Tiny kijkt (bijna nooit meer) televisie

(Pas op, als je op alle linkjes klikt, ben je vertrokken voor een “Trip down memory lane” – Veel plezier!)
oude tv
Mijn eerste televisieherinnering is vast en zeker De Fabeltjeskrant. Net zoals vele leeftijdsgenoten ken ik nog het hele liedje van buiten, maar de die hards die “Hup daar is Willem met de waterpomptang” ook kennen zijn iets dunner gezaaid, merkte ik.

Thuis keken wij bijna nooit naar de BRT, dus tante Terry, nonkel Bob, De kat en hoe heet al dat ander zwart/wit-geweld, het is volledig aan mij voorbij gegaan. Mijn ouders waren zeer gehecht aan zowel Hilversum 1 en 3 op radio als Nederland 1 en 2 op televisie. Zo kwam het dus dat mijn moeder en ik totaal verslaafd waren aan “Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer” en als gevolg hiervan hevig verliefd waren op Bertram Bierenbroodspot.
Verder herinner ik mij dat ik heel veel films en series die ondertiteld waren, voor las als mijn moeder het niet kon lezen. En dat sommige van die films niet echt geschikt waren voor mijn leeftijd en er dus maar weinig van begreep.
Oh en dan keek ik natuurlijk elke zaterdag TopPop, en kon ik wegsmelten bij Fonzie van Happy Days en die blonde agent van CHiPs.
Toen ik een jaar of 18 was, kreeg ik een klein tv-tje op mijn kamer. Fantastisch natuurlijk, al heb ik daar niet zo heel veel herinneringen aan, gek is dat. Ik heb een hele tijd Dallas en Dynasty gevolgd, ik vond Willem Ruis en Jos Brink de max, ik ontdekte de BBC en Top of the Pops en de eerste Blind Date uitzendingen met Cilla Black.
In de nineties was het vooral Beverly Hills 90210, die heb ik echt allemaal gezien. En de spin off Melrose Place en The Cosby Show, heerlijk.
In 1989 begon VTM, verwachting en wanhoop in het medialandschap. Mijn vriendin en ik, wij waren tégen VTM. Televisie voor het klootjesvolk, geen 10 om te zien voor ons, koppig blijven kijken naar het nieuws op BRT, maar stiekem toch blij zijn met de films die ze op die nieuwe zender gingen uitzenden. Hoewel niets kon tippen aan bijna alles van Marc Uytterhoeven en dan vooral in het begin, zoals Onvoorziene omstandigheden. Zelden harder gelachen.
Tien jaar later en enkele zenders verder moet ik met schaamrood op de kaken toegeven dat ook ik in de ban ben geweest van Big Brother. Toen nog onder het mom van “sociaal experiment” en toch was het rotcommercieel maar dat had ik wellicht niet helemaal door.
En wat bekijk ik nu nog… De laatste tien jaar zit ik veel meer voor de pc dan voor de tv. Alles vind je op YouTube, heruitzendingen zijn legio, downloaden kan ook, dus waarom kijkt een mens nog televisie? Als ik dan toch eens op de bank zit met het lief en we zappen door onze honderden kanalen, dan is het toch een ramp dat er gewoon NIETS is dat ons kan interesseren? OK, ik keek ook naar Wauters vs Waes en Breaking Bad kon ons mateloos boeien, maar verder is het vaak huilen met de pet op. Ik merk dat ik vaak wacht om series te bekijken tot het nieuwe er af is en ik ze kan downloaden om dan allemaal na elkaar te zien. Verslaafd was ik aan LOST, ik ontdekte recent How I met your mother, Modern Family en The walking dead. Die laatste op aanraden van mijn zoon, en terwijl ik nooit had verwacht dat een verhaal met zombies mij enigszins kon interesseren, is het toch weer van dat. Maar een televisie heb ik daarvoor dus niet meer nodig.
Volgens mij vliegt dat ding de deur uit, zodra alle kindjes diezelfde deur uit zijn. Het is aftellen naar een televisieloze woonkamer.
Advertenties

10 comments

 1. Inderdaad, Swiebertje vergeten :(, maar je vermeldt wel een pak zaken waarbij ik ook aan de tv gekluisterd zat. Naar het VTM-nieuws kijken wij ook nooit (wat kan het mij interesseren dat H. Janssens uit V. zich verslikt heeft in zijn koffie?).
  ’s Avonds zakken wij graag nog eens weg in de zetel voor de buis. Leve het uitgesteld kijken van Telenet, waarbij we enkel nog dingen bekijken die ons interesseren.

  Like

 2. Jij moet van mijn generatie zijn en bij ons wordt er ook nog heel weinig tv gekeken,….het interesseert me ook niet meer,…….maar de programma’s gaan er ook op achteruit !!

  Like

 3. Hallo Tiny, ik kwam vandaag toevallig op uw blog terecht via talesfromthecrib. Leuke blog heb je en ik zie dat we toch iets gemeen hebben: we zijn op hetzelfde moment gestart met bloggen en het feit dat er inderdaad niks op tv is gaf me laatst ook inspiratie om er een blogbericht over te maken. Ik ben ook een serie-liefhebber, the walking dead vind ik ook super maar breaking bad vond ik heel sterk, ik las jij niet… dat hebben we dan weer niet gemeen 😉

  Liked by 1 persoon

   1. Ah, tuurlijk… Ik had te snel gelezen en matig ipv mateloos gezien 🙂 Mijn fout!
    Leuk dat je ook van Brugge bent, ik zag het nu net in een ander stukje ivm het fotograferen van kussende koppels! Daarvoor is Brugge wel ideaal, altijd toeristen!

    Like

 4. Haha, ja hoor, Hamelen! Dacht ik het niet. Ik dacht eerst dat je een Vlaamse was, maar nu begrijp ik dat je eerst in Nederland hebt gewoond. Op mijn blog heb ik ook een aantal verhalen over de jaren ’70 geschreven. Over wat we zoals deden, droegen, etc. Misschien vind je het leuk, je kijkt maar hoor.

  Like

  1. Haha, nee hoor! Heb niet in Nederland gewoond – al droomde ik daar soms wel van. Wij keken thuis vooral naar Nederland 1 en 2 en niet naar de Vlaamse tv. Met mijn Vlaamse leeftijdsgenoten kan ik dus absoluut niet meepraten over hun series destijds. Oh en ik praat ook Hollands, met de Hollanders dan. Lekker irritant voor de Vlamingen. 😉

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s