezen, steevast grappig, schrijft veel over muziek, theater, film,…)
  2. To kill a mockingbird van Harper Lee (Klassiekers lees je in het Engels!)
  3. Written in my own heart’s blood van Diana Gabaldon (deel 8 in de serie ‘De reiziger’. Maar het gaat niet meer zo goed vooruit…)

Euh ja, ik ben altijd in verschillende boeken tegelijk bezig: eentje op mijn nachtkastje, eentje op mijn e-reader en eentje naast het bad.

Hopelijk vinden jullie wat tips uit mijn lijst de moeite , contacteer me gerust als je mijn mening wil weten over een bepaald boek, of laat eens weten wat je er zelf van vond.

Oh ja, alle links naar boeken op deze pagina verwijzen door naar Bol.com. Maar ik ben niet gesponsord. Het is me gelijk waar je je boeken haalt: in de bib, in De Slegte, in De Reyghere, in de Standaard, in Theoria, als je maar leest! Lezen maakt slim! Lezen bevordert de concentratie! Lezen zorgt dat je zelf beter gaat schrijven!  🙂

12 comments

  1. Zoals ik ooit al schreef… Ik ben een supergrote boekenwurm…
    Met 1 groot nadeel, ik wil ze allemaal hebben en koop dus veel te veel!
    Topauteur al enige tijd voor mij Ildefonso Falcones, maar hij schrijft te weinig 😦
    Fijne dagen!

    Like

  2. Zo veel hartjes voor lezen! Een aantal boeken uit jouw lijstje las ik ook al, en een aantal staan op mijn leeslijst voor hopelijk volgend jaar! Ik heb heel erg genoten van de boeken van Griet Op de Beeck. Ik plan ook nog een favoriete-boeken-van-2015-lijstje op m’n blog. Als ik eruit ben welke de selectie halen 🙂

    Like

  3. Ik moet dringend mijn leesfrequentie eens wat aanzwengelen; dit jaar las ik ocharme drie boeken.
    Je tips zijn in ieder geval van harte welkom nu de winter voor de deur staat. Alhoewel, winter…

    Like

  4. Altijd nieuwsgierig naar wat anderen allemaal lezen/gelezen hebben. Eigenlijk bestaan er geen excuses om te zeggen “te weinig tijd om te lezen”.

    Like

  5. 1000 schitterende zonnen vond ik heel mooi van hasseini, de vliegeraar dan weer minder.. Misschien haal ik wel eens nummer drie in Huis!

    Like

Plaats een reactie