Tiny deed het zelf

Zoals ik vorig jaar al schreef, ging ik zelf op zoek naar een mogelijk toekomstplan voor mijn zoon.

Na zijn barslecht rapport kregen we te horen, dat hij beter op zoek ging naar een andere richting of zelfs een ander soort onderwijs. Braaf gezegd maar ze bedoelden in feite dat hij daar niet meer moest terug keren.

Op 30 december had ik een afspraak met zijn begeleidster in het CLB, een toffe madam, jawel. Ze probeerde hem inzicht te laten krijgen in zijn capaciteiten en zijn beperkingen en dat ging redelijk goed. Hij wil vooral praktijk, iets doen met zijn handen, dan is dat concentratieprobleem niet zo’n issue. Vanaf het moment dat een leerkracht een uur zit vol te lullen over theorie, is zijn aandacht na 20 seconden foetsie. Zijn woorden. 🙂

Ondertussen had ik volop gegoogled en was tot een paar conclusies gekomen. Na een interessetest werd het duidelijk: podiumtechnieken of houtbewerking en misschien beter in deeltijds leren. Voordeel is daar dat je op elk moment van het jaar kan instappen. Terwijl de begeleidster nog niet veel verder was gekomen dan: “Misschien eens BSO Publiciteit proberen in een andere school…?”, zaten wij al op het pad van Deeltijds Leren en Werken. Ik had zelfs al eens gebeld met de directeur van zo’n school.

“Amai, mevrouw”, zei ze, “u hebt niet stilgezeten. En ja, dat zou inderdaad wel eens héél goed kunnen werken.” Vooral omdat hier iemand had gezegd dat ik niet te veel mijn boontjes moest te weken leggen op advies van het CLB, had ik al zelf stappen ondernomen. De afspraak bij het Centrum Leren en Werken lag zelfs al vast.

leren_en_werken_logo

De optie podiumtechnieken lieten we toch maar vallen, een minimum aan kennis elektriciteit was daar echt wel vereist, en dat heeft hij totaal niet. Houtbewerking sprak hem aan, en we hoorden dat de basisopleiding redelijk simpel en snel te doorlopen was.

Op 2 januari dus naar het CLW. De directeur zei: “Zeg maar Wim” en vertelde eigenlijk van alles waardoor mijn zoon zijn glimlach steeds maar breder werd.

 • 1 dag per week een volledige dag houtbewerking, beginnen van nul, ze leren je alles.
 • 1 dag per week algemene vorming, geen gewone lessen, maar projectwerking
 • geen huiswerk
 • geen toetsen, noch examens
 • kleine klassen, maximum tien
 • je mag iedereen aanspreken met de voornaam
 • drie dagen werken, maar dat werk zoeken wordt ook begeleid en hoeft niet meteen vanaf de allereerste week.
 • je kan een diploma halen, en als je vlot meewerkt, kan dat zelfs al over een maand of acht.
 • daarna kun je je nog specialiserenKASOMK-CLW_poster_High_Five

Als dat niet goed klinkt! Die gasten daar komen op allerlei manieren in zo’n centrum terecht en ja, er zijn ook een hoop anderstaligen, er zijn er die wegens tuchtmaatregelen op geen enkele andere school nog terecht kunnen, er zijn er die door ons fantastisch watervalsysteem gewoon schoolmoe worden en er zijn er met ADD, ADHD, PMD, ASS, OCD,… etcetera. Ze zijn daar dus wel wat gewoon. 🙂

Ondertussen is hij ingeschreven, en is vandaag zijn eerste dag achter de rug. Hij heeft al blokjes gezaagd. 🙂

Gisteren gingen we naar zijn vorige school: er is geen groter contrast. Je komt binnen na te bellen aan een grote poort, je wordt aangekeken alsof je een crimineel bent en ik mocht niet eens mee naar binnen om zijn spullen te helpen dragen. Nee, ik moest wachten in de koude gang. Er moest iemand mee met hem naar zijn vorige klas, want oh, oh, oh, we willen de confrontatie niet zoeken, mevrouw. Tijd om deftig afscheid te nemen van zijn klasgenoten kreeg hij niet. Blij dat we daar weer buiten waren.

Op naar een nieuwe toekomst, ik zou haast durven zeggen, hey, mijn zoon wordt timmerman! 🙂

arbeidsmarkt-vakmanschap

Advertenties

16 comments

 1. Veel succes met de veranderingen!
  Ik heb mijn middelbaar wel afgemaakt, maar ben ook eens een jaartje blijven plakken. Daarna gaan studeren, unief en dan hoge school om toch uiteindelijk ineens te gaan werken. Nu besef ik dat leren echt mijn ding niet was! Mijn ouders vonden dat niet gemakkelijk, maar ze zijn blij als ik blij ben.
  Je zoon komt er wel! En als ik ooit alleen ga wonen en verbouw, weet ik alvast een timmerman te vinden!

  Like

 2. Hopelijk heeft hij nu “zijn ding” gevonden! Ik denk dat hij eigenlijk beter af is met een goede stiel zoals ze dat zeggen dan met een universitair diploma. Hoe triest is het niet als je vijf of zes jaar extra naar school gaat om dan zonder werk te eindigen?

  Like

 3. Haha, stuur hem dan maar eens langs voor de timmerklusjes hier :).
  Nee, even serieus: wow, goede stap! En wat een enorm verschil als je beide scholen beschrijft. Ik denk dat je wel een goed gevoel hebt bij die nieuwe school hé? Ik duim voor jullie. Hopelijk vindt hij zijn ‘draai’ en zijn ‘goesting’ terug!

  Like

 4. Da’s pas de koe bij de horens vatten! Je zoon zal veel gelukkiger zijn met die nieuwe aanpak, het belangrijkste is dat hij weer goesting krijgt om iets te leren, he. En een goede timmerman kan zijn boterham goed verdienen hoor!

  Like

 5. Een doordachte en wijze keuze, me dunkt. Een goede stielman is namelijk geld waard, letterlijk en figuurlijk.
  Ik ken iemand wiens situatie / studiekeuze dezelfde wending heeft genomen, maar dan in de richting van fietsenmaker. Nog nooit zo’n tevreden gast gezien!

  Like

 6. Wat je zelf doet, doe je beter 😉 . Ook hier loopt er eentje rond die al vanalles geprobeerd heeft, en nu blijkbaar toch de ideale combinatie theorie-praktijk vond. En ja hoor, ook het grote contrast tussen de “vorm” van beide scholen doet hem deugd. Van een strenge school met veel meneren en mevrouwen, in grote groep, naar een klasje van 6 dat les krijgt van Stefanie en Wim. ’t Belangrijkste is toch dat je zoon iets doet wat hij graag doet, en gemotiveerd blijft. Succes!

  Like

 7. “Onze” timmerman werkt sinds kort op zelfstandige basis….aan 35 euro per uur 🙂 om maar te zeggen dat een hogeschooldiploma/universitair diploma niet altijd een garantie op succes is! Goed gedaan Tiny

  Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s