Tiny gaat op zoek

Zo stilletjes aan begin ik mij specialist te voelen op gebied van mogelijkheden voor jongeren zonder diploma. De afgelopen dagen surf ik mij suf op zoek naar allerlei scholen, opleidingen, tewerkstelling, interesseproeven, enzovoort.

De traantjes zijn gedroogd, de woede is een beetje weggeëbd, de hoop is nog niet verloren. Bij mij althans nog niet. Mijn zoon werd geadviseerd om een ander spoor te zoeken (staat letterlijk in het rapport!) en had weinig tot geen slaagkansen in zijn huidige richting. Met andere woorden: salut en de kost en de wind vanachter. Och ja, ze willen hem nog begeleiden, maar daarvoor moet hij naar het CLB natuurlijk. Veel succes mevrouw en wens hem veel moed toe. Prettige kerstdagen hé. Ik had de directeur bijna door de telefoon getrokken.

2014-12-20 15.33.42

Mijn niet-lui-gat ging tussendoor ook even naar het Fotomuseum in Antwerpen, dit geheel terzijde.

We gaan volgende week naar het CLB maar Tiny gaat niet op haar lui gat blijven kijken hoe er niets gebeurt. Want wat zijn nu de mogelijkheden:

Zelf vond hij dat idee van deeltijds leren niet slecht klinken. Dan was het zoeken naar wat?? Welke richting?? Er zijn tal van opleidingen of het nu via de vdab is, via TKO of via Deeltijds leren. Dan maar een testje doen, om te zien wat zijn interesses zijn. Dat was wel grappig: wat je leuk vond, kreeg een 7 en wat je niks leek, kreeg een 1. Alles wat te maken had met voeding, kreeg meteen een 1, maar heel veel zaken kregen een 4 of zelfs een 5 en hier en daar een 7. De zevens neigen naar pc, illustreren, muziek en podium. Maar hij zei ook niet vies te zijn van houtbewerking en zelfs elektriciteit, al kent hij daar niks van, hij wil dat best leren, zei hij. Kijk, dat vond ik dus een lichtpuntje.

DSC_0124

Sint-Annatunnel in Antwerpen, uitstap met de fotoklas

Mag ik hier ook even een lans breken voor het bestaan van Facebook? Al vinden velen het een vreselijk iets, tijdverlies, belachelijk, onzin en wat nog meer, ik heb er veel steun aan. Veel mensen leven vanop een afstand mee met wat we meemaken, en reageerden massaal op het nieuws na het oudercontact. Er kwam steun uit onverwachte hoek, waar ik iets aan heb, mensen die professioneel echt advies kunnen geven en ons een aantal richtingen konden aanbieden. Er kwamen veel vragen, berichtjes vol vriendschap en lieve woorden. Dat doet deugd, echt waar.

We zijn er nog niet natuurlijk. Er is nog geen beslissing, en hij zelf zal nog tijd nodig hebben om afscheid te nemen van school, van zijn vrienden, van zijn vangnet daar. Verandering is voor hem moeilijk, vooral als je niet weet wat hierna komt. De dag dat hij zijn spullen uit zijn locker moet halen op school, zal een hele lastige worden.

Komaan, we gaan er voor, ergens moet er iets zijn waar hij zich goed bij kan voelen en waardoor hij terug gemotiveerd geraakt. De zoektocht gaat verder.  Prettig Kerstfeest allemaal, en ik meen dat. Hou het proper. 😉

Advertenties

20 comments

 1. Veel succes met de zoektocht. Het komt goed! Als er een deur dichtgaat, gaat er weer een ander open met zelfs soms een beter uitzicht. Geniet van jullie feestdagen en het beste toegewenst voor 2015!!

  Like

 2. We hebben bij één van onze kadees ook bijzondere aandacht moeten geven, maar jouw zoektocht lijkt me toch nog wat harder. ‘Beginnen deeltijds werken’ zal alvast doen inzien dat een diploma een noodzaak is om ooit een degelijk loonzakje te krijgen.

  Like

 3. Wegens gebrek aan ervaring kan ik niet helpen, maar ik wens je veel succes. En facebook is een beetje zoals zoveel dingen in dit leven… what you make it. Bij momenten zeer zinvol vind ik het.

  Like

 4. Als ervaringsdeskundige zou ik gaan voor een opleiding die leidt tot een diploma. Dan kan hij daarna nog alle kanten uit. Het zal een beetje afhangen van zijn interesses wat dan de beste keuze zal zijn. De vraag is ook of hij schoolmoe is ofwel dat zijn vorige richting hem gewoon niet lag. Bij deeltijds leren kan hij direct instappen en bij TKO moet hij wachten tot hij 18+ is. Bij TKO ben je zeker nog 2 jaar bezig tg dat hij zijn diploma heeft. Ze zullen testen doen om te kijken wat hij aankan. Mijn voorkeur zou gaan naar iets wat leidt tot een vak (of het nu houtbewerking is of informatica) en niet zoiets als kantoor. Ikzelf heb kantoor (in TKO) gevolgd en behalve een diploma en een paar goeie vrienden heb ik er niks aan overgehouden wat werk betreft.

  Like

 5. Verwacht geen wonderen van het CLB en sta op je strepen want ze maken zich er gemakkelijk vanaf,…..ik vond hulp bij een psychologe maar mijn zoon zijn problemen zijn van andere oorsprong,……ik kan alleen zeggen hoe hard en moeilijk het ook is, blijf geloven in je kind en steun hem 100% ook al wil je hem het liefst door elkaar schudden om hem letterlijk en figuurlijk wakker te schudden,….maar ze blijven een veilig haven nodig hebben om op tijd en stond aan te meren,…….en soms krijg je van vreemden meer steun dan van naasten,…ook een wijze les,…..

  Like

 6. Volledig eens met Carrie: verwacht niet teveel van het CLB en kans is inderdaad groot dat jij beter voorbereid zal zijn… Los daarvan hoop ik dat je zoon een weg vindt waar hij gelukkig mee is. Mijn kinderen zijn nog lang niet zover maar ik denk dat het principe voor alle leeftijden hetzelfde blijft: als zij gelukkig zijn dan zijn wij dat ook… En nog los daarvan 😉 : hopelijk kun je ondanks de zorgen wat genieten van de feestdagen, fijne kerst!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s