Tiny’s reisblog: Dublin

Sinds 2006 was ik al vier keer in Dublin, eind augustus was ik er opnieuw en het zal zeker niet de laatste keer zijn.

Dublin is een heerlijke stad, voor een aantal redenen:

 • De mensen zijn er super vriendelijk, je kan met iedereen zo maar een praatje maken. En het Iers is best wel goed verstaanbaar.
 • De stad kent een rijke historie, ga op zoek naar een (gratis) gids die je er van alles over kan vertellen. Zie tips!
 • Je kan overal lekker eten vinden: stap eender welke pub binnen en er is keuze te over, ja ook vegetarisch en op heel veel plaatsen ook glutenvrij. De tijd dat je in de pub enkel gevulde aardappels kon krijgen of Shepherd’s pie is al lang voorbij.
 • Het is er nooit te warm. 🙂 Ok, je hebt een grotere kans op regen dan als je in België blijft, maar ik maakte zelfs al het tegendeel mee: vier dagen slecht weer in Vlaanderen, maar droog en zonnig in Dublin. De oostkust van Ierland kent drie keer minder regen dan de westkust trouwens.
 • Ideale basis om daguitstappen te maken, later meer hierover!
 • In anderhalf uur vanuit Brussel (en super goedkoop met Ryanair).

Mijn top tien voor Dublin zelf:

 1. Kilmainham Jail. Ja sorry, ik heb iets met kerkhoven en gevangenissen. Dit moét je gewoon eens gezien hebben. De gevangenis is al sinds begin vorige eeuw niet meer in gebruik maar is nu een museum geworden. Een heel aparte ervaring. De rondleiding is de max: een echte Dubliner vertelt je alles wat je wil weten over de geschiedenis er van, over wie er verbleef en over hoe ze toen leefden. Met de nodige grapjes en zottigheden, leuke mensen die Ieren, echt waar. jail
 2. Temple Bar. Is niet zo maar één bar, maar een wijk. Vol met pubs inderdaad, maar ook andere leuke gezellige winkeltjes. Als je muziekliefhebber bent, of het nu rock, pop of folk is: ga gewoon een pub binnen, al van in de namiddag zijn er dag in, dag uit, optredens. Gratis en met massa’s interactie met het publiek.
 3. Grafton Street. De shopping straat, maar ook de straat, verkeersvrij trouwens, waar je om de de honderd meter wel een andere muzikant tegen komt. Die gasten zijn mega goed trouwens. Echt, stuk voor stuk. Ook dansers, poppenkast, mime,… van alles.
 4. Pennies. Vergeet Primark, in Ierland heet dat Pennies. Als je wil gaan shoppen, is Dublin echt wel goed te doen, veel goedkope winkelketens die je hier niet of amper vindt: Forever 21, Dunnes, Brown Thomas,… In de Pennies in Mary Street zit trouwens ook een Beautysalon. Je kan er zonder afspraak je wenkbrauwen laten epileren, en met afspraak (bv later dezelfde dag) je nagels laten vijlen en lakken. Voor 7€. ZEVEN EURO. 🙂  2015-08-28 16.17.15-1
 5. Zeevruchten en vis. In elk restaurant of pub vind je gerechten met mosselen, prawns (scampi’s), verse zalm, tarbot,… Ha ja, want ’t ligt aan de zee hé. Levendeverse vis, zoals we zeggen.
 6. Lemon. Ontbijtzaak die heel de dag open is (7.30 tot 19.30), en waar je ook ’s middags kan eten: zoete of hartige pannenkoeken, wafels (haha), Irish Breakfast, French toast, en alles daar tussen in. En lekkere koffie! 2015-08-28 09.20.36
 7. Butler’s. Café annex chocolaterie. Hier ook heerlijke koffie, maar ook super lekkere warme chocolademelk, met of zonder marshmallows. Bij elk kopje krijg je een pralientje, zelf uit te kiezen.
 8. Gratis wandeling met Sandeman’s. Ik deed dit ook in Budapest en Madrid, het is een aanrader. In principe betaal je niks, al vind ik het maar normaal dat je op het einde van de rondleiding een paar euro’s geeft. Maar dat is dus geen verplichting. Het zijn meestal jonge gasten, vaak locals, die een zakcentje bij verdienen door rondleidingen te geven over hun favoriete stad. Je leert iets bij over de historiek en de cultuur, de lokale gebruiken, de gebouwen, ze tonen je de toffe pubs of restaurants en ze maken er altijd iets leuks van. In Dublin spreken ze drie keer per dag af.
 9. Trinity college. Een universiteit, bonk in het centrum en je kan er zo binnen wandelen. Het is niet enkel een universiteit maar ook de nationale bibliotheek van Ierland, en een museum voor moderne kunst. Opgericht in de zestiende eeuw!!
 10. Guinness. Het beroemde donkerbruine bier moet je leren drinken. Ik vind er niks aan en daarom drink ik altijd cider in Ierland, ik vind dat lekkerder en er zit minder alcohol in. Voor de anderen: ik hoor zeggen dat de Guiness-brouwerij en de whiskey-distillery Jameson ook zeker de moeite waard zijn.  2015-08-29 12.37.45-2

Als je enkel in de stad zelf blijft, is een dag of twee, drie zeker voldoende. Blijf je langer, maak dan zeker eens een uitstap:

Howth, een vissersdorp op een schiereiland, is echt de moeite waard. Prachtig uitzicht, lieflijke haven, en tal van pubs en restaurantjes. Op 45 minuten van Dublin centrum en makkelijk bereikbaar met de bus of de DART. Openbaar vervoer is trouwens prima geregeld.

2015-08-29 11.35.38

Newgrange, prehistorisch werelderfgoed, ouder dan Stonehenge. Echt de moeite als je in geschiedenis bent geïnteresseerd.

Ga eens naar de andere kant van Ierland, naar Galway bijvoorbeeld, of de Cliffs of Moher. 2015-08-27 12.08.28Prachtige daguitstappen die je zelf met een (huur)auto kan doen, of je boekt een tour bij een vriend van mij, via Wildrovertours. Meer hierover in deze blog: tiny-ging-mee-met-wild-rover-tours/

2015-08-27 09.35.14

Natuurliefhebber? Zeker op stap gaan naar de Wicklow mountains. Het is een (gratis) nationaal park, waar je tal van prachtige wandelingen kan maken. Op nog geen uur van Dublin. De film Braveheart werd grotendeels hier gefilmd (nee, niet in Schotland!).

Zot van kastelen? Malahide castle zeker niet overslaan dan. Vanuit Dublin ben je er in een half uur. Het is één van de oudste kastelen van Ierland en de tour is echt de moeite waard. Ook prachtige tuinen, voor wie een bloemenzot is (ikke niet dus, had je ’t al door?).

Advertenties

13 comments

 1. Wat ziet dat er allemaal fantastisch uit, ik moet dringend eens naar Dublin. Misschien kan ik daar wel één of andere blogger gaan bezoeken? Hou jij ook zo van kerkhoven? Wat grappig, Marion en ik ook 🙂

  Like

 2. Oooh…. ik had het er vorige week nog over, dat we dringend eens een weekendje Dublin moeten inplannen. Ik ben er ooit al eens geweest, met het werk, dus ik heb er toen niet echt alles kunnen uithalen wat ik wou. Ik moet dus echt een keer terug. Jameson heb ik toen wel gedaan, met proeverij bij. Heel leuk, inderdaad. Maar ik ga je tips hier zeker bijhouden, het ziet er allemaal geweldig uit!

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s